Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Nyitásért harcol a Vidám Park

Munkatársunktól, 2010. február 01. - hétfő 14:58
Címkék: vendéglátás
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A Budapesti Vidám Park Zrt. vezetése mindent elkövet annak érdekében, hogy márciusban a Vidám Park kinyithasson, és folyamatosan egyeztet a tulajdonos önkormányzattal a likviditási gondok megoldásáról - mondta Kőfalvi Tamás, a cég vezérigazgatója hétfőn.A Vidám Parknál kialakult működési hiány okainak feltárására Demszky Gábor főpolgármester csütörtökön rendelt el revizori vizsgálatot. Korábban sajtóhírek arról szóltak, elképzelhető, hogy a jövő hónapban már dolgozóit sem tudja kifizetni a félmilliárd forintos adóssággal küszködő park, illetve a pénzhiány miatt két játékukat eladnák, majd visszalízingelnék azokat.

mti
Vidám Park a magasból

Kőfalvi Tamás elmondta: nincs szó arról, hogy a Vidám Park csődben lenne, de a likviditási gondok megoldása sürgős intézkedést kíván. A hitelállomány mértékével kapcsolatban megjegyezte, hogy számos hibás és félrevezető adat jelent meg korábban, megjegyezve, hogy már munkája megkezdése előtt kétszázmillió forint rulírozó hitelkeret (folyószámla-keret), és kétszázmillió forint hosszú lejáratú beruházási hitelállomány volt jóváhagyva.

Úgy fogalmazott, a hitelállomány egyfelől "örökség" volt, másfelől szükségszerűség is a fejlesztési kényszer miatt. A hitelállomány nagysága 2008-ban nem befolyásolta a társaság történetének legnagyobb mértékű, ötvenmillió forintos nyereségének elérését, sajnos azonban - tette hozzá - a külső körülmények egyidejű romlása nem várt visszaesést hozott 2009-ben.

A kizárólag a jegyárbevételeiből gazdálkodó Vidám Park a 2008-as eredményekre alapozva 2009-re 1,2 milliárd forint árbevételt tervezett, azonban a rossz időjárás és a gazdasági válság begyűrűzése miatt mindössze egymilliárd forint jegyárbevételt tudtunk elérni - magyarázta.

A Vidámparkban ugyanis csak négy játék fedett, a többi nyitott, így a park látogatóinak számát nagyban befolyásolja a forró, illetve az esős időjárás, és az, hogy a nagy árbevételt produkáló ünnepnapokon - mint például augusztus 20-án, vagy a gyermeknapon - szintén rossz volt az időjárás. A cégvezető emlékeztetett arra is, hogy a gazdasági válság csak a nyáron gyűrűzött be a reálszférába, így azzal nem tudtak kalkulálni az éves terv készítésekor.

Hozzátette: a bevételek ugyan elmaradtak a várttól, de a kiadásokat sikerült mérsékelniük, a cég tavaly kevesebbet költött, annak ellenére, hogy több új játékkal bővítették a park kínálatát. Emlékeztetett arra is, hogy a szezonális működés miatt a november-februári időszakban a társaságnak nincsen árbevétele.

Így alakult ki a cégnél a likviditási hiány, amit részben további takarékossági intézkedésekkel, részben külső forrás bevonásával terveznek megoldani - magyarázta. A külső forrás bevonására tett kísérletük az a visszlízing, amellyel - bár a cég igazgatósága és felügyelőbizottsága jóváhagyott, és a főváros gazdasági bizottsága január 19-én elfogadott - a kulturális bizottság egyelőre nem foglalkozik, ám annak jóváhagyása nélkül a tervezett tranzakció nem hajtható végre - mondta. A tervezett gazdasági ügyletről azt mondta: arra tettek javaslatot, hogy két játékot - az óriáskereket és a Top Spin nevű játékot - 150 millió forintért értékesítenek, azután négy év alatt visszabérlik azokat. Ez a tranzakcióhetvenmillió forint likvid forrást jelentett volna a Vidámparknak. Ez a megoldás átmeneti finanszírozásra alkalmas, a magánszférában bevett technika, s játékok nem kerültek volna el a Vidámparktól - jegyezte meg.

A főpolgármester által elrendelt revizori vizsgálattal kapcsolatban azt mondta, az várhatóan a héten megkezdődik, a cégnél minden papírt előkészítettek, hogy a vizsgálat mielőbb megkezdődhessen, s az ellenőrök munkáját mindenben támogatni fogják. Elmondta: a Vidámpark vezetése folyamatosan egyeztet a tulajdonos képviseletében eljáró Ikvai-Szabó Imre költségvetésért felelős főpolgármester-helyettessel, és közösen keresnek megoldást a Vidámpark helyzetére, mert - ahogy fogalmazott - a Vidámparkot meg kell nyitni március közepén, ez a tulajdonos és az üzemeltető szándéka, illetve érdeke.

Kiemelte, hogy a likviditási gondok megoldása után a Vidámpark jövőbeni működési modelljéről is "érdemes elgondolkodni". A cég nem kap sem állami, sem önkormányzati támogatást, mindössze a jegyárbevételek adnak fedezetet a működési költségekre, a bérekre, a játékok karbantartására és a bérleti díjakra.

Kőfalvi Tamás megjegyezte: az a hír sem felel meg a valóságnak, hogy a Vidám Park nem tudja kifizetni a dolgozók bérét, hiszen a tulajdonos fővárosi közgyűlés múlt csütörtöki ülésén húszmillió forintot szavazott meg a dolgozói bérek fedezetéül.

Forrás: MTI
  

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza