Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Kell-e nekünk netbook?

Munkatársunktól, 2009. december 21. - hétfő 09:53
Címkék: műszaki cikk, vásárlás, fogyasztóvédelem
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A netbook ideális ajándék és jó választás lehet, ha pontosan tudjuk, kinek és milyen használatra szánjuk. Tudjuk azonban, hogy mi a különbség a netbook és a notebook között?A netbookok elterjedése két okra vezethető vissza. Az egyik, hogy az internetes alkalmazások sokak számára a számítógép fő felhasználási területévé léptek elő. Nem szorul külön magyarázatra az a tény, hogy a webes böngészés, a csevegőprogramok futtatása és az elektronikus levelezés vagy a szövegszerkesztés nem igényel olyan hardverkiépítést, mint egy komolyabb játék, vagy grafikus alkalmazás. Ráadásul épp ezek a felhasználási területek jelentősek a mobilitás szempontjából.

A másik ok a notebookok (laptopok) viszonylag magas áraiban keresendő. Igény mutatkozott a felhasználók részéről egy olyan mobil készülék iránt, ami olcsó, alkalmas az alapvető netes és irodai alkalmazások futtatására, emellett kis helyen elfér és kitölti a PDA-k és laptopok közötti piaci rést. A netbookok árai hatvanötezer forintnál kezdődnek, de vannak egyedi akciók, melyek során olcsóbban is beszerezhetjük.

AFP
Mérsékelt igényekhez kicsi gép

A netbookok hardveres teljesítménye többnyire alulmúlja az asztali gépek, vagy a középkategóriás notebookok szintjét. Ez nem is baj, hiszen nem arra tervezték őket, hogy felvegyék a versenyt nagyobb testvéreikkel. Ebből következően viszont bizonyos felhasználási célokra nem igazán alkalmasak.


A netbook néhány fontos tulajdonsága

1. A kijelző mérete 9-11'' között mozog, ez megfelelő pár órás használatra, szövegolvasásra, internetes szörfözésre, de kifejezetten megterhelő, ha valaki hosszabb időn keresztül dolgozik rajta. Ezért nem igazán alkalmasak céljára, vagy családi gépnek. Hasonló árért - használtan ugyan - de szinte minden igényt kielégítő családi asztali gépet vásárolhatunk megfelelő monitorral, ami a legújabb játékokon kívül szinte minden otthoni felhasználásra alkalmas (filmnézés, zenehallgatás, régebbi játékok, internet).

2. Wifi kapcsolódási lehetőség feltétlenül legyen benne, mert egy külső adapter nem túl olcsó és nem is praktikus, a netbook lényege pedig épp az, hogy utazás közben bármikor könnyedén "levadásszunk" egy-egy utunkba eső hotspotot..

3. A netbookok többnyire nem rendelkeznek optikai meghajtóval (CD-, DVD meghajtó), az így tárolt adatainkhoz tehát csak külön külső meghajtóval, vagy egy másik számítógép és pendrive közbeiktatásával férhetünk hozzá.

4. Netbookok készülnek hagyományos merevlemezekkel is, de gyakran csak néhány GB kapacitású flash memóriával rendelkeznek, az pedig tényleg csak egy minimalizált operációs rendszerhez és kevesebb adat tárolásához elegendő.

5. Elsősorban azoknak ajánljuk e termékeket, akik egy asztali vagy komolyabb laptop mellé, gyakori utazások esetére második gépként szeretnének egy könnyű és praktikus hordozható megoldást.

A netbookok árait itt tekintheti át!

Forrás: Fome
   

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Erniefromh, 2011. február 04. - péntek 08:16

RE:hellboy, 2010. január 04. - hétfő 14:57 "nos a notebook nem egyenlő laptoppal... forrás:" Elolvastam a szóbanforgó cikket. Ott található az alábbi idézet: "Szerződéses eredeti notebookgyártók * Quanta Computer - ők gyártják például az IBM/Lenovo T-sorozatot és a MacBook Pro-t" Beírtam a keresőbe kíváncsiságból. Ezt dobta: "MacBook Pro - Meet the MacBook Pro laptop family" Akkor mi a fenén vitatkozik itt mindenki? Ez ugyanolyan mint a CD vagy DVD lemez, az LCD kijelző, LED dióda, PIN kód és hosszasan sorolhatnám, ezekért is ugyanúgy kétségbeesik mindenki? Ezek egyszerűen ha helytelenül, de a köznyelvbe beépült kifejezések, nem lehet ellene tenni.

Vaan, 2010. január 10. - vasárnap 00:24

Hamár Netbook és fogyasztók honlapja, egy kis story. Vodafone-nál szerettem volna kötni mobilnetet és venni egy netbookot 30ezerért."csak" 1 órán belül közölték, hogy ha szeretnék kötni ilyen előfizetést, akkor fizessek ki a 30ezres netbookon felül még 52ezret előre amit majd jóváírnak a számlámon. Azthittem ledőlök a székről, ez egy vicc részvénytársaság.

bahamagirl, 2010. január 07. - csütörtök 09:23

Kedves J.A.E! Ami a pontosságot illeti, megragadnám az alkalmat, miszerint az, hogy a forrás a FOME, az nem jelenti azt, hogy teljes egészében Ctrl C, Ctrl V billentyűkombinációt használnak a szerkesztők. Tehát innentől kezdve nem biztos, hogy a szakértők tévesztenek. Üdv!

Recycle, 2010. január 06. - szerda 18:24

hellboy: úgy látom, pont a lényeget nem érted, de nem baj, inkább nem is próbálom veled megértetni (a fától az erdő esete). A lényeg még mindig nem az amiről te írsz, mondhatnám azt is, hogy semmi jelentősége nincs, értelmetlen kekeckedés. A környezetemben élő embereket pedig kérlek látatlanban ne minősítsd, én sem sértegetlek téged! Egyébként ki beszélt itt a felelősségedről? Én sem vagyok sértődős típus, de az effajta hozzáállást mint a tied nem igazán értem. Amit csinálsz ("lelkes fogyasztóvédőként") ilyen értelemben nem fogyasztóvédelem, inkább valami másnak nevezném, de talán az nem ide illő kifejezés lenne...

hellboy, 2010. január 06. - szerda 17:19

:) Uriah: nalátod. pont ekkora teljesítmény különbség van kb a notebook meg a laptop között... ;) amúgy megnézted pl a praktikerben vagy más barkácsban árult ilyen "motorok" milyen teljesítménnyel bírnak? Recycle: a kutatásod pont azt támasztja alá amit mondtam, illetve amit ír is a szakzsargon: köznyelv összemosta őket... azért meg hadd ne kelljen már felelősséggel tartoznom hogy a te környezetedbe milyen emberek élnek, s hogy a környékeden a műszaki kereskedések milyen kikupálódott alkalmazottal működnek... nem vagyok sértődős típus... ;)

Recycle, 2010. január 06. - szerda 12:22

Kedves hellboy! Egy a környezetemben elvégzett gyors, reprezentatívnak koránt sem nevezhető közvéleménykutatás szerint a megkérdezett 17 emberből 17 nem tudta, hogy mi a különbség notebook és laptop között. 12-en pedig feltették a kérdést: miért van egyébként különbség? Mindemellett öt nagyobb számítástechnikai eszközöket árusító szaküzletet hívtam fel (csak úgy biztos ami biztos alapon), ahol laptopról érdeklődve csont nélkül notebookot ajánlottak mind az öt helyen! Nagyjából ennyit az általad megjelölt különbség jelentőségéről. Értelmetlen vita, amely egy egyébként szerintem kiváló cikk felett, szerintem teljesen feleslegesen zajlik. Remélem ezt nem veszed sértésnek, nem annak szánom... Mondom mindezt én, aki munkámból fakadóan informatikával mondjuk úgy igen aktívan foglalkozó, de egyébként átlagos fogyasztó vagyok. Legnagyobb tisztelettel: Recycle

Uriah Heep, 2010. január 06. - szerda 12:05

Keressük a kákán a csomót. A segédvillanymotorral szerelt kerékpár pedig motor, ha 300 Wattnál nagyobb teljesítményű motor hajtja :-) forrás: http://www.dip.hu/index.php?action=cikk&id=15352

hellboy, 2010. január 06. - szerda 10:54

szerintem az nem terminológiai vita, hogy két különböző terméket egynek nevezünk e vagy sem... ez kb olyan mintha azt mondanád a segédvillanymotorral szerelt kerékpárra, hogy motor... pedig nem az, hiába van két kereke, kormánya, dudája, fékjei, motorja... ;) pont ennyi a különbség kb a laptop, meg a notebook között... láttál te már olyan notit amit "izomgépnek" lehetett nevezni? kötve hiszem. ráadásul ha bemész egy arra szakosodott boltba, vagy nagy műszaki áruházba, lehet meglepődsz, de ugyanazon soron-polcon vannak kirakva notebook-ok, és laptopok is... még a címkéjén is feltüntetik melyik micsoda... ami tény: egyszeri júzernak tökmindegy melyiket mondod, tudni fogja mire érted, és a wiki is erre célzott, hogy a köznyelv összemosta őket, pedig nem is egy és ugyanaz.

Recycle, 2010. január 05. - kedd 16:14

Kedves J.A.E.! A kijavítás szükségtelen, mert egy egyszerű terminológiai vitáról van szó. Az átlagfogyasztó számára, sőt az informatikai termékeket értékesítő vállalkozások nagy része számára notebook és laptop kifejezések már szinonimaként ismertek. Mindazonáltal a cikk lényege nem a fogalmi elhatárolások szakmai szempontú megközelítése, hanem a fogyasztók figyelmének felhívása egy terméktípussal nevezetesen a NETBOOK-al kapcsolatos alapvető tudnivalókra. Akinek nem inge ne vegye magára. A hatékony tájékoztatás lényege a közérhetőség,már pedig érzésem szerint ebbe nem tartozik bele az informatikai terminológiai elemzés. Természetesen mindez szubjektív véleményem, a cikk szerzőjét semmilyen elmarasztalás nem érheti, szerintem nagyon is korrekt és az átlagos fogyasztónak sok praktikus információt ad.

J.A.E., 2010. január 05. - kedd 15:43

Hellboynak részben van igaza. Egyrészt törekedjünk a pontosságra helyesírás, stilisztika, fogalomhasználat terén. Azonban nézzük meg, hogy ez egy FOME-tól átvett hír. A FOME-nál fogyasztóvédelemmel foglalkozó szakemberek dolgoznak, tehát őket, a szakértőket kellene elsősorban kijavítani.


1 2

Kommentek

Kovácsné Heffler- Foltányi Emma, 2019. augusztus 23.

Intrum Justitia zrt. 2002 óta vezetgeti a már visszafizetett kölcsönöm 2015.08 20-án lejárt a...

Behajtó cégek és a család

Kovácsné Heffler- Foltányi Emma, 2019. augusztus 23.

Intrum Justitia zrt. 2002 óta vezetgeti a már visszafizetett kölcsönöm 2015.08 20-án lejárt a...

Behajtó cégek és a család

Kovácsné Heffler- Foltányi Emma, 2019. augusztus 23.

Intrum Justitia zrt. 2002 óta vezetgeti a már visszafizetett kölcsönöm 2015.08 20-án lejárt a...

Behajtó cégek és a család

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés