Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Fémtörvény fémtolvajok ellen

Munkatársunktól, 2010. február 05. - péntek 11:14
Címkék: vpop, ellenőrzés, törvény
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Már hatályba lépett az új fémtörvény, mely elsősorban a fémlopásoknak kíván gátat szabni, noha sok hivatalos kereskedő szerint inkább rájuk ró majd felesleges terheket.A vámosok azt ígérik, hogy határozottan fellépnek az illegális kereskedők ellen, és rendszeresen ellenőrizni fogják a gyanús begyűjtőhelyeket. A fémlopás már hosszú évek óta állandó probléma hazánkban, az erre specializálódott tolvajok nagy károkat okoznak a csatornafedők, vasúti sínek, közlekedési táblák, kukák, kábelek és köztéri szobrok "begyűjtésével".

Leginkább az ellenük, illetve az illegális kereskedők elleni fellépés jegyében született meg tavaly az úgynevezett fémtörvény, mely január elsejével lépett hatályba.

mti
Meghiúsított kábellopás a budapesti Orczy téren 2002-ben, a kár így is 140 ezer forint

A jogszabály a fémkereskedelmi ügyekben eljáró hatóságként immár a vám- és pénzügyőrséget jelölte meg. - Nem véletlenül kaptuk meg ezt a feladatot, hiszen úgy vélem, az eddiginél jóval hatékonyabban tudjuk majd ellenőrizni a fémkereskedőket. Természetesen nemcsak a hivatalosan ezzel foglalkozó telepeket fogjuk látogatni, hanem gyakran tartunk majd akciókat terepen is, hogy felkutassuk az illegális átvevőket. Felkészültünk erre, megvannak a kellő tapasztalataink - jelentette ki tegnap egy, a fémkereskedők részvételével megtartott kecskeméti találkozón Gombár Gábor, a Kecskeméti Vám- és Pénzügyőri Hivatal parancsnoka.

Két kábellopási eset a közelmúltból:


Elakadt a sárban a menekülő kábeltolvaj Hódmezővásárhelyen

Elakadt a sárban autójával egy menekülő tolvaj, miután lopás közben tetten érték a hódmezővásárhelyi rendőrök február elsején, hétfő éjszaka egy gazdaságban - közölte a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője. Szenti Szabolcs tájékoztatása szerint a Hód-Mezőgazda Zrt. területén a harminckét éves sándorfalvi férfi éppen az öntözőberendezések villamos kábeleit vágta le, amikor a rendőrök a cég biztonsági szolgálatának munkatársaival megérkeztek. Amikor az elkövető meglátta a közeledő autót, el akart menekülni, de a kocsija elakadt a sárban, így a rendőrök gyorsan elfogták a férfit. Előállítását követően a gyanúsított részletes beismerő vallomást tett, sőt azt is elmondta, hogy tavaly novemberben is ő lopta el a berendezés vezetékeit, majd értékesítette azokat. A két bűncselekménnyel csaknem hatmillió forint kárt okozott. A Hódmezővásárhelyi Rendőrkapitányság lopás bűntette miatt indított a férfi ellen eljárást. Mivel kiderült, hogy fogházbüntetés letöltése miatt a Csongrád Megyei Bíróság büntetés-végrehajtási csoportja a férfi elfogását rendelte el, kihallgatását követően a rendőrök átadták őt a Szegedi Fegyház és Börtönnek - tette hozzá a hadnagy


Több milliós kárt okoztak HÉV-vezeték tolvajok Dunaharasztinál

Több millió forintos kárt okoztak ismeretlenek, akik HÉV-vezetéket loptak február 3-án, szerda hajnalban Dunaharaszti külterületén - közölte Székely Noémi, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese. A vezetéket az M0-ás felüljáró utáni szakaszon vágták le - mondta Székely Noémi. A Szigetszentmiklósi Rendőrkapitányság lopás miatt indított eljárást. A BKV fődiszpécsere közölte, hogy a vezetéklopás késéseket okozott a közlekedésben.

MTI


A legális vállalkozóknak azonban egyelőre még bőven vannak kétségeik az új törvénnyel kapcsolatban. Többen úgy vélik, az új szabályok megint azok nyakába tesznek pluszterheket, akik tudatosan soha nem vettek át gyanús eredetű fémet. Például nagyméretű öntött bronz- vagy ólomtömböt, mely egykor nagy valószínűséggel köztéren álló szobor volt. - Eddig is vigyáztunk, hogy ne vegyünk át kétes árut, hiszen a megélhetésünket kockáztattuk volna a szabálytalansággal - jelentette ki a fórum egyik résztvevője.

mti
A ceglédi pályaudvaron várakozik a Monorierdőn 2008. október 6-án történt vasúti balesetben megsérült, ponyvával letakart vasúti kocsi, amelyet a baleset után fémtolvajok fosztottak ki

A fémtörvény, illetve annak végrehajtási rendelete ugyan már hatályba lépett, de alkalmazására még mind a kereskedőknek, mind a hatóságnak van némi ideje felkészülni. Az első és legfontosabb lépés: aki a jövőben is hivatalosan fémkereskedőként akar működni, engedélyért kell folyamodnia a kecskeméti regionális ellenőrzési központhoz. További fontos változás, hogy például a magánszemélytől átvett anyagot a fémkereskedőnek a telephelyén az átvételtől számított hat napig tárolnia kell. A fémkereskedőknek naponta elektronikus úton arról is be kell majd számolniuk, hogy egyes fémfajtákból milyen volt a forgalmuk, de havonta is lesz adatszolgáltatási kötelezettségük. Tevékenységük folytatásához biztosítékot is kell majd fizetniük a vállalkozásoknak, alapesetben telephelyenként ötmillió forintot, de ez kérelemre lecsökkenthető a felére is.

mti
2008 július 10-én ismeretlenek betörtek a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének csepeli vakvezetőkutya-kiképző iskolájába. A tolvajok levágták a gépkocsibejáró kapuját, több helyen megrongálták a kerítést, és a kutyák képzésére szolgáló tanpályán szinte minden fémből készült oktató objektumot tönkretettek és elvittek, ellehetetlenítve ezzel a kutyák képzését, az oktatók munkáját.

A fémlopások konkrét visszaszorítását leginkább a nyomonkövetési dokumentáció szolgálja majd. Például ha egy magánszemély átad valamilyen fémanyagot a kereskedőnek, közösen ki kell majd tölteniük egy írásbeli nyilatkozatot. Ebben az értékesítőnek közölnie kell, hogy az átadott fém a saját tulajdona volt-e, és ha nem, azt hol és mikor gyűjtötte be. Ha a begyűjtő személyazonosságát nem igazolja, az anyagátvételt a kereskedőnek meg kell tagadnia.

Forrás: Baon.hu
  

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

knto zoltán, 2010. szeptember 27. - hétfő 13:47

ezzel mind egyetértek de vannak tisztességes begyüjtök akikne énis szivesen odaadom a nemhasznált hulladékomat.leggalább nem segéjért mennek.és nincs munkájuk mert kirekesztik öket faji hovatartozásuk miatt.vannak fontosabb problémák szerintem ebben az országban.

eberti, 2010. augusztus 22. - vasárnap 14:38

arról nem szólva, ha az átvevőket sittelnék le 30 évre először, talán a tolvajoknak is elmenne a kedve.

eberti, 2010. augusztus 21. - szombat 14:08

"ismeretlenek betörtek a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének csepeli vakvezetőkutya-kiképző iskolájába." pl. EZÉRT KÉTSZER NYÍRNÁM KI HA RAJTAM MÚLNA a MOCSADÉKOT!!!!!!

Horváth Ferenc, 2010. május 08. - szombat 17:46

Jogellenes fémgyűjtéssel, és visszaélésekkel kapcsolatos bejelentéseket a 0680200789-es ingyenesen hívható "zöld" számon lehet tenni.

Értetlen Magyar Polgár, 2010. március 14. - vasárnap 10:04

A megtalált és beolvasztott bronz szobrot ugye visszaadja a hatóság jogos tulajdonosának.Esetleg nem inkább a bűnmegelőzésre kellene nagyobb erőket mozgósítani? Még egy kérdés : Ha a begyűjtő azt nyilatkozza,hogy a fém lopott akkor a hatóságot értesíteni kell? EZ VICC!!!!

agoston istvan, 2010. február 10. - szerda 14:18

hatarozzuk meg egyertelműen kit neve- zünk begyűjtőnek,kinek kell engedelyt kerni az előadas felreerthető volt

Kommentek

Mr. George Anderson, 2020. április 06.

Sürgősségi kölcsönt keres? A bankja vagy pénzügyi intézménye megtagadja a hitelt? Szükség...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Kevesebb az ittas sofőr

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Futószalagon itélik el az ittas vezetőket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza