Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Fináncok ellenőrzik a fémhulladék-kereskedelmet

Munkatársunktól, 2009. december 22. - kedd 14:39
Címkék: vpop, ellenőrzés
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A jövő évtől a Vám- és Pénzügyőrség (VP) ellenőrzi a fémhulladék-kereskedelmet, miután a kormány december 16-án elfogadta azt a kormányrendeletet, amely a VP-t jelölte ki fémkereskedelmi hatóságként, s így teljessé vált a jogszabályi felhatalmazás.Az egyes fémek begyűjtésével és értékesítésével összefüggő visszaélések visszaszorításáról szóló törvény (fémtörvény) és annak végrehajtási rendelete 2010. január elsején lép hatályba, azt követően csak a VP által kiadott érvényes engedély birtokában végezhető fémkereskedelmi tevékenység. A törvény az engedélyezési eljárásra átmeneti időszakot biztosít, így a fémkereskedelem legkésőbb április elsejéig még végezhető engedély nélkül, de csak akkor, ha a tevékenységet a fémtörvény kihirdetésekor (2009. június 29-én) telepengedéllyel folytató személy a kérelmét hatvan napon belül benyújtotta.

mti
Nagy János, a VPOP parancsnoka

Az engedélyezési eljárást a fémkereskedő székhelye szerinti regionális ellenőrzési központok folytatják le. Nagy János országos vámparancsnok korábban elmondta, a fémhulladék-kereskedelem engedélyezési rendszere szigorodni fog, így megkövetelik majd a bankgaranciát, szigorú nyilvántartási rendszert írnak elő, a felvásárolt termékeket pedig néhány napig meg kell majd őrizni. A tevékenységi biztosítékot fix összegben kell nyújtani, bizonyos feltételek teljesülése esetén azonban - kérelemre - mérsékelhető a biztosíték összege.

A kormány döntött az adatszolgáltatás rendjéről és az adatok köréről is: a napi, illetve havi adatszolgáltatásra az átmeneti időszakot követően kizárólag elektronikus úton kerülhet sor, a VP honlapjáról letölthető nyomtatványkitöltő programmal.

Az engedélyezés, adatszolgáltatás és ellenőrzés szabályai a VP szerint szorosan illeszkednek a fémtörvény céljaihoz, így nem a legális vállalkozásokat akarják ellehetetleníteni, hanem a kulturális javakban, köz- és magántulajdonban okozott károkat, illetve a fekete- és szürkegazdaságot visszaszorítani.

A bűncselekmények felderítését segíti majd, hogy a kereskedők és a vámhatóság között a képi megjelenítést támogató elektronikus kapcsolat lesz. Így, ha egy fémtárgy eltűnik, perceken belül ellenőrizni tudják, hogy valamelyik kereskedőhöz került-e. Eddig az ügyek egy százalékában sikerült megtalálni az elkövetőeket; Nagy János akkor lenne elégedett, ha ez az arány negyven-negyvenöt százalékra nőne.

Az országos vámparancsnok nemrég a sajtónak elmondta: a fémhulladék ellenőrzési rendszer elindításához legalább kétszázötven munkatárs szükséges, ahhoz pedig, hogy a célját elérje, négyszázra. Július óta a vámhatóságnál is létszámstop érvényesül, ha ez hosszabb távon fennmarad, komoly problémákat okozhat az országos parancsnok szerint. A vámhatóság lehetőséget kért arra, hogy legalább a kritikus pontokon feltölthesse a megüresedett helyeket, amit engedélyeztek.

Forrás: MTI
    

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mr. Dékány Endre, 2020. január 26.

Hitelre van szüksége? Bármely okból és sürgős igényként mindenféle hiteleket kínálunk, p...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

Mr. Dékány Endre, 2020. január 26.

Hitelre van szüksége? Bármely okból és sürgős igényként mindenféle hiteleket kínálunk, p...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

Mr. Dékány Endre, 2020. január 26.

Hitelre van szüksége? Bármely okból és sürgős igényként mindenféle hiteleket kínálunk, p...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza