Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Drágul a vonatjegy és a buszjegy

Munkatársunktól, 2010. január 22. - péntek 11:44
Címkék: utazás, díj
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A MÁV-START, a GYSEV és a Volán társaságok által kiadott bérletek árai átlagosan tíz, a jegyárak pedig tizenöt százalékkal emelkednek februártól - közölte a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium (KHEM) pénteken.A minisztérium tájékoztatása szerint a valós utazási igények felmérése érdekében a díjmentesen közlekedők a jövőben regisztrációs jeggyel utazhatnak. A regisztrációs jegyet a szolgáltatók vezetik be legkésőbb 2010. február végéig - közölte a tárca.

A KHEM tájékoztatása szerint tarifarendszer felülvizsgálata a helyközi közösségi közlekedés átalakításának meghatározó eleme, a minisztérium az érintett vállalatok kiegyensúlyozottabb finanszírozása érdekében döntött a vasúti és autóbuszos tarifák emeléséről.


Az utasok majd "kiegyensúlyozzák a finanszírozást"

A helyközi közösségi közlekedést rendszeresen, főként a munkahelyekre és oktatási intézményekbe járásra használó utasok terhei kisebb mértékben nőnek a csak alkalomszerűen, más céllal utazókénál.

A szaktárca közleményében emlékeztet arra, hogy a vasúti és autóbusszal végzett helyközi személyszállításban 2007 májusától működik egységes díjövezeti-, tarifa- és kedvezményrendszer. Az azóta az egy- és kétforintos érmék kivonása, illetve az áfaemelkedés miatti korrekciót kivéve a tarifák nem változtak. A tárca számítása szerint csak az inflációs hatások kiegyenlítése tizenhat százalék feletti emelést indokolna.

mti

A tarifarendelet módosítása felhatalmazást ad a regisztrációs jegyek bevezetésére is. A díjmentes utazásra jogosultak - a hat év alattiak, a hatvanöt év felettiek, a vasutasok és a Volánnál dolgozók - térítésmentes jeggyel utazhatnak a jövőben. A regisztrációs jegy az utazás időpontját, valamint az indulási állomás és célállomás megnevezését tartalmazza.

A tervek szerint a technikai feltételek megteremtésének időigényétől függően legkésőbb február végéig minden szolgáltató bevezeti az új jegytípust.

A regisztrációs jegy gyakorlati haszna a helyközi közösségi közlekedéshez kapcsolódó utazási és finanszírozási igények egyértelmű felmérése, és ennek köszönhetően a jobb tervezhetőség. A lépés segíthet a menetrendek előkészítésében, például adatokkal szolgál majd a jellemző utazási távolságokról, a csúcsidőszakokról. A regisztrációs jegy alkalmazása alapozza meg a kedvezményrendszer átalakításának további lépéseit.

Forrás: MTI
  

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

utazó, 2010. január 31. - vasárnap 11:22

Ez szép és jó de, nem nekem csak annak akinek kocsija van. Már a benzin ólcsób lesz.A fizetésünk meg nem emelkedik az életszinvonal már ókorba megy vissza.

nyugdijas, 2010. január 26. - kedd 00:23

Davco-nak: Nezzen kicsit körbe a vilagban,necsak Mo-n va ingyen utazas a nyugdijasoknak. Magam-nak: Nem tudom mi volt a munkaja,beosztasa 41 ev munkaban,hogy csak ennyi a nyugdija.Nekem 35 ev mviszonyom van es jelenleg 76.100 Ft a nyugdijam,pedig nem voltam nagykeresetu sosem.

Magam, 2010. január 25. - hétfő 23:34

Az én nyugdíjam 41 évi munka után 50.000,-forint, a múlt hónapban töltöttem be a 65.-ik életévemet, de ha utazni szeretnék akkor sem ingyen utazhatnák, mert IC pótjegyet kell vennem az is elég sokba kerül. Eddig is ha utaztam és 90%-os jegyet vettem az pl ha 500,- forintba került hozzá az IC pótjegy 2-szer 520,- Ft. Mindamellett hogy a MÁV nagyon drágán adja az IC pótjegyét, nem beszélve az I. és II. osztály közötti árkülönbözetről, de az általa nyújtott szolgáltatás mindezért semmivel sem különb. Nem beszélve a Keleti pályaudvaron a "kapuőrök" "jegyellenőrök" az is csak pénzkidobás volt, sőt ha késnek a vonatok és rövid idő áll rendelkezésre az átszállásra, csak akadályozzák az utasokat.

Davko, 2010. január 25. - hétfő 21:11

"Gratulálok" az ötlethez! Emeljünk! Mi lenne, ha már végre a 65 év felettiek se ingyen utaznának hanem v.milyen "jelképes" összeggel hozzájárulnának az utazáshoz! Rengeteg olyan nyugdíjas utazik, akinek 100 ezer forint feletti a nyugdíja... a ki meg kifizet 3-4000 forintot az meg áll a "beszélgető ingyen utazók" miatt. (és nem bántani akarom őket, minden tiszteletem az övék)Más országokban ilyen nincs...

Anyuci, 2010. január 22. - péntek 16:30

Nem csalódtam ! Hát mi lenne más, mint emelés. Meddig lehet ezt csinálni ? Mikor mondjuk már, hogy ELÉG ?! Az egyszerű, kiskeresetű ember, és a munkanélküli mozgástere lekorlátozódik, mert nem tudja megfizetni a közlekedést. Ez szomorú !!

horváthné szabó judit, 2010. január 22. - péntek 14:30

És ezért az emelésért az utazó közönség semmi javulást nem tapasztal.Sőt egyáltalán örüljön ha utazni tud a rozoga-öreg buszokkal,melyekben nincs meleg sem,igaz az új buszokban sincs nagyon meleg,általában a spórolás miatt.A vonatokról meg jobb ha nem is beszélünk,amilyen körülmények ott vannak.....

peti, 2010. január 22. - péntek 13:31

Tipikusan magyar megoldás: előbb árat emelünk, aztán felmérünk, elemzünk,kétségbeesünk és ismét árat emelünk. Fontos,hogy a szolgáltatás szinvonala kicsit se javuljon, mert az esetleg pénzbe kerülhet.

villámtibi, 2010. január 22. - péntek 13:12

És ezért kapunk jó szolgáltatást. Hideg, koszos, sötét, vasúti szerelvényeket. Valamint kiszámíthatatlan menetrendet. Sztájkot, Nyugatiba emberi ürüléket a sínek mellet. EU. Ez nektek?

Kommentek

chris, 2018. április 26.

Ha szüksége van egy sürgős kölcsön pénzügyi igényeinek megoldására, mi hitelek közötti ...

A gyóntatófülke nem szauna

Wilhelm Aiden úr, 2018. április 26.

Hello barátok,

Jelenleg 2% -os kamatláb mellett kínálunk egy lebegő hitelprogram...

Autószalon - nem sietik el az ügyintézést

Mrs Bertha, 2018. április 19.

Helló, ez a PATRICIA BERTHA LOAN COMPANY. Ebben a Társaságban élethű lehetőségeket adunk köl...

Telefonok a szervizben

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés