Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Hazudott a gyógyhatásról az Aranyasszony Kft.

Munkatársunktól, 2009. december 21. - hétfő 12:19
Címkék: gvh, bírság, eljárás, átverés, egészség
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) hárommillió forintos bírságot szabott ki az Aranyasszony Kft.-re, mert a cég az általa forgalmazott infravörös derékaljnak gyógyhatást tulajdonított, ám ezt nem tudta hitelt érdemlően igazolni.A GVH hétfői közleménye szerint a versenyhivatal annak vizsgálatára indított eljárást az Aranyasszony Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-vel szemben, hogy az általa utazással egybekötött termékbemutatók keretében forgalmazott infravörös derékalj népszerűsítése során nem sértette-e meg a versenytörvényt.

A versenyhivatal megjegyzi: a GVH-nak nem az a feladata, hogy a különböző hatóságok által lefolytatott vizsgálatokat megismételve vagy azok helyett szakértői bizonyítást folytasson le az áru emberi egészségre gyakorolt hatását illetően. A versenyhatóság feladata az, hogy elemezze: a fogyasztóknak szóló tájékoztatásokban megfogalmazott állítások gyógyhatásra utalnak-e vagy sem.

Ha a tájékoztatások ilyen hatást fogalmaznak meg, akkor a jogsértés megállapítható, amennyiben az állításokat a vállalkozás hatósági engedéllyel vagy más módon nem bizonyítja. A fogyasztókhoz eljuttatott információk valóságtartalmát, a tényállítás valóságát ugyanis minden esetben a közreadójának kell igazolnia. Ha a vállalkozás nem tesz eleget ennek a kötelezettségnek, úgy kell tekinteni, hogy az információ, a tényállítás nem felelt meg a valóságnak - áll a közleményben.

Mivel az Aranyasszony Kft. nem bizonyította hitelt érdemlően, hogy az infravörös derékalj rendelkezik gyógyhatással, a GVH megállapította, hogy a vállalkozás 2008 márciusától 2008 augusztusáig a fogyasztók megtévesztésére alkalmas magatartást tanúsított, 2008 szeptemberétől 2008 novemberéig pedig tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott.

Emiatt a hatóság a vállalkozást hárommillió forint bírsággal sújtotta. A bírság összegének megállapításakor a GVH súlyosbító körülményként értékelte, hogy a súlyos jogsértés sérülékeny fogyasztókat érintett és olyan termékkel összefüggésben valósult meg, amely tényleges hatásáról a fogyasztók teljes bizonyossággal sosem győződhetnek meg. Ráadásul az infravörös derékaljjal kapcsolatos, több hónapon át tartó kommunikáció középpontjában a jogsértő tájékoztatás állt.

Forrás: MTI
  

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Tringer Ferencné, 2014. október 23. - csütörtök 21:50

Ez a derékalj nem való semmire. Nem szabad ilyen házalóktól és bemutatós cégektől vásárolni. Ráadásul, ha nem vesznek semmit nagyon mérgesek tudnak lenni. Még a vizes poharat is odavágja az asztalra.

Madarasi Jánosné, 2010. június 02. - szerda 15:11

Nem értem, miért nem kötelezik az Aranyasszony kft-t arra, hogy az eladott termékeket visszavegye! Ezzel a 3 millió ft-os büntetéssel ki járt jól? Mert azok a beteg emberek -köztük én is - akik 90000. ft-ért megvásároltuk csak buktunk vele, mert gyógyítani tényleg nem gyógyít. Sajnos nagyon-nagy árat fizettünk érte. Vagy esetleg én valamilyen információból kimaradtam? Lehet-e még tenni valamit? Várom válaszukat! Köszönettel: Madarasiné

Kommentek

Deák Krisztián, 2019. február 20.

Sajnos mind a mai napig lehet hallani a cikkben leírtakat. Bevallom őszintén, még nem hallottam ...

Lakásfelújítás csapdákkal

Luis Roland, 2019. február 14.

A nevem Luis Roland, kedves feleségem és 3 gyerekem van. egy héttel ezelőtt kétségbeesetten sz...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

cedric, 2019. február 14.

Helló barátaid, szükséged van egy gyors kölcsönre a számlák fizetésére vagy egy vállalkoz...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés