Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Süssünk-főzzünk energiatakarékosan!

Munkatársunktól, 2009. december 22. - kedd 10:52
Címkék: olcsó, áram, élelmiszer
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Nem is gondolnánk, hogy mennyi pénzt megspórolhatunk az energián, ha egy kicsit odafigyelünk főzés közben. Ehhez gyűjtöttünk össze praktikus tanácsokat.Mínusz tízperc

Ha az étel sütési ideje több mint negyven perc, nem kell megvárnia, míg az étel teljesen elkészül.


Előmelegítés nélkül
 
A sütő előmelegítésére legtöbbször nincs szükség. Ez különösen az újabb modellekre, és a hő-légkeveréses sütőkre igaz. Az előmelegítés csak ritkán, például kenyérsütésnél, vagy kelt tészták sütésénél szükséges.


Több fogást egyszerre

Még nem szoktunk hozzá teljesen a villanytűzhely adta előnyökhöz. Berögződés, hogy mindig a sütőtér közepén tudunk csak szépen sült húsokat és remek süteményeket sütni. Az új, s leginkább a légkeveréses sütőknél ez már nem így van. A légkeverés lényege épp az, hogy a levegőt forgatva, a hőt kiegyenlítve süti az ételeket, így egyszerre több szinten is készülhetnek a fogások, egységnyi idő- és energiafelhasználás mellett.


Sütögetés kicsiben

Néhány szelet kenyér megpirításához, melegszendvics készítéséhez, vagy néhány kolbász grillezéséhez gazdaságtalan bekapcsolni a tűzhelyet. A tűzhellyel akár három- vagy négyszeres energiát is elhasználhat, szemben a kenyérpirító vagy mini-grill alkalmazásával.


Fazekat a főzőlaphoz

Ha az edény túl kicsi, értelmetlenül vész el a hő és az energia, ha viszont túl nagy, értelemszerűen tovább tart az étel elkészítése.


Fedőt rá!

A fazekakhoz jól illeszkedő, jól záródó fedőt használjon. Így a hő a fazékban marad, míg a ferdén a fazékra helyezett fedő akár meg is háromszorozhatja az étel elkészítéséhez szükséges áramfelhasználást.


Több önbizalom, kevesebb fedőemelgetés

Próbáljon minél ritkábban belekukkantani a fazékba, illetve minél kevesebbszer kinyitni a sütő ajtaját, mert a túlzott kíváncsiság aránytalanul sok energia elpazarlásával jár.


Kevés vízben több tápanyag

Főzni kevés vízben is kiválóan lehet. Négy adag burgonyát például tökéletesen megfőzhet egy csésze vízzel. A zöldségek kevés vízzel történő párolása során még a vitaminokat is megmentheti.


A takarékos kukta

Jusson eszébe újra a szinte már teljesen elfeledett kukta. Ha kuktában főz, áramfelhasználásnak akár negyven százalékát, míg az időráfordításnak akár harminc százalékát is megtakaríthatja.


Mikrohullámú sütő kis adagokhoz

Az ételek felmelegítésére, illetve négyszáz gramm alatti, kis mennyiségek párolására a mikrohullámú készülék a legtakarékosabb megoldás, a tűzhelynél lényegesen kedvezőbb energiafelhasználással.


A mikró korlátai: melegítéshez igen, olvasztáshoz nem

A mikrohullámú készülékek legáltalánosabb felhasználási célja a melegítés és a mirelit ételek kiolvasztása, de tudnia kell, hogy utóbbi bár praktikus, de korántsem energiatakarékos eljárás.


Párolás mikróban

A párolási időt csökkentheti, ha az ételeket egyenletesen osztja el az edényben. A mikrohullámok csak három-hat cm mélyen jutnak be az ételbe, ezért ha megoldható, párolás-melegítés közben néhányszor keverje át az ételt.


Mikrózáshoz is elkél a fedő

Melegítésnél takarja le a tányért egy mikrohullámú készülékhez használható fedővel, főzésnél pedig használja a mikrózható edény fedőjét. Így nem vész el a hő.


Különösen figyeljünk oda az alábbiakra:

- Zárja le kb. tízperccel korábban a tűzhelyet, a maradék hő így is készre süti a fogást
- A sütemények, sült húsok és felfújtak akkor is tökéletesen sikerülnek, ha a még hideg sütőtérbe helyezi be őket, és ezzel akár húsz százalék energiát is megspórolhat.
- A sütőt csak nagyobb mennyiségek sütéséhez használja, és készítsen el párhuzamosan akár több fogást is. A hőkihasználás így a leggazdaságosabb.
- Figyeljen arra, hogy a főzőlap átmérőjéhez illeszkedő méretű fazekat, és ahhoz teljesen passzoló méretű fedőt válasszon. Ez biztosítja a legoptimálisabb hőátadást.
- A mélyhűtött élelmiszerek kiolvasztásának legokosabb módja, ha időben kiveszi azokat a mélyhűtőből és a hűtőszekrényben lassan, fokozatosan hagyja kiolvadni.

Forrás: Fome

   

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

WaterMan, 2010. május 13. - csütörtök 13:18

Egy fontos és hatékony energiatakarékos főzési ötlet maradt még ki! A tiszta víz használata. Pedig régen is nagy hagyománya volt, hogy a falu legtisztább, leglágyabb vizet adó kútjából vitte mindenki a vizet a hüvelyesek (bab, borsó, lencse), vagy más, sok főzési időt igénylő ételek főzéséhez. Ma már nem nagyon lehet ilyen tiszta kutakat találni, viszont víztisztítót annál többfélét! A fordított ozmózis rendszerűeket kell keresni, ha a főzésnél energiát szeretnénk megtakarítani, ugyanis ezek nem csak tisztítják, hanem lágyítják is a vizet, és akár fele idő alatt is megfőnek ebben ételeink. Ráadásul kevesebb fűszert, sót, cukrot kell használni, mégis sokkal finomabbak, egészségesebbek lesznek ételeink. A mosogatás is könnyebb, kevesebb vegyszert igényel, ha nem vízkövesednek el főzés közben edényeink. Hérics Nándor http://www.viztisztitos.lapunk.hu

Enci, 2010. február 11. - csütörtök 21:53

Kuktát legalább 15 éve használok. A fagyasztóból kiszedett holmit nem teszem kiolvasztani a mikroba. ( próbáltam és nem tetszett hogy sokáig tart, ráadásul inkább meg is párolódott a széle.... héjába főzöm a krumplit, a nagyobbakat átbököm egy vékony kötőtűvel, és a kuktába 10 percog fő. Elzárom a gázt, és a vastag talpa miatt kb 5 percig fő még. Hús levest, husos káposztát, kocsonyát is abba főzöm. És mindig megaludt a drága. A bürke, fokhagyma a lényeg. Le kell szedni a habját nem lesz zavaros, a leves se. Sőt a sertés pörit is kutába főzöm. Nem teszek alá vizet. Néha oljat se, ha zsirosabb a hűs abból kifő.. Azokat nagyobb kockára hagyom, és a férjem szereti a zsirosat. Így nincs vita, külön főzés, mert én a zsirosat nem szeretem.. 1 x a tes... vettem töltött káposztát. Hamarább hazaért a férjem azt is beraktam.. Be van csomagolva nem esik szét, ki lehet szépen szedni...

Leck Bernadette, 2010. február 06. - szombat 14:28

Tésztafözés: 1 percig fözzük forró vízben, majd lekapcsoljuk a tüzhelyet, s 5-6 percig hagyjuk dagadni. Így soha nem ázik el a tészta, s még energiát is spóroltunk. A rizzsel hasonlóan bánok, 1 percig fözöm, majd hagyom megadagadni. Itt a puhulás ideje kb. 15 - 20 perc.

Vaszilij Zajcev, 2010. január 11. - hétfő 17:03

Én azért a miértekre is kiváncsi lettem volna. Például hogy a mikrosütőben miért nem olyan hatékony a kiolvasztás.

Voice, 2010. január 09. - szombat 23:21

Sok jónak tűnő ötlet, csak a mai konyhákhoz nincs sok köze. De még fejlődhetünk! :-) Úgy 10 - 20 év!

Kommentek

Kovácsné Heffler- Foltányi Emma, 2019. augusztus 23.

Intrum Justitia zrt. 2002 óta vezetgeti a már visszafizetett kölcsönöm 2015.08 20-án lejárt a...

Behajtó cégek és a család

Kovácsné Heffler- Foltányi Emma, 2019. augusztus 23.

Intrum Justitia zrt. 2002 óta vezetgeti a már visszafizetett kölcsönöm 2015.08 20-án lejárt a...

Behajtó cégek és a család

Kovácsné Heffler- Foltányi Emma, 2019. augusztus 23.

Intrum Justitia zrt. 2002 óta vezetgeti a már visszafizetett kölcsönöm 2015.08 20-án lejárt a...

Behajtó cégek és a család

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés