Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Meleg étel utalványok: boltból kitiltva

Munkatársunktól, 2010. február 05. - péntek 15:58
Címkék: élelmiszer, díj
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A meleg étel utalványok elfogadási helyeinek korlátozása miatt tiltakozik a Vasas Szakszervezeti Szövetség, amely Oszkó Péter pénzügyminiszternek eljuttatott levelében az APEH ez irányú intézkedésének visszavonását sürgeti.A pénzügyi tárca közölte, péntek délig nem kapták meg a levelet. Balogh Béla a szakszervezeti szövetség elnöke közölte, több munkahelyi alapszervezetet fejezte ki tiltakozását az adóhatóság azon döntése ellen, amely lényegében nem engedélyezi a meleg étel utalványok bolti elfogadását.

A tiltakozásuk oka az, hogy az APEH csak a január 27-i hírlevelében hozta nyilvánosságra ezt, akkor, amikor már a munkahelyek többségénél a munkavállalók számára nyújtandó 2010. évi szociális és béren kívüli juttatások fajtáiról és összegéről már megállapodtak.

A dolgozók már az elmúlt év végén vagy január elején már döntöttek a cafetéria keret elemeinek kiválasztásáról, többségében a meleg étel utalványok javára, hiszen a korábban közkedvelt hideg étel utalvány a munkahelyeken gyakorlatilag megszűnt a magas adó és járulékterhe miatt.

Fogyasztók
Melegen tartanák

A szakszervezeti tömörülés azt kéri Oszkó Pétertől, hogy hasson oda: az APEH vonja vissza a munkavállalókat, vásárlókat büntető szándékát. Kérik azt is, hogy a kormány vizsgálja felül a hideg étkezési utalvány adóterhelését és tegye a huszonöt százalékos kedvezményes adózású juttatások körébe, ha már adómentességének megőrzésére nem volt mód.

Az APEH honlapján megtalálható tájékoztató szerint a meleg utalványokkal kapcsolatos minősítés nem az étel hőfokához kötődik, hanem ahhoz, hogy juttatás révén valóban kizárólag étkezőhelyi vendéglátásnak, munkahelyi étkeztetésnek, vagy közétkeztetésnek minősülő szolgáltatás keretében megvalósuló ételfogyasztás történjen akkor is, ha a fogyasztást a magánszemély a számára juttatott, utalvány-, kártyaforgalmazók által rendszeresített étkezési utalványok beváltásával, vagy kizárólag ilyen fogyasztásra felhasználható készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel egyenlítik ki. Olyan utalványt, kártyát lehet tehát legfeljebb havi tizennyolcezer forint értékben kedvezményes adózással juttatni, amely kizárólag az előbbi szolgáltatásokra váltható, cserélhető be.

Így az APEH szerint az utalványok elfogadása például iparcikkek, élvezeti cikkek, vagy a felsorolt szolgáltatások keretén kívül értékesített élelmiszer-termékek, italok vásárlására nem felel meg a juttatás kedvezményes adózását megalapozó feltételeknek. Ilyen esetben a személyi jövedelem adó rendelkezésének megszegése miatt felmerülhet mulasztási bírság szankció alkalmazása is, a magánszemélyt ötvenezer, más adózót, például az utalvány-elfogadót, vagy a kibocsátót - ha a felhasználhatóságot nem korlátozza - százezer forintig terjedő mulasztási bírsággal sújthatják.


Frissítés: Visszalépett szándékától az APEH (február 11-e, csütörtök)

Továbbra is a tavalyihoz hasonló feltételekkel lehet felhasználni a munkáltatótól kapott ételjegyeket. Visszavonta az APEH a melegétkezési utalványok felhasználásnak korlátozását - tudta meg a Magyar Rádió Krónika című műsora a Pénzügyminisztériumtól. Így a tavalyihoz hasonló feltételekkel lehet továbbra is felhasználni a munkáltatótól kapott ételjegyeket. Szollár Domokos kormányszóvivő azt mondta: ahhoz, hogy egy szolgáltatóhelyen, például egy boltban elfogadják a melegétkezési jegyeket, kell egy megállapodás az üzlet és az utalványforgalmazó között.

Forrás: MTI
  

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

anditka55, 2010. augusztus 24. - kedd 22:09

kedves ditka! buta vagy

Crom, 2010. május 07. - péntek 17:26

Régi a hír, de talán megér egy kommentet.. Az a véleményem, hogy szép, meg jó ez az utalványosnyi, de végső soron tökéletesen felesleges. Ha végre normális (értsd: emberi léptékű, csalásra nem sarkalló méretű) adókat és járulékokat kellene befizetni az államnak, illetve csak az kaphatna adókedvezményeket akinek bejelentett munkája van talán kicsit magasabb lenne az adózási kedv és nem lenne szükség ilyen - végeredményben - kiskapuzó rendszer üzemeltetésére. Az ember keresne 100 forintot, abból odaadna 30-at az államnak (nyugdíjra, tbre, meg infrastuktúrára), a többiből meg vígan élne. Sajnos lehet, hogy ez túl egyszerű lenne és sok járulékos szakmát meg céget (adószakértő, utalványkibocsájtó, offhore szakértő stb.) a kihalás szélére sodorna, akik kilobbiznák, hogy azért mégse így legyen.

Enci, 2010. február 14. - vasárnap 15:12

Malacka! Állitólag pékárú, mirelitt zöldség, hal, konzerv, szárazárú tészta, liszt stbre is levásárolhatóóó. Ki kell nyomozni melyik boltok. Coop, tesco - t hallottam, de még nem vásároltam ott.

malacka, 2010. február 14. - vasárnap 14:55

Aki nem eszik húst és tejterméket,az mi a csodát csináljon?! Adja vissza vagy ajándokozza el? Bárhonnan is nézzük,a dolgozó csak rosszul járhat!

Delfin, 2010. február 14. - vasárnap 07:54

Nem az APEH találta ki a korlátozásokat,hanem Oszkó Péter és csapata!!! Az APEH csak végrehajtó aparátus!!!!

Enci, 2010. február 14. - vasárnap 01:41

Greengo! Nem tudom még kire. Egyik se igazán tetszik. A véleményem a kaja jeggyel nem változottt.. nem kötelezhet senki arra hogy étterembe, vagy a mc - be egyem le.. Nekem sokkal jobb ez így. Hiszed vagy nem, azóta eszek többször húst.. mert a fizuból örültem ha a rezsi és nem haltunk éhen. volt idő hogy a telefont nem fizettem ki, ki kapcsolták, inkább ezt mint a villanyt. Vagy a fűtésszámlát, mert enni kell. Pillanatnyilag van melóhely kapjuk a jegyet, de sok nem marad nekem vásárolni, mert a férjem hetel és tudnak menni ebédelni. ( a férjem ) Ami marad az épp a hétvégi husira elég. 12000. kapott eddig szerencsére. Étterem?? Igen mondta szerinte az előző napi pöröből csináltak gulyást.. Nekem meg délutánra a lencse gulyás megromlott. Krumlistésztával is előfordult. Keveset eszek, előfordul hogy 3. nap szedek és melegítek a kájából. És nincs megromolva, arra kényes vagyok. Inkább vajas kenyér, mint romlott étel.. Lejjebb sokan leírták miért nem mennek étterembe, biztosan olvastad. A lányunk elköltözött, 2 személyre főzök.

clary, 2010. február 13. - szombat 21:17

Nálunk ezzel is bércsökkentést követtek el, ugyanis tavaly még 6000 Ft.-os hideg utalványt kaptunk, idén pedig 4800 Ft.-os meleget. Így is lóf.. a fizetésünk, és még csökkentik is, ahelyett, hogy némi béremelést adnának! Köszönjük szépen kedves magyar kormány!

Ági66, 2010. február 13. - szombat 19:53

greengo! Szerintem a nagytöbbség így se járt volna étterembe. Nekem és sok más vidékinek ahhoz még utazni is kellene, és utazási jegyet nem adnak. Tehát kitörölhetnénk a melegutalvánnyal. Azonkívül, ha normális fizetések lennének, nem éhbérért kellene dolgozni, nem is kellene ilyen juttatás, ami amúgy is csak adható.Andreának meg igaza van, nagyon sok az ilyen-olyan allergiás, aki nem ehet bármit, amit összedobnak az éttermekben.

jani64, 2010. február 13. - szombat 19:50

greengo! Kijelentem, hogy nem tőlem nőtt meg a forgalmad. Amúgy ilyeneket nem írunk ide, mert az apeh is olvashatja!:) Szerintem sincs kormányzásra alkalmas párt. Minden évben más más családból kellene egy-egy embert odaültetni a húsos fazékhoz. Az maradna, aki a legkevesebbet fog lopni.

Andrea, 2010. február 13. - szombat 17:43

Aki glutén-, tej-, tojás allergiás, az mit csináljon a melegétkezési utalvánnyal?? Hiába ad a munkáltató, nem tudom felhasználni.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37

Kommentek

Mr. Dékány Endre, 2020. január 19.


Van rossz hitelképességi mutatója? Pénzügyi szempontból nem megfelelő? Hitelt adunk a...

Menekülés a UPC-től

giovannipiombi@gmail.com, 2020. január 15.

Komoly és gyors nemzetközi egyedi kölcsön-ajánlat.
Szeretne kölcsönt keresni anélkül...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

giovannipiombi@gmail.com, 2020. január 15.

Komoly és gyors nemzetközi egyedi kölcsön-ajánlat.
Szeretne kölcsönt keresni anélkül...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza