Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Maradt még a melaminos tejből

Munkatársunktól, 2010. február 08. - hétfő 16:22
Címkék: melamin, mérgezés, eljárás
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Több mint százhetven tonna olyan szennyezett tejpor nyomára bukkantak a rendőrök, amit a 2008-as melamin botrány után meg kellett volna semmisíteni - jelentette hétfőn a kínai média.Ninghszia-Huj (Ningxia Hui) autonóm terület rendőrsége kiderítette, hogy a tartományon kívül működő egyik cég tavaly júliusban mintegy százhetven tonna tejporral törlesztette az adósságát. Erről bizonyosodott most be, hogy annak a melaminnal fertőzött tejpornak a része, amelyet a 2008-as botrány után megsemmisítésre ítéltek.

A nyomozás során eddig kiderült, hogy tavaly július és november között a cég újracsomagolt 164,75 tonna tejport, és saját csomagolásában öt vállalatnak eladta Belső-Mongóliába, valamint Fucsien (Fujian) és Kuangtung (Guangdong) tartományba.

mti
Gazdasági rendőrök tejtermékeket vizsgálnak

Eddig hetvenkét tonnát sikerült visszaszerezni és lefoglalni, a hiányzó mintegy száz tonnát, illetve az abból készült termékeket most keresi a rendőrség. A legújabb - tíznapos - akció során Ninghsziában szombaton már bezárták az érintett két vállalatot, miközben vasárnap a szennyezett tejporból készült cukorkákat találtak az északkelet-kínai Csilin (Jilin) tartományban.

Ninghszia tejipari szövetségének főtitkára a China Daily című angol nyelvű napilapnak elmondta: a kis vállalatok nem rendelkeznek megfelelő technikai felszereltséggel ahhoz, hogy megállapíthassák a melaminszennyezettséget. "Egy ilyen műszer ára az egymillió jüant (147 ezer dollár) is meghaladja"- nyilatkozta Csao Su-ming (Zhao Shuming).

A térség vállalatai elsősorban exportra dolgoznak, s most mindenki pánikban van a történtek várhatóan negatív hatása miatt - fűzte hozzá még Csao, aki elmondta, hogy a szövetség minden térségbeli vállalatot felszólított a vásárolt alapanyagok ellenőrzésére.

Az egy hete kezdett központi hatósági ellenőrzésnek ez volt a második nagyobb leleplezése. Az első Senhszi (Shaanxi) tartományban volt, ahonnan Fucsienbe szállítottak szennyezett tejport, és abból tejes cukorka készült. Az édességet már levették a polcokról, három gyanúsítottat előállítottak.

Senhszi tartomány kormányzóhelyettese a helyi sajtóban úgy nyilatkozott, hogy ahol szennyezett tejterméket találnak, a vezetőket azonnal - még a nyomozás megkezdése előtt - elmozdítják állásukból. 2008 szeptemberében Kína-szerte huszonkét tejipari vállalat termékeiben találtak melaminszennyeződést. Akkor legkevesebb hat csecsemő halt meg a mérgezett tejportól, és több mint 300 ezren betegedtek meg tőle. 2009 januárjában halálra ítélték azt a férfit, aki hatszáz tonna mérgező tejport készített, és egy másikat, aki az értékesítést végezte. Egy harmadik, a közvetítő, életfogytig tartó szabadságvesztést kapott.

A melamin műanyagok és ragasztók gyártásánál használatos vegyszer. A tejporhoz azért adagolták, hogy megtévesszék az átvevőket, látszatra emeljék a gyenge minőségű, vizes tej fehérjetartalmát.

A melamin botrány összes hírét elolvashatja a Fogyasztókon!

Forrás: MTI
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza