Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Egyre több a hamis gyógyászati eszköz

Munkatársunktól, 2010. február 05. - péntek 10:49
Címkék: csalás, egészség
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A WHO becslése szerint az évente forgalomba kerülő gyógyászati eszközök több mint nyolc százaléka lehet hamisítvány. A nem steril eszközök, rossz minőségű termékek a betegekre és az egészségügyi dolgozókra egyaránt veszélyt jelentenek.A hamis egészségügyi termékek szinte már járványszerű mértékben árasztják el a nemzetközi piacot. A gátlástalan hamisítók folyamatosan kockára teszik a jóhiszemű betegek életét azzal, hogy hamis gyógyszereket, sőt egyre gyakrabban hamis gyógyászati eszközöket kínálnak nekik. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nemrég kiadott becslése szerint ez utóbbiak aránya az összes forgalomba került gyógyászati eszköz körében akár a nyolc százalékot is meghaladhatja. A szervezet a globális és egyre növekvő veszélyre válaszul hozta létre 2006-ban a Gyógyászati Készítmények Hamisítása Elleni Nemzetközi Munkacsoportot (International Medical Products Anti-Counterfeit Taskforce - IMPACT), amelynek feladata tudatosságnövelő kampányok kezdeményezése, a nemzeti kormányok és egészségügyi szervek mobilizálása, továbbá a nemzetközi szabályozási intézkedések elősegítése.

A Medical News beszámolója szerint az elmúlt években az Amerikai Gyógyszer- és Élelmiszerügyi Hatóság (American Food and Drug Administration, FDA) több alkalommal is hamis gyógyászati eszközök felbukkanását jelentette. Ezek között nem steril sebészeti kötözőszerek, hibás vércukorszintmérő tesztcsíkok és gyógyszerészeti termékek is szerepeltek. Tavaly az amerikai vámhatóság több mint harmincmillió dollár értékű hamisítványt, köztük gyógyszerészeti és betegápolási cikkeket, valamint elektromos alkatrészeket foglalt le. A hamis cikkek felhasználásuk esetén komoly egészségügyi veszélyt jelentenek mind a betegekre, mind az egészségügyi dolgozókra nézve. Enyhébb esetben kisebb sérüléseket, de akár tartós egészségromlást, sőt halált is okozhatnak.

A hamisítványok forgalmazása a betegek mellett az eredeti gyártókra nézve is jelentős fenyegetést jelent. A visszaélésekből eredő jogi eljárások és ennek következményei, a negatív reputáció és a kiesett bevétel csődhelyzetbe sodorhatja a gyártókat, és a cégek megszűnését eredményezheti. A BrandWatch Technologies vezető munkatársa, Steve Delepine szerint a termékvédelem egyedi eljárásokat igényel az egészségügyi- és gyógyászati iparágon belül, de a betegek és a vállalkozások biztonsága érdekében rendkívül fontos, hogy ennek szükségességét az érintettek felismerjék. A szakértő szerint a gyártó és forgalmazó cégeknek proaktív módon kellene fellépniük, és önkéntes alapon beépíteni a megfelelő, azonosítást elősegítő és a hamisítványok kiszűrését lehetővé tevő biztonságtechnológiai elemeket az ellátási láncba.

Forrás: MTI
  

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mr. George Anderson, 2020. április 06.

Sürgősségi kölcsönt keres? A bankja vagy pénzügyi intézménye megtagadja a hitelt? Szükség...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Kevesebb az ittas sofőr

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Futószalagon itélik el az ittas vezetőket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza