Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Pozitív adóslistát akar a PSZÁF

Munkatársunktól, 2009. december 17. - csütörtök 12:07
Címkék: bank, hitel, jog, bírság
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A pénzügyi tárgyú törvények elfogadásával nemcsak a felügyeleti rendszer hatékonysága nő, hanem erőteljesen javul az ügyfelek védelme is - mondta Farkas Ádám, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének elnöke.Forrás: MTI
A fogyasztókat védő bírságok mellett a felügyeleti intézményi büntetések összege is megemelkedett, elérhetik a kétmilliárd forintot, illetve az utóbbi esetben a felügyeleti díj kétszeresét - fejtette kis az elnök. "A felelős hitelezés kiterjesztéséhez a felügyelet szükségesnek látja a hitelnyilvántartás teljes körűvé tételét vagy a pozitív adóslista létrehozását."

Az új jogszabályokról elmondta: ezek egyik legfontosabbika az, hogy a fogyasztóknak nyújtott hitelek mellett kiterjednek a jelzáloghitelezésre is. Az ügyfél tizennégy napig akkor is elállhat a szerződéstől ha azt már aláírta, s folyósítás esetén is kiszállhat - ez idő alatt költségmentesen - az egyezségből. Hangsúlyozta, hogy a szabályozás kiterjed a hitelközvetítőkre is, meghatározza például, hogy milyen tájékoztatási kötelezettségek vonatkoznak rájuk, illetve azt is, hogy a szerződéseknek melyek a tartalmi követelményei.

"Változnak az hitelek előtörlesztési díjai is: míg ezek most jellemzően négy-nyolc százalékot tesznek ki, az új szabályok életbe lépésével normál fogyasztási és jelzáloghitel esetében egy, valamint kettő százalékra csökkennek.

Az új szabályok egyike korlátozza az egyoldalú szerződés- módosítás lehetőségeit is. Az elnök elmondta: a módosítások és a jogszabályok mindenkire vonatkoznak, azokra a pénzügyi intézményekre is, amelyek nem csatlakoztak a banki magatartási kódexhez. Ha azonban egy bank csatalakozott a kódexhez, akkor azt jeleznie kell, s hozzáférhetővé kell tennie a dokumentum szövegét. Az elnök úgy vélte, az új jogszabályok még az idén hatályba lépnek, s ekkortól érvényes lesz a magatartási kódex is.

Farkas Ádám szerint az új szabályok kiegyenlítettebbé teszik az ügyfelek és a pénzintézetek közötti erőviszonyokat, miközben erősítik a felügyelet pozícióját és függetlenségét. A felügyelet olyan autonóm közigazgatási szervezetté válik, amelyik a Parlamentnek tartozik beszámolási kötelezettséggel, elnöke felett pedig a köztársasági elnök gyakorolja a munkáltatói jogokat.

A felügyelet negyedévente kockázati elemzést készít a pénzügyi rendszerről, s ha kell, akár egyes intézmények estében is megelőző lépéseket tesz a stabilitás megőrzése érdekében - tette hozzá. A létrehozandó stabilitási tanácsról elmonda, hogy a Pénzügyminisztérium, a jegybank és a felügyelet ezt követően intézményesített módon működik együtt. A tanács tagjai a miniszter és az elnökök, akik rotációs alapon váltják egymást a tanács elnöki székében. A tanácsnak joga lesz ahhoz is, hogy törvénymódosításokat kezdeményezzen, amelyekre az illetékeseknek reagálniuk kell.

Kérdésekre válaszolva elmondta, az idén azoknak a száma, akik több mint kilencven nap óta nem fizetik a hiteltartozásukat, tavalyhoz képest a kétszeresére emelkedett, ám a növekedés már lassul. Eközben a bankok saját hatáskörben több tízezer hitelt már átstrukturáltak, de azt még nem látni, hogy az ügyfelek az új feltételekhez mennyire tudják tartani magukat.

Szollár Domokos kormányszóvivő a bajba jutott devizahitelesek kilakoltatásáról elmondta. márciusig moratórium van érvényben. Hozzátette, a kormány hatvanmilliárd forintos hitelkerettel segíti az önkormányzatokat abban, hogy a bajba jutottak lakását megvegye, s azt bérleményként a rendelkezésükre bocsássa.

Forrás: MTI
  
  

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Matus László, 2009. december 17. - csütörtök 15:01

Örülök, hogy végre megindult valami az emberek megsegítésére és a harácsoló tolvaj bankok megfékezésére, bár ez csak a kezdeti lépés. Fontos a cikkben is irt ellenőrzés és annak tisztasága. A bankok egyébként -utalva a cikkre- az átütemezést úgy képzelik, hogy még egy bőrt lehúznak az egyébként már így is önhibáján kívül bajban lévő adósról. Van is két példám, az egyik a sajátom: Raiffeisen banknál van még 1,5 M Ft hitelem /5 évből még másfél év van, tehát nem kimondott mostani válság áldozata vagyok, de így is 72.000Ft-ről 105.000Ft.ra emelkedett a törlesztésem+ a rezsi a miniszter "urak jóvoltából a duplájára lassan/ A bank úgy gondolta, hogy egy évvel meghosszabbítja a futamidőt és csak 86.000Ft a részlet+ 60-70.000Ft a közjegyzői díj, mivel szerintük ez nem módosítás hanem új szerződés+ földhivatali bejegyzés törlése és új bejegyzés cirka 20.000Ft. Összességében 1 év haladékért 1,5M Ft hitelnél elkérnének pluszba közel 1M FT-ot. Hát nem áll az alku. A másik eset egy ismerősöm aki vesztére nemrég vett fel 17M FT-ot lakásépítésre ami a válság miatt már több mint 20M FT. Idáig 110.000Ft-ot fizetett, most már majdnem 200.000Ft-ot és közben 25 évről 35 évre emelték a futamidőt. Mire visszafizeti teknősbéka korú lesz és a végösszeg egy 20M körüli értékű házra 84M Ft. Ezért gondolom én, hogy ezt a válságot a BANKOK és az ÁLLAMOK csinálták direkt. Más nem is nagyon tehette, mert a pénz náluk van és nem a népnél. Undorítóak. Ezért örülök a jó kezdeményezéseknek, bár kicsit gyorsabbak is lehetnének, mert közben naponta százak mennek tönkre önhibájukon kívül. Ha valaki azt akarná írni, hogy" nem kell felelőtlenül kölcsönt felvenni" annak már előre is azt válaszolom, hogy : örülök, hogy neki van pénze, de sok ember csak és kizárólag kölcsönből tud lakáshoz jutni és nem jószántából adósodik el egy életre, hanem mert nincs más lehetősége, a 80.000Ft-os fizetésbe nincs beépítve a 15-20M Ft-os lakás vagy a 50-80000Ft-os albérlet. Ezt természetesen a bankok és az állam is sumákul kihasználja. Szóval csak így tovább, és amelyik banknak nem tetszik az HÚZHAT KI AZ ORSZÁGBÓL, majd jön másik.

Kommentek

giovannipiombi@gmail.com, 2020. január 15.

Komoly és gyors nemzetközi egyedi kölcsön-ajánlat.
Szeretne kölcsönt keresni anélkül...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

giovannipiombi@gmail.com, 2020. január 15.

Komoly és gyors nemzetközi egyedi kölcsön-ajánlat.
Szeretne kölcsönt keresni anélkül...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

REMY FINK, 2020. január 09.

[REMY.CREDIT111@gmail.com]

Szüksége van valamilyen hitelre vagy finanszírozásra? ...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza