Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Kontárok kezében a nyílászárók

Munkatársunktól, 2010. január 14. - csütörtök 11:59
Címkék: szerelő, panasz, ingatlan, fogyasztóvédelem
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Az utóbbi fél évben rengeteg panasz érkezett nyílászárók felszerelésével kapcsolatban a Fogyasztóvédők Magyarországi Egyesülete (FOME) tanácsadó irodáiba. Sajnos sok a kontár.A magyarországi panellakások jelentős része a hetvenes-nyolcvanas években készült, nyílászáróik mára elavultak, elértek, ezért sokan döntenek úgy, hogy lecserélik a nem megfelelően szigetelő ablakokat, ajtókat. Szinte külön iparág épült ki a megnövekedett kereslet hatására, és sajnos megjelentek a piacon a kontárok is.


Sok múlik a jól beépített nyílászárókon

A nyílászárók cseréje nagy szakértelmet igénylő, komoly munka, ami megfelelő előkészítés, felmérés és profi kivitelezés hiányában igen sok kellemetlenség forrása lehet.

A leggyakoribb problémák:

* Olyanok is elvállalják a munkát, akiknek egyébként nincs meg a megfelelő képzettsége (kontárok)

* Nem készül számla az elvégzett munkáról: így kevesebbe kerül ugyan a munka, de a fogyasztó helyzete elnehezedik az igényérvényesítés tekintetében.

* Sokan előre kifizetik a munkát, amikor még el sem készült

* Előfordult, hogy semmilyen dokumentum nem készült a munka elvégzéséről, illetve a díj megfizetéséről és az állítólagos vállakozó semmilyen elérhetőséget nem hagyott hátra.

* Gyakran előleget kérnek a szerződés megkötésekor, de felvállalt munkát sok esetben hónapokon keresztül nem végzik el.


Szakeladókkal jobban járunk

Az ilyen jellegű munkákra a Polgári Törvénykönyv vállalkozásra vonatkozó szabályait kell alkalmazni. E szabályok közül néhány, a teljesség igénye nélkül:

► A megrendelő a munkát és a felhasználásra kerülő anyagot ellenőrizheti, a szerződésben, illetőleg jogszabályban meghatározott esetben pedig ellenőrizni köteles. Nem mentesül a vállalkozó a felelősség alól, ha a megrendelő az ellenőrzést elmulasztotta vagy nem megfelelően végezte el.

► A megrendelő a szerződéstől bármikor elállhat, köteles azonban a vállalkozó kárát megtéríteni.

► Ha a megrendelő a szerződéstől azért állt el, mert a teljesítési határidő lejárta előtt nyilvánvalóvá vált, hogy a vállalkozó a munkát csak olyan számottevő késéssel tudja elvégezni, hogy a teljesítés emiatt a megrendelőnek már nem áll érdekében, a megrendelő a szerződésszegésre vonatkozó szabályok szerint kártérítést követelhet. (ha tehát hosszú időn keresztül nem végzik el a munkát, álljunk el a szerződéstől)

Az újonnan beépített nyílászáró szerkezetek egyébként tartós használatra rendelt dolgok, 5 év kötelező alkalmassági idő vonatkozik rájuk. A hibás teljesítés miatti szavatossági igények tehát öt éven belül érvényesíthetők, persze csak akkor, ha bizonyítható, hogy a munkát ki, és mikor végezte, illetve, hogy a hiba a beszerelés vagy a beépített anyag hibájára vezethető vissza.


Néhány jó tanács:

1. Készüljön írásos szerződés, amiben beazonosítható módon szerepel legalább a megrendelő is, a kivitelező is, illetve az elvégzett munka és az ellenértékként megjelölt pénzösszeg!
2. Győződjünk meg arról, hogy hozzáértő, szakmailag felkészült vállalkozással van dolgunk, aki legálisan végzi a munkát!
3. Legyünk jelen a beszereléskor, mert az esetleges hibákra felhívhatjuk a figyelmet, mielőtt még eltakarítanák!
4. "Vegyük át" az elvégzett munkát: mielőtt a teljes vételárat kifizettük, ellenőrizzük le a megfelelő beépítést!
5. Kérjünk számlát!
6. Kerüljön bele a szerződésbe egy kötbérkikötés arra az esetre, ha az elvállalt határidőre nem készülnek el a munkával!
Forrás: Fome
  

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Horvath Ernone, 2010. május 22. - szombat 10:33

Hol jelenthetem fel a WC-met hibásan megcsináló szakembereket akiket a K AND k tRADE kERESKEDELMI ÉS sZOLGÁLTATÓ 2151 fÓT, sZENT bENEDEK pARK 3 telefonján hívtam fel? A 20/440 1311-*en ők 20/225-1340-et hagyták meg Kiss István néven ahol nem találhatók és elvitték a 27000 forintomat. A WC-ÉT UGYANÚGY NEM LEHET RENDESEN LEHÚZNI, csak + folyik a víz a ROSSZUL VISSZATETT wc csészénél.

joci55, 2010. május 18. - kedd 17:43

Tamásnak hát a beépités során igen csak csináltak kárt a szobában a padló szönyegen nyomták a fleksz gépet a pur habozást nekem kellet ujra csinálni a bejárti ajton amit be épitettek párásodik az ablak van ahol a csavarokat tul huzták és még tudnám sorolni,de mindenkinek ajánlom nem mindig az olcsó a jó tehát most én is meg szivtam és mellékesen ez egy Komloi cég

Ali, 2010. május 17. - hétfő 19:58

A nyílászáró problémák ott kezdődnek amikor külföldről beengedjük hazánkba a nyílászárók hadait. Nem tudom miért, a minőség biztos náluk van. Az hogy CE jelet csináltatnak maguknak? Nem azt jelenti hogy jó is. De olcsó a hazaiaknak meg az kell. Hazai ablak meg hogy piacon maradjon engedni kell neki valamiből. Innen egy kicsit onnan egy kicsit kész is a káosz. Itthon gyártod az ablakot fizetsz 25% adót mindenből. Vedd meg a külföldit. Ebből hazánk 30%-ot fizet is nekik. Olcsóbb ha megveszem, viszonteladom és tartok egy primitív csapatot akik kóklerkodnak, mintha gyártanék és jó csapatot tartanék fenn. Ha túl sok a baj meg nyitok egy másik boltot. Ja és nem csak a Kedves vásárlónak nem kell áfát fizetnie de nekem sem. Úgyhogy amit ajánlani tudnék. Csak hazai gyártótól gyártott nyílászárót, leinformálható céget és min 5 év garanciát papíron. És nem lesz szükség fogyasztóvédelemre. (egy hazai gyártó)

KARASZ JÓZSEF, 2010. április 16. - péntek 09:52

Mit tegyek ha egy év után derült ki,hogy nem bejárati henem terasz ajtot épitettek be.Hol tehetek panaszt a munkát elvégző cégre

termokamera, 2010. március 07. - vasárnap 08:24

sajnos mindenki csak utólag okos,a cégem hökép alapján felmérést készit,felhivom a hibákra a figyelmet,megálapitom a kontár munkát, ajánlatott teszek olyan kivitelezőre,aki elvégezteti beépítés után az ellenörzést,ha nem elégedet az ügyfél,de általában mindenki a szomszodhoz meg az ismerősok tanácsait halgatja,nem a konkrét állapot alapján hoz döntést,késöbb meg mindenki kesereg. szivesen nyitok vitát? trenyipeter@termokamerakft.hu

termokamera, 2010. március 07. - vasárnap 08:24

sajnos mindenki csak utólag okos,a cégem hökép alapján felmérést készit,felhivom a hibákra a figyelmet,megálapitom a kontár munkát, ajánlatott teszek olyan kivitelezőre,aki elvégezteti beépítés után az ellenörzést,ha nem elégedet az ügyfél,de általában mindenki a szomszodhoz meg az ismerősok tanácsait halgatja,nem a konkrét állapot alapján hoz döntést,késöbb meg mindenki kesereg. szivesen nyitok vitát? trenyipeter@termokamerakft.hu

termokamera, 2010. március 07. - vasárnap 08:19

sajnos mindenki csak utólag okos,a cégem hökép alapján felmérést készit,felhivom a hibákra a figyelmet,megálapitom a kontár munkát, ajánlatott teszek olyan kivitelezőre,aki elvégezteti beépítés után az ellenörzést,ha nem elégedet az ügyfél,de általában mindenki a szomszodhoz meg az ismerősok tanácsait halgatja,nem a konkrét állapot alapján hoz döntést,késöbb meg mindenki kesereg. szivesen nyitok vitát? trenyipeter@termokamerakft.hu

noezmegmi, 2010. február 19. - péntek 06:32

Tisztelt 'Fogyasztók' Ha lennének egyszer kedevesek Miskolcon a panelprogram karosultjainál is érdeklődni ott lehetne egy jó cikkett kanyarítani. Konkrétan a "Tizeshonvéd utca, Kis Hunyad utcai lakások amik igen érdekesek, kint is jeges az ablak , de bent is. És már nem létezik a kivitelező cég. Létszámban és emberekben ugyan azok végezték a munkát. Másik igen érekes kérdés egy 5 kamrás ablak keretén furkált ( rögzitésnek merik csufolni) csavarok ami legalaább három kamrán halad át, az most akkor is 5 kamrásnak számit? Tapasztalatom a mostani szigetelt ablak és fázok. A régi korhadó ablakom jobb volt.

Biserka, 2010. február 03. - szerda 12:37

Most cseréltettem ablakot. A megrendelést egy szakboltban adtam le. Előleget kértek, erről kaptam egy "papírt". A munka elvégzése után sem számlát,sem egyéb bizonylatot nem kaptam. Sőt, utólag kértek még 6000.- Ft-ot az ablakpárkányért, 1000.- Ft-ot pedig a kiszerelt ablak elszállításáért.

pitti, 2010. február 03. - szerda 08:37

az én véleményem hogy a probléma ott kezdödik,hogy van jó szaki nagyon drágán és van jó szaki kedvezö áron.esetek többségében mindegyik ugyanazt az ablakot szereli csak más áron.én 1 kömüves vagyok de ez az ország TÚL DIPLOMÁZÓT.mindenki számla nélkü olcsón szeretne mindent,gazdagok különösen,én sok embernek dolgoztam és még szeretnék is bár mi nem a drágaságrol vagyunk hiresek.és ez nem biztós hogy jó.átkell mindenkinek gondolni hogy mit engethet meg és mit nem A DRÁGA NEM MINDIG JÓ!!!


1 2 3

Kommentek

Mr. George Anderson, 2020. május 30.

Sürgős kölcsönt keres? Megtagadták-e hitelét a bankjától vagy bármely pénzügyi vállalkoz...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mr. Dékány Endre, 2020. május 30.

Szüksége van hitelre az adósság megszilárdításához? Szüksége van kölcsönre vállalkozás...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

Mária Ádám, 2020. május 28.

A nevem Mária Ádám, magyar, egyedülálló szülő, mielőtt a férjem meghalt, annyi adósságot...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza