Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Drágul a vonatjegy és a buszjegy

Munkatársunktól, 2010. január 22. - péntek 11:44
Címkék: utazás, díj
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A MÁV-START, a GYSEV és a Volán társaságok által kiadott bérletek árai átlagosan tíz, a jegyárak pedig tizenöt százalékkal emelkednek februártól - közölte a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium (KHEM) pénteken.A minisztérium tájékoztatása szerint a valós utazási igények felmérése érdekében a díjmentesen közlekedők a jövőben regisztrációs jeggyel utazhatnak. A regisztrációs jegyet a szolgáltatók vezetik be legkésőbb 2010. február végéig - közölte a tárca.

A KHEM tájékoztatása szerint tarifarendszer felülvizsgálata a helyközi közösségi közlekedés átalakításának meghatározó eleme, a minisztérium az érintett vállalatok kiegyensúlyozottabb finanszírozása érdekében döntött a vasúti és autóbuszos tarifák emeléséről.


Az utasok majd "kiegyensúlyozzák a finanszírozást"

A helyközi közösségi közlekedést rendszeresen, főként a munkahelyekre és oktatási intézményekbe járásra használó utasok terhei kisebb mértékben nőnek a csak alkalomszerűen, más céllal utazókénál.

A szaktárca közleményében emlékeztet arra, hogy a vasúti és autóbusszal végzett helyközi személyszállításban 2007 májusától működik egységes díjövezeti-, tarifa- és kedvezményrendszer. Az azóta az egy- és kétforintos érmék kivonása, illetve az áfaemelkedés miatti korrekciót kivéve a tarifák nem változtak. A tárca számítása szerint csak az inflációs hatások kiegyenlítése tizenhat százalék feletti emelést indokolna.

mti

A tarifarendelet módosítása felhatalmazást ad a regisztrációs jegyek bevezetésére is. A díjmentes utazásra jogosultak - a hat év alattiak, a hatvanöt év felettiek, a vasutasok és a Volánnál dolgozók - térítésmentes jeggyel utazhatnak a jövőben. A regisztrációs jegy az utazás időpontját, valamint az indulási állomás és célállomás megnevezését tartalmazza.

A tervek szerint a technikai feltételek megteremtésének időigényétől függően legkésőbb február végéig minden szolgáltató bevezeti az új jegytípust.

A regisztrációs jegy gyakorlati haszna a helyközi közösségi közlekedéshez kapcsolódó utazási és finanszírozási igények egyértelmű felmérése, és ennek köszönhetően a jobb tervezhetőség. A lépés segíthet a menetrendek előkészítésében, például adatokkal szolgál majd a jellemző utazási távolságokról, a csúcsidőszakokról. A regisztrációs jegy alkalmazása alapozza meg a kedvezményrendszer átalakításának további lépéseit.

Forrás: MTI
  

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

utazó, 2010. január 31. - vasárnap 11:22

Ez szép és jó de, nem nekem csak annak akinek kocsija van. Már a benzin ólcsób lesz.A fizetésünk meg nem emelkedik az életszinvonal már ókorba megy vissza.

nyugdijas, 2010. január 26. - kedd 00:23

Davco-nak: Nezzen kicsit körbe a vilagban,necsak Mo-n va ingyen utazas a nyugdijasoknak. Magam-nak: Nem tudom mi volt a munkaja,beosztasa 41 ev munkaban,hogy csak ennyi a nyugdija.Nekem 35 ev mviszonyom van es jelenleg 76.100 Ft a nyugdijam,pedig nem voltam nagykeresetu sosem.

Magam, 2010. január 25. - hétfő 23:34

Az én nyugdíjam 41 évi munka után 50.000,-forint, a múlt hónapban töltöttem be a 65.-ik életévemet, de ha utazni szeretnék akkor sem ingyen utazhatnák, mert IC pótjegyet kell vennem az is elég sokba kerül. Eddig is ha utaztam és 90%-os jegyet vettem az pl ha 500,- forintba került hozzá az IC pótjegy 2-szer 520,- Ft. Mindamellett hogy a MÁV nagyon drágán adja az IC pótjegyét, nem beszélve az I. és II. osztály közötti árkülönbözetről, de az általa nyújtott szolgáltatás mindezért semmivel sem különb. Nem beszélve a Keleti pályaudvaron a "kapuőrök" "jegyellenőrök" az is csak pénzkidobás volt, sőt ha késnek a vonatok és rövid idő áll rendelkezésre az átszállásra, csak akadályozzák az utasokat.

Davko, 2010. január 25. - hétfő 21:11

"Gratulálok" az ötlethez! Emeljünk! Mi lenne, ha már végre a 65 év felettiek se ingyen utaznának hanem v.milyen "jelképes" összeggel hozzájárulnának az utazáshoz! Rengeteg olyan nyugdíjas utazik, akinek 100 ezer forint feletti a nyugdíja... a ki meg kifizet 3-4000 forintot az meg áll a "beszélgető ingyen utazók" miatt. (és nem bántani akarom őket, minden tiszteletem az övék)Más országokban ilyen nincs...

Anyuci, 2010. január 22. - péntek 16:30

Nem csalódtam ! Hát mi lenne más, mint emelés. Meddig lehet ezt csinálni ? Mikor mondjuk már, hogy ELÉG ?! Az egyszerű, kiskeresetű ember, és a munkanélküli mozgástere lekorlátozódik, mert nem tudja megfizetni a közlekedést. Ez szomorú !!

horváthné szabó judit, 2010. január 22. - péntek 14:30

És ezért az emelésért az utazó közönség semmi javulást nem tapasztal.Sőt egyáltalán örüljön ha utazni tud a rozoga-öreg buszokkal,melyekben nincs meleg sem,igaz az új buszokban sincs nagyon meleg,általában a spórolás miatt.A vonatokról meg jobb ha nem is beszélünk,amilyen körülmények ott vannak.....

peti, 2010. január 22. - péntek 13:31

Tipikusan magyar megoldás: előbb árat emelünk, aztán felmérünk, elemzünk,kétségbeesünk és ismét árat emelünk. Fontos,hogy a szolgáltatás szinvonala kicsit se javuljon, mert az esetleg pénzbe kerülhet.

villámtibi, 2010. január 22. - péntek 13:12

És ezért kapunk jó szolgáltatást. Hideg, koszos, sötét, vasúti szerelvényeket. Valamint kiszámíthatatlan menetrendet. Sztájkot, Nyugatiba emberi ürüléket a sínek mellet. EU. Ez nektek?

Kommentek

Dr. Paul, 2016. szeptember 24.

Figyelem! Figyelem!! Figyelem!!! ,

Dr. Paul John hitel cég jön a magán-, kereskede...

Kinek és hogyan fizessek vízdíjat?

monic Horvath, 2016. szeptember 23.

Monic hitel cég kínál személyi kölcsön és üzleti hitelek megfizethető kamatláb per semmis...

Karácsonyi segítség

Ratman, 2016. szeptember 23.

Kipróbáltam, miben rejlik egy hitelt kínáló illető módszere, de semmi extra igazából. Ugyan...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés