Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Kontárok kezében a nyílászárók

Munkatársunktól, 2010. január 14. - csütörtök 11:59
Címkék: szerelő, panasz, ingatlan, fogyasztóvédelem
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Az utóbbi fél évben rengeteg panasz érkezett nyílászárók felszerelésével kapcsolatban a Fogyasztóvédők Magyarországi Egyesülete (FOME) tanácsadó irodáiba. Sajnos sok a kontár.A magyarországi panellakások jelentős része a hetvenes-nyolcvanas években készült, nyílászáróik mára elavultak, elértek, ezért sokan döntenek úgy, hogy lecserélik a nem megfelelően szigetelő ablakokat, ajtókat. Szinte külön iparág épült ki a megnövekedett kereslet hatására, és sajnos megjelentek a piacon a kontárok is.


Sok múlik a jól beépített nyílászárókon

A nyílászárók cseréje nagy szakértelmet igénylő, komoly munka, ami megfelelő előkészítés, felmérés és profi kivitelezés hiányában igen sok kellemetlenség forrása lehet.

A leggyakoribb problémák:

* Olyanok is elvállalják a munkát, akiknek egyébként nincs meg a megfelelő képzettsége (kontárok)

* Nem készül számla az elvégzett munkáról: így kevesebbe kerül ugyan a munka, de a fogyasztó helyzete elnehezedik az igényérvényesítés tekintetében.

* Sokan előre kifizetik a munkát, amikor még el sem készült

* Előfordult, hogy semmilyen dokumentum nem készült a munka elvégzéséről, illetve a díj megfizetéséről és az állítólagos vállakozó semmilyen elérhetőséget nem hagyott hátra.

* Gyakran előleget kérnek a szerződés megkötésekor, de felvállalt munkát sok esetben hónapokon keresztül nem végzik el.


Szakeladókkal jobban járunk

Az ilyen jellegű munkákra a Polgári Törvénykönyv vállalkozásra vonatkozó szabályait kell alkalmazni. E szabályok közül néhány, a teljesség igénye nélkül:

► A megrendelő a munkát és a felhasználásra kerülő anyagot ellenőrizheti, a szerződésben, illetőleg jogszabályban meghatározott esetben pedig ellenőrizni köteles. Nem mentesül a vállalkozó a felelősség alól, ha a megrendelő az ellenőrzést elmulasztotta vagy nem megfelelően végezte el.

► A megrendelő a szerződéstől bármikor elállhat, köteles azonban a vállalkozó kárát megtéríteni.

► Ha a megrendelő a szerződéstől azért állt el, mert a teljesítési határidő lejárta előtt nyilvánvalóvá vált, hogy a vállalkozó a munkát csak olyan számottevő késéssel tudja elvégezni, hogy a teljesítés emiatt a megrendelőnek már nem áll érdekében, a megrendelő a szerződésszegésre vonatkozó szabályok szerint kártérítést követelhet. (ha tehát hosszú időn keresztül nem végzik el a munkát, álljunk el a szerződéstől)

Az újonnan beépített nyílászáró szerkezetek egyébként tartós használatra rendelt dolgok, 5 év kötelező alkalmassági idő vonatkozik rájuk. A hibás teljesítés miatti szavatossági igények tehát öt éven belül érvényesíthetők, persze csak akkor, ha bizonyítható, hogy a munkát ki, és mikor végezte, illetve, hogy a hiba a beszerelés vagy a beépített anyag hibájára vezethető vissza.


Néhány jó tanács:

1. Készüljön írásos szerződés, amiben beazonosítható módon szerepel legalább a megrendelő is, a kivitelező is, illetve az elvégzett munka és az ellenértékként megjelölt pénzösszeg!
2. Győződjünk meg arról, hogy hozzáértő, szakmailag felkészült vállalkozással van dolgunk, aki legálisan végzi a munkát!
3. Legyünk jelen a beszereléskor, mert az esetleges hibákra felhívhatjuk a figyelmet, mielőtt még eltakarítanák!
4. "Vegyük át" az elvégzett munkát: mielőtt a teljes vételárat kifizettük, ellenőrizzük le a megfelelő beépítést!
5. Kérjünk számlát!
6. Kerüljön bele a szerződésbe egy kötbérkikötés arra az esetre, ha az elvállalt határidőre nem készülnek el a munkával!
Forrás: Fome
  

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Horvath Ernone, 2010. május 22. - szombat 10:33

Hol jelenthetem fel a WC-met hibásan megcsináló szakembereket akiket a K AND k tRADE kERESKEDELMI ÉS sZOLGÁLTATÓ 2151 fÓT, sZENT bENEDEK pARK 3 telefonján hívtam fel? A 20/440 1311-*en ők 20/225-1340-et hagyták meg Kiss István néven ahol nem találhatók és elvitték a 27000 forintomat. A WC-ÉT UGYANÚGY NEM LEHET RENDESEN LEHÚZNI, csak + folyik a víz a ROSSZUL VISSZATETT wc csészénél.

joci55, 2010. május 18. - kedd 17:43

Tamásnak hát a beépités során igen csak csináltak kárt a szobában a padló szönyegen nyomták a fleksz gépet a pur habozást nekem kellet ujra csinálni a bejárti ajton amit be épitettek párásodik az ablak van ahol a csavarokat tul huzták és még tudnám sorolni,de mindenkinek ajánlom nem mindig az olcsó a jó tehát most én is meg szivtam és mellékesen ez egy Komloi cég

Ali, 2010. május 17. - hétfő 19:58

A nyílászáró problémák ott kezdődnek amikor külföldről beengedjük hazánkba a nyílászárók hadait. Nem tudom miért, a minőség biztos náluk van. Az hogy CE jelet csináltatnak maguknak? Nem azt jelenti hogy jó is. De olcsó a hazaiaknak meg az kell. Hazai ablak meg hogy piacon maradjon engedni kell neki valamiből. Innen egy kicsit onnan egy kicsit kész is a káosz. Itthon gyártod az ablakot fizetsz 25% adót mindenből. Vedd meg a külföldit. Ebből hazánk 30%-ot fizet is nekik. Olcsóbb ha megveszem, viszonteladom és tartok egy primitív csapatot akik kóklerkodnak, mintha gyártanék és jó csapatot tartanék fenn. Ha túl sok a baj meg nyitok egy másik boltot. Ja és nem csak a Kedves vásárlónak nem kell áfát fizetnie de nekem sem. Úgyhogy amit ajánlani tudnék. Csak hazai gyártótól gyártott nyílászárót, leinformálható céget és min 5 év garanciát papíron. És nem lesz szükség fogyasztóvédelemre. (egy hazai gyártó)

KARASZ JÓZSEF, 2010. április 16. - péntek 09:52

Mit tegyek ha egy év után derült ki,hogy nem bejárati henem terasz ajtot épitettek be.Hol tehetek panaszt a munkát elvégző cégre

termokamera, 2010. március 07. - vasárnap 08:24

sajnos mindenki csak utólag okos,a cégem hökép alapján felmérést készit,felhivom a hibákra a figyelmet,megálapitom a kontár munkát, ajánlatott teszek olyan kivitelezőre,aki elvégezteti beépítés után az ellenörzést,ha nem elégedet az ügyfél,de általában mindenki a szomszodhoz meg az ismerősok tanácsait halgatja,nem a konkrét állapot alapján hoz döntést,késöbb meg mindenki kesereg. szivesen nyitok vitát? trenyipeter@termokamerakft.hu

termokamera, 2010. március 07. - vasárnap 08:24

sajnos mindenki csak utólag okos,a cégem hökép alapján felmérést készit,felhivom a hibákra a figyelmet,megálapitom a kontár munkát, ajánlatott teszek olyan kivitelezőre,aki elvégezteti beépítés után az ellenörzést,ha nem elégedet az ügyfél,de általában mindenki a szomszodhoz meg az ismerősok tanácsait halgatja,nem a konkrét állapot alapján hoz döntést,késöbb meg mindenki kesereg. szivesen nyitok vitát? trenyipeter@termokamerakft.hu

termokamera, 2010. március 07. - vasárnap 08:19

sajnos mindenki csak utólag okos,a cégem hökép alapján felmérést készit,felhivom a hibákra a figyelmet,megálapitom a kontár munkát, ajánlatott teszek olyan kivitelezőre,aki elvégezteti beépítés után az ellenörzést,ha nem elégedet az ügyfél,de általában mindenki a szomszodhoz meg az ismerősok tanácsait halgatja,nem a konkrét állapot alapján hoz döntést,késöbb meg mindenki kesereg. szivesen nyitok vitát? trenyipeter@termokamerakft.hu

noezmegmi, 2010. február 19. - péntek 06:32

Tisztelt 'Fogyasztók' Ha lennének egyszer kedevesek Miskolcon a panelprogram karosultjainál is érdeklődni ott lehetne egy jó cikkett kanyarítani. Konkrétan a "Tizeshonvéd utca, Kis Hunyad utcai lakások amik igen érdekesek, kint is jeges az ablak , de bent is. És már nem létezik a kivitelező cég. Létszámban és emberekben ugyan azok végezték a munkát. Másik igen érekes kérdés egy 5 kamrás ablak keretén furkált ( rögzitésnek merik csufolni) csavarok ami legalaább három kamrán halad át, az most akkor is 5 kamrásnak számit? Tapasztalatom a mostani szigetelt ablak és fázok. A régi korhadó ablakom jobb volt.

Biserka, 2010. február 03. - szerda 12:37

Most cseréltettem ablakot. A megrendelést egy szakboltban adtam le. Előleget kértek, erről kaptam egy "papírt". A munka elvégzése után sem számlát,sem egyéb bizonylatot nem kaptam. Sőt, utólag kértek még 6000.- Ft-ot az ablakpárkányért, 1000.- Ft-ot pedig a kiszerelt ablak elszállításáért.

pitti, 2010. február 03. - szerda 08:37

az én véleményem hogy a probléma ott kezdödik,hogy van jó szaki nagyon drágán és van jó szaki kedvezö áron.esetek többségében mindegyik ugyanazt az ablakot szereli csak más áron.én 1 kömüves vagyok de ez az ország TÚL DIPLOMÁZÓT.mindenki számla nélkü olcsón szeretne mindent,gazdagok különösen,én sok embernek dolgoztam és még szeretnék is bár mi nem a drágaságrol vagyunk hiresek.és ez nem biztós hogy jó.átkell mindenkinek gondolni hogy mit engethet meg és mit nem A DRÁGA NEM MINDIG JÓ!!!


1 2 3

Kommentek

Dobbs, 2018. május 23.

Vannak pénzügyi nehézségei? HA IGEN! Vegye fel a kapcsolatot a Dobbs Finance and Mortgages Limit...

Telefonok a szervizben

Mehmet Hakan, 2018. május 22.

Kadri Zoltan vagyok, kölcsönöket kínálunk magánszemélyeknek és cégeknek, akik sürgős köl...

Emeltdíjas telefonszám álláshirdetésekben

Trust Fund, 2018. május 22.

Voltál már keresni, hogy hová kölcsönt kapj 3% -os diszkontrátával? nem tudott hitelt szerezn...

Évi egy fogkefe

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés