Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Fehér háztetőkkel a klímaváltozás ellen

Munkatársunktól, 2010. január 29. - péntek 12:32
Címkék: ingatlan, egészség
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A fehérre festett tetők enyhíthetik a városi hőséget, így lassíthatják a globális felmelegedést is - állítják kutatók.Jóllehet az ötlet egyes kritikusok szerint irreális, tavaly Steven Chu amerikai energiaügyi miniszter is kiállt mellette, és az USA Országos Klímakutatási Központja csütörtökön közzétett tanulmánya szerint elméletileg akár 0,4 Celsius fokkal is mérsékelheti a nagyvárosok középhőmérsékletét. Ehhez persze az kellene, hogy a világ minden városának minden háztetőjét fehérre fessék, ami már csak a szellőző- és más nyílások miatt is lehetetlen.

"Kutatásunk alátámasztja, hogy a fehér tetők, legalábbis elméletileg, hatékony eszközei lehetnek a városi hőség enyhítésének. Azt még nem látjuk, hogy a városok valóban fehérre tudják-e festetni a háztetőket, az ötlet azonban mindenképpen további vizsgálódást érdemel" - mondta Keith Oleson, a tanulmány fő szerzője.

afp
Marokkói háztetők - nincs új a nap alatt

A globális felmelegedés jobban sújtja a városokat, mint a vidéket, mert sok városi felület, így például az aszfaltutak és a sötét tetők elnyelik a meleget, ahelyett, hogy visszavernék azt. Ez a hatás úgynevezett "hőszigeteket" eredményez, melyekben a hőmérséklet egy-három fokkal melegebb lehet, mint a nem városi területeken.

A kutatók modellszámításai szerint a világ városi háztetőinek fehérre festése harminchárom százalékkal mérsékelné ezt a hősziget-hatást, 0,4 fokkal csökkentve a városok hőmérsékletét éves átlagban. A legerősebb enyhülés nyáron lenne várható: a lehűlés New Yorkban például akár az egy fokot is elérhetné egy nyári délutánon.

Forrás: MTI
   

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

surcapisca, 2011. június 05. - vasárnap 08:48

Az én modellszámításom szerint, a szükséges festékmennyiség előállításához szükséges felhasználandó energia előállítása során keletkező üvegházhatás növekménye viszont 0,5 fokkal emelné a városok hőmérsékletét éves átlagban.

Kommentek

Mária Ádám, 2020. május 28.

A nevem Mária Ádám, magyar, egyedülálló szülő, mielőtt a férjem meghalt, annyi adósságot...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mr. Dékány Endre, 2020. május 28.

Üzleti kölcsönt keres? személyi kölcsön, lakáshitel, autó kölcsön, diákhitel, konszolidá...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

Kumah james, 2020. május 27.

A törvényes hitelszerzés mindig is hatalmas probléma volt olyan sok ügyfél számára, akinek p...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza