Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Becsapós árubemutatók

Munkatársunktól, 2010. január 25. - hétfő 10:33
Címkék: fogyasztóvédelem, ellenőrzés, bírság, átverés
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Tavaly a Dél-Alföldön ellenőrzött árubemutatók mindegyikén fogást találtak a fogyasztóvédők. A szervezők a végén annyira tartottak a hatóság inkognitóban járó felügyelőitől, hogy sokszor az utolsó pillanatban lemondták a kirándulással egybekötött programot.Kit ne villanyozna fel, egy harmincezer forintos nyeremény. Olvasónk telefonon kapta a jó hírt. Biztosították róla, a pénzt egy békéscsabai gyógyászati centrumban számolják a markába. A szomszéd településről a kitűzött napon jó korán beutazott a megyeszékhelyre. Gyanús volt a rendelő várótermében tolongó sok ember, az asszisztens válasza pedig lelombozó: igazából harmincezer forint értékű kezelést nyert, a masinát pedig a bemutatón meg is vásárolhatja.

Szebegyinszkiné Uhrin Máriának, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) békéscsabai kirendeltsége megbízott vezetőjének a történet már első hallásra gyanús, hiszen olyan nyereményt helyeztek kilátásba, amely nem is létezett.

Az NFH tavaly kiemelt figyelmet szentelt az árubemutatóknak. A szabálytalanságok miatt a Dél-Alföld Régióban összesen 5,5 millió forint bírságot szabtak ki. Annak ellenére, hogy gyógyhatású készítményt és élelmiszert tilos ilyen bemutatókon forgalmazni, viszonylag gyakran megreszkírozzák ezt a vállalkozók.


Általában megpróbálnak valamit aláírattatni velünk

A próbavásárlóknak többször a nyugtával maradtak adósak az ügynökök, továbbá a helyszínen megkötött szerződésekben is találtak kifogásolnivalót az ellenőrök. Mintát vettek a vásárlásra szánt és az ajándékba adott termékekből. Így akadt fenn a grátisz nevenincs mosópor a rostán, amelynek az összetevői nem voltak feltüntetve. A felügyelők a zsíroldó erejét és a meszesedést oldó matrac jótékony hatását sem vették készpénznek, ám az állítást bizonyító vizsgálat dokumentációját nem tudták nekik bemutatni. Szervezőberkekben hamar híre ment, hogy a közönség soraiban felügyelők is elvegyülnek. Hogy, hogy nem, több program az utolsó pillanatban elmaradt.

A fogyasztóvédelmi hatóság a lakossági jelzésekre is figyel. Régiós szinten tavaly árubemutatókkal összefüggésben tizenketten tettek náluk panaszt.

Ivanics Katalin, a Fogyasztóvédelmi Egyesület Békés megyei elnöke is találkozott már árubemutatókon lóvá tett, kétségbeesett emberekkel. Tavaly száztizenkét ügyfelük volt, akik erre az értékesítési módszerre orroltak meg. A legtöbben azért, mert nem azt kaptak, amit vártak.

Az egyik hölgy konyhai robotgépet rendelt. Elképzelhetjük, mit érzett, amikor az áhított csillogó-villogó eszköz helyett egy használt holmit hámozott ki a csomagból - osztotta meg velünk a csalódott asszony történetét az érdekvédő, aki nem győzi hangsúlyozni, "cipőt a cipőboltból!". A leporolt szlogent erősíti, hogy ő maga még egyetlen olyan árubemutatós terméket sem látott, amelynek megfelelőjét ne vehetnénk meg, sokszor jóval olcsóbban, a szakboltokban.


Kirándulás, más semmi

A sokszor agresszív marketingmódszereket is bevető, utazással egybekötött árubemutatók nemcsak Magyarországon szúrják a hatóság szemét.

Ausztriában sokkal szigorúbbak a szabályok. Ott az ellenőrizhetőség kedvéért az utazás előtt hatvan nappal be kell jelenteni a bemutatót, a helyszínt, továbbá a termékekről is részletes ismertetőt kérnek.

Meghatározzák azt is, mit írhatnak a rendezvényt népszerűsítő szórólapra. Az utazással egybekötött rendezvényeken pedig tilos az értékesítés. Érthető hát, hogy az osztrák cégeknek hazánk az árubemutatók mekkája.

Korábbi cikkek a termékbemutatós visszaélésekről:
Hazudott a gyógyhatásról az Aranyasszony Kft.
Termékbemutatós átverések
Utaztatós árubemutatók - sok az átverés
Termékbemutatók: átverhetnek a kötbérrel
Bevált a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot tiltó törvény
Bírság igazolatlan gyógyhatásért
Álruhás fogyasztóvédők az árubemutatón
Árubemutatók - pénzhalászok hálójában
Termékbemutatótól a kötbérig
Amikor az utazás csak csali!
Termékbemutatókon vizsgálódtak a fogyasztóvédők
Utazással egybekötött termékbemutatók - sok a visszaélés
Cseles árubemutatók
Jó ég, mit írtam alá?

Forrás: Beol.hu
   

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Ujvári Ferenc, 2011. december 15. - csütörtök 18:09

Személyes tapasztalatom alapján támaszthatom alá, a ZIARA Kft nem tisztességes módszerekkel dolgozik. Már előadásaikban tárgyi tévedések, csúsztatások,elhallgatások vannak. A kiszállító hazudtolja meg az előadót. Azt állítva,hogy a biokerámia termékük csak speciális tisztítószerrel tisztítható. Amit külön, csak őnála lehet megvásárolni. Erre nem tértek ki sem a bemutatón, sem az adott leírásban. Vagyis hazugság az egész. JAVASLATOM: A ZIARA KFT-TŐL NEM SZABAD SEMMIT SEM MEGVÁSÁROLNI!!!!!

Ptre, 2011. október 07. - péntek 11:03

Én a Ziara Napfény kft.-vel jártam így, rám akarták sózni a biokerámia takarójukat, de az asztalnál a szomszédom (aki már előzőleg vásárolt tőlük) odasúgta, hogy nehogy megvegyem mert semmit sem ér. 180.000 Ft.ja bánja.

XXX, 2011. április 10. - vasárnap 22:02

Én egy budapesti székhelyű termékbemutatós cégnél dolgoztam a tulajdonosai fiatal harácsolók akik ezeket a “termékeket” szemetet külföldről az eladási ár 15-öd részéért vásárolják!!! A nevük azért változik folyamatosan mert vevői reklamációk következményeként hatósági engedélyüket folyamatosan visszavonják! A tulajdonosok KŐ GAZDAGOK akik nevetnek a szegény nyugdíjas megtévesztett polgárokon és kihasználják a tájékozatlan szegény nyugdíjasokat, még a jogaikat sem ismerik el! Erre példa, hogy vásárlás után 8 napig el lehet állni a szerződéstől, persze ezt ők nem fogadják el a nyugdíjasoktól. Ha több nyugdíjas összefogna és egy ügyvég segítségét kérve leszámolhatnának az ilyen csaló cégekkel! Voltak ezek már Sonnenlicht, Sun and Light, most meg Olcsó kirándulás és Ziara Napfény és mindig biokerámia takarókat árulnak. Bóvlit árulnak hatalmas áron és röhögnek a markukban.

599..., 2011. március 31. - csütörtök 17:28

Bevezetném aki árút hamisít .pl Kínai gyártású árucikkre 599 -kódot festeget darabonként 1 millióra büntetném. Lenne esteleg rend áruk terén pár hónap alatt.. Elkövetőkre azonnal börtönbüntetés.

kk, 2011. március 31. - csütörtök 11:58

A Pierre Cardin Maxim nevet még a leggagyibb babakocsikra is felteszik. Bárki felteheti aki kifizeti a licencdíjat, ez a név nem jelent garanciát a minőségre. Úgy tudom, Ziara napfény kft. tart olyan buszos termékebmutatókat, ahol ilyen takarókat árul. Minden terméküket a beszerzési ár 8 szorosáért árulják és pofátlanul azt állítják, hogy gyártói áron haszon nélkül adják továbbá a terméket. Sok nyugdíjas meg sikongatva örül az előadáson, hogy milyen jól jártak. Egy szimpatikus előadó még egy talicska szart is elad ezeknek.

Lázár Tiborné, 2010. november 20. - szombat 13:42

Azt gondoltam és kis naiv, hogy ha egy Kft. a Pierr Cardin neve alatt forgalmaz terméket akkor az megbízható. Hát ismét tévedtem és jól be lettem csapva barátnőmmel együtt. A bemutatón ahol részt vettük le előlegeztük a terméket, majd itthon utána számolva rájöttünk, hogy jóval többet kell fizetnünk érte mint amennyiért ajánlották így ajánlott levélben lemondtam és kértem az előleg visszafizetését. Nos ennek már egy hónapja, a telefon érdeklődésünkre azt válaszolták, hogy majd december elején kapjuk csak vissza, ezek szerint addig használják a pénzünket.Vagy lehet, hogy vissza sem fogják adni. Az biztos, hogy soha többet nem veszek részt egyetlen egy ilyen kiránduláson sem, Ez volt az első és az utolsó.

KP, 2010. augusztus 31. - kedd 11:28

Kedves Irma ! Örülök, hogy tetszenek a termékek és úgy érzi, hogy szerencsés, kár, hogy a cég tízszeres haszonkulccsal adta el Önnek.

PALI, 2010. augusztus 29. - vasárnap 13:59

Az az igazság, hogy a Sun and Light Kft. (termékbemutatós utakat tart) a biokerámia takarói árát kb. 20 szoros áron kiáltja ki (kb. 400.000 Ft.), hogy a végén kb 7-8 szoros áron eladja az embereknek (150.000 Ft.ért). Sajnos sok ember elhiszi, hogy egy takaró ér 400 ezret és ehhez képest 150.000 et kiadni meg semmiség főleg, ha azt állítják, hogy ez a gyártói ár, sőt ez az ár a gyártói ár alatt van. Ez a valódi megtévesztés. (Persze, majd a veszteségből élnek ezek a cégek.) Egy kedves, mosolygós előadó bármit el tud ilyen módszerekkel adni. JEGYEZZÉK MEG : CSAK UATZNI ÉS NEM VÁSÁROLNI !

IRMA, 2010. augusztus 15. - vasárnap 20:33

Ez nem igaz. Én már nagyon sok mindent vásároltam ilyen bemutatón és tényleg mindíg szerencsém volt... takaróm van imádom, fényterápiám az is szuper.biztos van zsivány is köztük de nem mind az..

Dalga, 2010. július 31. - szombat 12:47

Az az igazság, hogy ezek brutális árbevételű és nyereségű cégek. A termékeiket minimum 10 szeres áron adják el az emebereknek. Főként nyugdíjasoknak,mert hiszékenyek (gyógyhatást, árat tekintve stb. ), megbíznak a "kedves,szimpatikus" előadókban. A termékek zöme gagyi és a hatás csak placebó. vagy mivel már igen sok pénzt kiadtak ilyen lomokra, nem merik szidni nehogy leégessék magukat. gagyi bioerámia - sun and light kft, gagyi gőztisztító - beck

Kommentek

giovannipiombi@gmail.com, 2020. január 15.

Komoly és gyors nemzetközi egyedi kölcsön-ajánlat.
Szeretne kölcsönt keresni anélkül...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

giovannipiombi@gmail.com, 2020. január 15.

Komoly és gyors nemzetközi egyedi kölcsön-ajánlat.
Szeretne kölcsönt keresni anélkül...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

REMY FINK, 2020. január 09.

[REMY.CREDIT111@gmail.com]

Szüksége van valamilyen hitelre vagy finanszírozásra? ...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza