Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Lassan elszámol a MÁV ÁBE

Munkatársunktól, 2010. február 03. - szerda 15:24
Címkék: biztosítás, eljárás, panasz
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Február 15-ig hétezer olyan magánszemély kap levelet a MÁV Általános Biztosító Egyesület (ÁBE) vagyonrendezési eljárását folytató Hitelintézeti Felszámoló Nonprofit Kft.-től, akiknek követelésük van az egyesülettel szemben, ebben szerepel a követelés besorolása, és annak összege is - mondta Binder István a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének szóvivője.A károkozó volt MÁV ÁBE ügyfelek az eljárás során azonos pozícióban vannak, függetlenül attól, hogy önként, vagy bírósági ítélet alapján kifizették az általuk okozott kárt, illetve nem fizettek eddig semmit - tette hozzá a szóvivő.

A PSZÁF szóvivője ezzel cáfolta Bata Zoltán, a Magyar Kárszakértők Országos Egyesülete alelnökének szerdai sajtótájékoztatóján állítottakat, amely szerint akik már kifizették az általuk okozott kárt, hátrányosabb helyzetbe kerültek azoknál, akik nem fizettek semmit.

MTI
Binder István

Az ügy előzménye az, hogy amikor 2008 nyarán a MÁV ÁBE csődbe jutott, nem lehetett felszámolni, mert egyesületi formában működött. Ezért került sor egy, a felszámolás analógiájára lefolytatott vagyonrendezési eljárásra.

A vagyonrendezést végző Hitelintézeti Felszámoló Nonprofit Kft. a múlt év elejétől már legalább egymilliárd forintot kifizetett azoknak a személyi sérülést szenvedett károsultaknak, akik járadékra jogosultak. A MÁV ÁBE alapszabálya szerint ugyan is az ő követelésük áll az első helyen.

A vagyonelszámolást végző cég arra kérte a MÁV ÁBE-vel szemben követeléssel élőket, hogy legkésőbb 2009. december 15-ig jelentsék be a követeléseiket. Ezeket besorolta, és folyamatosan, február 15-ig értesíti az érintetteket, hogy a kielégítés során melyik osztályba, és mekkora összeggel sorolta be a hétezer magánszemélyt.

Az látszik, hogy a nem személyi sérüléses - szakzsargonban: bádog - károkra csak részben futja a MÁV ÁBE vagyonából. Így a károkozóknak nagy valószínűséggel fizetniük kell az általuk okozott kár egy részét, de hogy mekkorát, az még nem tudható.

A Magyar Kárszakértők Országos Egyesülete az alapszabálya szerinti fogyasztóvédelmi funkciójában karolta fel az önként teljesítő károkozókat - mondta kérdésére Bata Zoltán. Véleménye szerint a vagyonelszámolás során kimaradtak a maradék vagyonból részesedők köréből azok, akik önként kifizették az általuk okozott kárt.

Az MTI példája szerint a különbség az lesz közöttük, hogy ha végelszámolásnál - ha marad  vagyon például húsz százaléknyi kár kifizetésére - akkor aki önként fizetett, az ennyit vissza kap, míg aki nem fizetett semmit, annak akkor kell nyolcvan százalékot teljesítenie.

Forrás: MTI
   

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza