Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Pálinkáztak a fogyasztóvédők

Munkatársunktól, 2010. január 29. - péntek 09:57
Címkék: fogyasztóvédelem, alkohol
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Együttműködési megállapodást írt alá a magyar nemzeti ital, a minőségi pálinka fogyasztása érdekében a Pálinka Nemzeti Tanács és a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság csütörtökön, Budapesten a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumban (FVM)A dokumentumot Oroszné Prekop Erzsébet, a Pálinka Nemzeti Tanács elnöke és Wittich Tamás, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság főigazgatója látta el kézjegyével. A Pálinka Nemzeti Tanács elnöke az elmondta: fontos a testület számára, hogy a pálinka, mint nemzeti ital megfelelő minőségben kerüljön a bel- és a külföldi fogyasztók elé. Aláhúzta: ennek legfontosabb kritériuma, hogy száz százalékosan magyar gyümölcsből - azt Magyarországon lepárolva - kerüljön a palackokba az eredeti, jó minőségű magyar pálinka.

Oroszné Prekop Erzsébet jelezte: a pálinkatanácsnak tizenhárom tagja van, amelyből kettőt az agrárpolitikáért, egyet pedig az adópolitikáért felelős miniszter delegál, a többiek a pálinkával foglalkozó szakmai szervezeteket képviselik. A testület legfontosabb feladata a pálinka minőségének, eredetének a védelme, a tanács koordinálja az ez irányú tevékenységet.

Fogyasztók/Tóth Sándor Péter
Oroszné Prekop Erzsébet

Wittich Tamás kiemelte: a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságot a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvény felhatalmazza arra, hogy eljárjon mindazokkal szemben, akik esetleg megtévesztik a fogyasztókat, így a hatóság őrködik azon, hogy az áruk jó minőségűek legyenek. Aláhúzta: a hatóságnak a reklámtörvényből fakadóan ellenőriznie kell, hogy az alkoholt, így például a pálinkát nem reklámozzák-e egészségügyi vagy oktatási intézményekhez olyan közel, hogy azt már nem szabad megengedni.

Magyarországon a kereskedelmi célból előállított pálinka mennyisége évente mintegy 1,5-2,0 millió liter. Ez még mindig kevesebb, mint a bérfőzés keretében előállított évi ötmillió liter pálinka. A kereskedelmi főzésű pálinkák fogyasztása évente mintegy tíz százalékkal nő, ezzel párhuzamosan, a bérfőzés volumene évente tíz százalékkal csökken - derül ki a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) Élelmiszerlánc-elemzési Főosztályának adataiból.

Fogyasztók/Tóth Sándor Péter
Rotyog már a minőségi cefre!

Az egy főre eső magyar szeszesital-fogyasztás tiszta szeszre vetítve, évente 3,0-3,5 liter körül mozog. A kereskedelmi forgalomba kerülő pálinkákból az egy főre jutó éves fogyasztás 1,5 deciliter. A közelmúltban Gráf József, az agrártárca vezetője elmondta: az utóbbi hónapokban 35-40 pálinkafőzde jutott mintegy 3,5-4 milliárd forint uniós pénzhez technológiai korszerűsítésre, ez mintegy tízmilliárd forint értékű beruházás megvalósítását tette lehetővé.

Forrás: MTI
  

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Leck Bernadette, 2010. február 02. - kedd 14:47

Nem vagyunk antialkoholisták, s ezért különleges alkalmakkor szivesen kináljuk meg vendégeinket jó minöségü aperitivvel, amit magunk is kedvelünk. Évekig vettük a drága Vilmos körtét, mert mi nem szeretjük az ócska lörét. Ma már leszoktam róla. Megváltozott az ize, nem tudtam miért. Aztán látom rá van írva, szeszes ital???!! Azt is ráírták, hogy tiszta szesz is van benne! Fel vagyok háborodva, mert ez pancsolás, persze az árat ezért nem csökkentették. Azóta sem veszek egy cseppet sem, s ha ez így folytatódik, le fogok szokni a magyar áru vásárlásáról, pedig nagy patrióta vagyok.

Uriah Heep, 2010. január 29. - péntek 10:17

pálinka szerelmem légy az enyém :-)

Kommentek

Kovács Márton, 2019. szeptember 20.

betegojogi k.Debreceni nem csinált semmit...

Mit tehet a betegjogi képviselő?

Sándor Tünde, 2019. szeptember 17.

Tisztelt Cím !
Érdeklődnék, hogy milyen módon lehet csatlakozni a szociális bolthálóz...

Kisbolt, közért, szociális bolthálózat

Valeria Marco, 2019. szeptember 16.

A nevem Valeria Marco. 6 hónappal ezelőtt vállalkozásom összeomlott, nem reméltem, hogy újra ...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés