Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Az MTE is elítélte az ingatlandepo.com módszereit

Munkatársunktól, 2010. február 06. - szombat 21:49
Címkék: ingatlan, átverés, reklamáció, panasz
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete (MTE) elítéli az ingatlanhirdetésekkel foglalkozó Exe Ltd. cég fogyasztókat megtévesztő gyakorlatát.Az elmúlt hetekben számos panasz érkezett az MTE-hez, az ingatlanbazar.com, illetve az ingatlandepo.com oldalak üzemeltetője, az Exe Ltd. tevékenységét illetően. A panaszosok mindegyike azt kifogásolta, és egyúttal jogtalannak tartja, hogy az említett oldalakon eredetileg ingyenes szolgáltatásra regisztráltak, később azonban a szolgáltató fizetésre szólította fel őket, illetve tartozásként követeli különböző nagyságú összegek kifizetését.

A panaszokat megvizsgálva a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete (MTE) elítéli az ingatlanhirdetésekkel foglalkozó Exe Ltd. cég fogyasztókat megtévesztő gyakorlatát, valamint etikátlannak tartja az olyan tartalomszolgáltatást, amely a felhasználókat megtéveszti az általános szerződési feltételekben vagy egyéb módon. Az MTE még akkor is etikailag kifogásolhatónak tartja az ilyen gyakorlatot folytató tartalomszolgáltató tevékenységét, ha esetleg önmagában az eljárása jogszerű, de az a felhasználókat könnyen megtévesztheti a szolgáltatás ingyenességét illetően.

Az egyesülethez eljuttatott dokumentumokból egyértelmű, hogy az eredetileg ingyenes hirdetési szolgáltatás 30 nap után úgy vált fizetőssé, hogy erről a felhasználók nem kaptak megfelelő, egyértelmű és elégséges tájékoztatást. Ráadásul, a szolgáltató a felhasználóktól követelt összeg kifizetéséig a felhasználók adatait (a hirdetéseket) a felhasználók kifejezett kérésére sem hajlandó törölni.

Az ingatlanbazar.com esetében, és az elmúlt időszakban nyilvánosságra került ehhez hasonló esetekben a szolgáltatók eredetileg ingyenes szolgáltatást kínálnak. A szolgáltatást regisztrációval lehet igénybe venni, amely során a felhasználónak el kell fogadnia az oldalon szereplő felhasználási feltételeket. A felhasználási feltételek, vagy szabályzatok általában úgy rendelkeznek, hogy azokat a szolgáltató módosíthatja, és erről nem kell külön tájékoztatnia a felhasználót, aki az oldalra történő következő belépéskor már a módosított feltételek szerint használja a szolgáltatást (akár tud erről, akár nem). A felhasználási feltételek általános szerződési feltételeknek minősülnek, amely feltételeket a szolgáltatónak úgy kell közzétennie, hogy azokat a felhasználó megismerhesse. Az elfogadáshoz a ráutaló magatartás is elég, vagyis például az, hogy a felhasználó beikszeli a "szerződési feltételeket megismertem, a szolgáltatásra regisztrálok" ablakot. Mivel ezeket a feltételeket a szolgáltató előre megállapítja, a felhasználóknak nincs lehetőségük azokat módosítani (tehát vagy elfogadják azokat úgy, ahogy vannak, vagy nem veszik igénybe az adott szolgáltatást).

A felhasználót rosszhiszeműen és indokolatlanul hátrányos, illetve a szolgáltatót indokolatlanul előnyös helyzetbe hozó, tisztességtelen szerződési feltételek azonban a bíróság előtt megtámadhatók. A bíróság ilyen esetben valamennyi szerződött félre kiterjedően megállapíthatja a szerződési feltétel érvénytelenségét.

Az ilyen és ehhez hasonló gyakorlat nem csak a szerződési feltételek miatt támadható meg, de a felhasználók fogyasztóvédelmi eljárást is kezdeményezhetnek miatta, valamint a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) előtt is megtámadhatják azt a fogyasztók megtévesztése, illetve a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat okán.

Az ingatlanbazar.com felhasználói a fizetési felszólításokon kívül azt is kifogásolták, hogy a szolgáltató még kifejezett kérésre sem hajlandó személyes adataikat is tartalmazó hirdetéseiket törölni mindaddig, amíg a követelt összeget a részére ki nem fizetik. Az adatok feletti rendelkezési jog egyik legfontosabb része a személyes adatok törlésének lehetősége, hogy "az érintett kérheti személyes adatainak törlését" (Avtv. 11. § (1) b), így az Exe Ltd. a személyes adatokat (pl.: telefonszám, e-mail cím) is tartalmazó hirdetések törlési felszólítást követő, további kezelésével az adatvédelmi törvényt megsértve jár el.

Az MTE akkor is etikátlannak, és a Tartalomszolgáltatási Kódexbe ütközőnek tartja az Exe Ltd. rosszhiszemű, és a felhasználók megtévesztésén alapuló gyakorlatát, ha annak jogellenességét bíróság nem állapítja meg. A rosszhiszeműséget az általános szerződési feltételek megfelelő tájékoztatás hiányában való módosítása, a fizetési feltételek elrejtése, a hirdetés törlésének megakadályozása, valamint a felhasználók olvashatatlan levélben való tájékoztatása alapozza meg.

A fentiekre tekintettel a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete a szolgáltatókat felkéri, hogy szolgáltatásaikat világosan, érthető módon kínálják, weboldalaikon könnyen elérhető helyen pontos és tisztességes felhasználási feltételeket tegyenek közzé, és amennyiben azokat módosítják, úgy arról a felhasználókat - lehetőség szerint - figyelemfelkeltő módon, külön is tájékoztassák.

Az MTE az ügyhöz kapcsolódóan a felhasználók figyelmét ismételten felhívja a tudatos internethasználat fontosságára:

- a felhasználási feltételeket, szabályzatokat mindig pontosan és körültekintően el kell olvasni;
- csak megfelelő adatvédelmi szabályzattal rendelkező, megbízható szolgáltatók számára szabad a személyes adatokat megadni, és csak a legszükségesebbeket;
- használják az internet nyújtotta lehetőségeket, és nézzenek utána más felhasználók tapasztalatainak.

A panaszosok beszámolóit itt olvashatja: Ingatlandepo: az ingyenesség lépre csal

A károsultak fóruma itt található!

Forrás: MTE
  

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Zita, 2011. november 07. - hétfő 20:12

Sziasztok szóval anyukám nevében adta fel a bátyám a a lakás hirdetést erre a bizonyos oldalra amit nem akarok jellemezni csúnya szavakkal, de most láttam a hozzászolásotokat nekünk kb 500.000 ft kellene befizetni nem merem elmondani anyukámnak mert attól félek hogy idős létére valami baja lesz szerintetek jelentsem fel öket ? irjatok kérlek köszönöm

seav, 2011. október 10. - hétfő 08:21

Egyre érdekesebb az ügy Egy cégbírósági bejegyzés:2011.03.08. "03 09 116751 EXPENT BUSSINES CLUB Ingatlanforgalmazó és Pénzügyi Korlátolt Felelősségű Társaság 'felszámolás alatt' (6065 Lakitelek, Jókai utca 13.; [14460380-2-03])* 32.. A cég pénzforgalmi jelzőszáma 14100141-11721649-01000002 A számla megnyitásának dátuma: 2008/11/05. A számla zárásának dátuma: 2011/03/03. A pénzforgalmi jelzőszámot a Magyarországi Volksbank Rt. Kecskeméti Fiók(6000 Kecskemét, Petőfi S. u. 1.) kezeli. Cégjegyzékszám: 01-10-041720 Bejegyezés kelte:2008/11/10 Törlés kelte:2011/03/08 Bács-Kiskun megyei Bíróság" Itt lehet a Seychelles szigeteki cégeket ellenőrizni. Az off sore adó paradicsomok nagyon kényesek arra, hogy az általuk kibocsájtott engedélyek napra készen ellenőrizhetőek legyenek hiszen ez az egyetlen adóbevételük. https://eservice.egov.sc/sbnregistration/pages/SBNSearch.aspx A kibocsájtott számlán található No. 064633 cégszám csak 6 karakterből áll, amíg a Seychelles szigeteki azonosító a Seychelles Business Number (SBN) Verification - 11 szám karakter hosszú. Itt van a lista mely országokkal van Magyarországnak kettős adóztatást elkerülő egyezmények http://www.origo.hu/uzletinegyed/ado/adokedvezmeny/20000605164725wkqa.html Amelyik vizsgáló hivatal megtalálja a Seychelles szigeteket annak prémium jár. Akkor most milyen céget is vizsgálgatnak a hatóságok?

bobi, 2011. október 05. - szerda 12:42

Egyértelmű csalás, bűnözés amit ezek művelnek, mégsincs semmi következménye és nem kapják el őket?! Fizetni én nem fogok, és megyek a rendőrségre, a NAV-hoz!Aki csak teheti jelentse fel őket!BÖRTÖNBE KERÜLTÖK KEDVES CSALÓK!!

YS, 2011. szeptember 23. - péntek 08:01

A bazár és depó oldalaknak született egy klónja ingatlan.ag néven. Minden ugyanaz, csak a név új. “A rendszer a noreply@ingatlanbazar.com e-mail címről küldi üzeneteit.” Tessék vigyázni!!!! üdv http://yousell.hu

Kukubenkó, 2011. szeptember 21. - szerda 11:43

A baj hogy a sóhivatalok nem tesznek semit egyenlőre.A Gazdasági Versenyhivatal is múlt év december óta ül a tojáson, holott a saját honlapjuk szerint is már régen a végére kellett vona járni ennek a tömeges átverésnek és tolvajlásnak.A Benkő nevű szélhámos már nem csak Lakitelken "bűvészkedik" hanam Fertőrákoson is. Ezért megy a Szabó féle felszólítás soproni bélyegzőve, de kecskeméti postafiókkal.

Annonim, 2011. július 30. - szombat 16:31

Sziasztok ! Tudtátok, hogy 3 weblapjuk van az EXE - nek ? www.ingatlandepo.com www.ingatlanbazar.com www.ingatlanbazar.net Persze ez nem jogsértő ! Viszont én csak 1 oldalra regisztráltam, mégis mind a 3 oldalon ott vagyok az összes adatommal, amit én nem kértem, és meg sem kérdeztek, hogy felhasználhatják e ?Ez viszont szerintem már sérti a személyiség jogaimat.Magyarul ellopták az adataimat, esetlegesen hátha majd írhatják a későbbiekben, hogy ott is megy a hírdetés, amit én nem kértem, sőt egyáltalán semmilyen fizetős hírdetést nem kértem tőlük, csak hát időben meg nem lehetett letörölni azt az 1 ingyenest sem . És teljesen nulla az oldalaik, mert ott igazi érdeklődő nem tudja felvenni a kapcsolatot az eladóval, hiszen az elérhetőségemet, azt viszont kitörölték a hírdetésemből, hogy valaki felhivhasson . De látom, hogy mindenki hirdetéséből kivan törölve. Gondolom a szerencsétlen érdeklödő adatai is kell az EXE nek, hiszen előbb-útóbb nem lesz aki hírdessen, viszont valakitől kell majd valami pénzt bepróbálkozva kérni. Persze ezzel nem a rosszhírüket akarom kelteni, távol álljon tőlem, de ha valaki egyetért velem, azért nyugodtan fejtse ki a véleményét ! Bár most már sok helyen folyik az ügy ellenük, majd csak lesz egyszer igazság !

mbela, 2011. július 28. - csütörtök 22:17

én tavaly augusztus 8-án próbáltam segíteni édesanyámnak, hogy mielőbb el tudja adni a lakását, ezért regisztráltam az ingatlanbazar.com-on. Bár azt olvastam, hogy 30 nap után fizetőssé válik, ezért mondtam is neki, hogy szeptember 8. előtt töröltesse a hirdetést! Néhány nappal szept.8 után kaptunk észbe, és írtunk az üzemeltetőnek, hogy törölje a hirdetést. Válaszukban azt írták, hogy amint kifizettük az aktuális hónapot, törlik. Átutaltuk a pénzt, és kértük, hogy okt. elején töröljék! Ez nem történt meg, és anyám e-mail címére érkezett egy újabb fizetési felszólítás, hogy nov. 8-ig fizesse ki az aktuális hónapot, ő persze szó nélkül kifizette. Akkor ismét írtunk nekik, hogy azonnal töröljék a hirdetést. A következő felszólításnál azt válaszoltuk, hogy nem fizetünk tovább, és ha továbbra is zaklatnak a felszólításukkal, jogi útra tereljük az ügyet. Úgy látszik, ez se hatotta meg őket, mert pár napja írtak, hogy hamarosan behajtásra kerül az összeg. Ilyen esetben hogyan előzzük meg a behajtókat? Nekünk kell feljelentést tenni? És mégis ki ellen? Más is észrevette, hogy augusztusban még Sturovóban volt a székhelye, most meg a Seychelle-szigeteken van. Miért is nem lepődök meg ezen?

Ildi, 2011. július 28. - csütörtök 20:56

Sziasztok ! Némi jó hír az üggyel kapcsolatban !!!!!! Közlemény A Creditexpress Magyarország Kft tájékoztatja Ügyfeleit, hogy a közte és a Experient Enterteiment Ltd.között fennálló - a behatási eljárásra vonatkozó - megbízási szerződés felmondásra került. Társaságunk további ügykezelést a 2011.07.28 dátumtól kezdődően nem folytat! Ezek szerint Hál ' Istennek, valami elindult !!!! Köszönjük az ügyben való pozítív eljárónak,bárki, vagy bármelyik hivatalos szerv is volt !!!! Csak remélni tudom, és merem, hogy egyszer, és nem is annyira sokára véget ér a rémálmunk !!!!!

Zsanett, 2011. július 28. - csütörtök 15:31

Szia Ildi! Én a nővéremnek próbáltam segíteni eladni a házát, szóval ugyanabban a cipőben járunk. Ma kapott levelet a Credit Expresstől, és felhívott egy bizonyos Berta urat.Nőverem elmondása alapján a férfi nagyon óvatosan fogalmazott, folymatosan valami felfüggesztésről beszélt, hogy kb.2 órával ezelőtt felfüggesztették az eljárást, szóval tekintse tárgytalannak a levelüket, nem kell befizetnie. Nálunk több mint 200 000Ft-nál jár az összeg. Tud valaki valamit a 2011.02.06-án elhalasztott tárgyalás fejleményeiről ebben az ügyben?

kettys, 2011. július 28. - csütörtök 14:57

2010 júniusában adtam fel egy hirdetést, ismerősömnek akartam segíteni. A további történetem olyan, mint a többieké. A mai napon kaptam egy fizetési felszólítást csekkel, amin 76.840 Ft van és még ezen felül kötbérfizetéi kötelezettség is, ami 202.168 Ft. Ha nem fizetek, akkor végrehajtási eljárást indítanak. Ez felháborító! Mit tehetnék most? Fizetni nem szeretnék. Segítség lehetséges?


1 2 3 4 5 6

Kommentek

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza