Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Hét tanács a szív egészségéért

Munkatársunktól, 2010. január 22. - péntek 16:04
Címkék: egészség, élelmiszer
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Jó egészségre, hosszú életre számíthat, aki betartja a szív védelmének hét szabályát: semmi cigaretta vagy súlytöbblet, rendszeres testmozgás, egészséges étrend, megfelelő szinten tartott vérnyomás, vérzsírok és vércukor.Az Amerikai Szív Szövetség most nyilvánosságra hozott állásfoglalása szerint ennek az életmódnak a terjesztésével az amerikaiak szív- és érrendszeri halálozását 2020-ig húsz százalékkal csökkenthetnék.

A II. világháború befejezése utáni évtizedekben az iparilag fejlett országokban a halál leggyakoribb oka valamilyen szív- és érbetegség lett: elsősorban infarktus, hirtelen szívhalál vagy agyi katasztrófa. Arra is hamar rájöttek a kutatók, hogy egészen új betegségcsoport végez igen sok emberrel.

Amikor még a tüdővész volt az első számú egészségügyi rém, mindenki tudta, hogy ezt egyetlen tényező, a Koch-bacillus okozza. A koszorúér-betegség megjelenésének esélye viszont attól függ, hogy a kockázati tényezők közül hány rizikófaktor jelenléte érvényesül: minél több rontja az életünket, annál nagyobb az infarktus vagy a szélütés valószínűsége.


Alapfeltétel a rendszeres testmozgás

Az Amerikai Szív Szövetség közleménye áttekinti a legfontosabb kockázati tényezőket, és egy kérdőív segítségével rögzíti, hogy ki az, akinek a szíve és érrendszeri egészsége a legjobbnak tekinthető:
- aki soha nem dohányzott, vagy legalább egy éve abbahagyta a dohányzást;
- aki karcsú, tehát a testtömegindexe huszonöt alatt van (a testmagasság és a testsúly alapján az adat kiolvasható a táblázatokból);
- legalább heti százötven perc kényelmes vagy hetvenöt perc lendületes mozgást végez;
- legalább négyet betart a következő étrendi ajánlásokból: naponta négyszer fél csészényi zöldség- vagy gyümölcslé, heti két-három alkalommal hal, legfeljebb egy liter cukrozott üdítő ital hetenként, teljes őrlésű lisztből készült kenyérfélékből napi egy-két dekagramm, naponta legfeljebb ezerötszáz milligramm konyhasó;
- vérnyomása nem magasabb, mint 120/80 Hgmm;
- vércukra legfeljebb száz egység, össz-koleszterinszintje pedig kétszáz egység alatt van.

Az orvosok szerint a kérdőív alkalmas arra, hogy az emberek felülvizsgálják saját egészségükről alkotott véleményüket. Az amerikaiak harminckilenc százaléka úgy hitte, hogy a megadott szempontok alapján makkegészséges, csakhogy ötvennégy százalékuknál legalább egy kockázati tényező kimutatható volt. Különösen azok aránya volt magas, akik nem is tudták, hogy mennyi túlsúlyt cipelnek magukon, sőt kifejezetten kövérek.

Forrás: MTI
   

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Anyuci, 2010. január 23. - szombat 13:31

A túlsúly a civilizáció népbetegsége. A testtömegindex -et már a leletemre is ráírták, használják. A felsorolásból hiányolom a tiszta víz fogyasztását, én ajánlom a cukrozott üdítő helyett !!! Nagyon fontos !

Pethőné Tóth Melinda Anna, 2010. január 22. - péntek 21:53

Nagyon köszönöm ezeket a tanácsokat, van amit már idáig is sikerült megtartanom

Kommentek

Kovácsné Heffler- Foltányi Emma, 2019. augusztus 23.

Intrum Justitia zrt. 2002 óta vezetgeti a már visszafizetett kölcsönöm 2015.08 20-án lejárt a...

Behajtó cégek és a család

Kovácsné Heffler- Foltányi Emma, 2019. augusztus 23.

Intrum Justitia zrt. 2002 óta vezetgeti a már visszafizetett kölcsönöm 2015.08 20-án lejárt a...

Behajtó cégek és a család

Kovácsné Heffler- Foltányi Emma, 2019. augusztus 23.

Intrum Justitia zrt. 2002 óta vezetgeti a már visszafizetett kölcsönöm 2015.08 20-án lejárt a...

Behajtó cégek és a család

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés