Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Hogyan vegyünk biztonságos élelmiszert?

Munkatársunktól, 2009. december 17. - csütörtök 10:13
Címkék: élelmiszer, vásárlás, egészség, adalékanyag, tartósítószer
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A legelső, amit a fogyasztók megfigyelnek, ha élelmiszert vásárolnak a csomagolás és az azon feltüntetett információk. Mit mondanak nekünk ezek az adatok?A csomagolás főbb funkciói, biztonság szempontjából általában elvárható tulajdonságai:

► védje az élelmiszert a szennyeződésektől, olyan egyéb hatásoktól, amely biztonságát, minőségét, tápértékét csökkentheti
► a csomagolás a fogyasztók egészségére ne jelentsen veszélyt
► a csomagolás alkalmas legyen az újrafelhasználásra, hulladékának hasznosítására, illetve
► ártalmatlanítása esetén környezeti szennyező hatásának a lehető legkisebb legyen az élelmiszer ne legyen változtatható felbontása nélkül


Meddig fogyasztható?

A csomagoláson megjelölt információk közül biztonsági szempontból a legjelentősebb a fogyaszthatósági vagy minőségmegőrzési időtartamnak a feltüntetése. Az élelmiszer fogyaszthatósági vagy minőségmegőrzési időtartamának megállapítása az előállító felelőssége. A fogyaszthatósági, illetve minőségmegőrzési idő lejárta után az élelmiszer nem hozható forgalomba.


Ha nem túl kicsi a betű, akkor sem biztos, hogy értjük


Összetevők, adalékanyagok

Ugyancsak fontos információ az élelmiszer összetétele. Ennek vonatkozásában pedig talán az adalékanyagok megjelölése és fogyasztó általi megismerése az egyik dolog ami kiemelkedő jelentőséggel bír. Részletes előírások tartalmazzák az engedélyezett adalékanyagok listáját, azoknak az élelmiszerek felsorolását, amelyekhez ezek az adalékanyagok hozzáadhatók.

Adalékanyagnak minősül egyébként minden olyan élelmiszerként önmagában nem fogyasztott és jellemző élelmiszer összetevőként nem alkalmazott anyag, amelyet az adott élelmiszer gyártása, feldolgozása, elkészítése, kezelése, csomagolása, szállítása és tárolása során technológiai célból szándékosan adnak az élelmiszerhez, melynek eredményeként önmaga vagy származéka közvetlenül vagy közvetetten az élelmiszer összetevőjévé válik.

Ha a vonatkozó előírásoknak megfelelő adalékanyagok valamelyikéről kiderül, hogy veszélyezteti az emberi egészséget, az érintettek a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Központjához fordulhatnak.


Veszélyforrások

Az élelmiszerekkel kapcsolatban egyébként tipikusan az alábbi biztonsági problémákkal találkozhatunk:

- Mikrobiológiai veszélyek (elsősorban nyers vagy feldolgozott élelmiszerek esetében lehet probléma a kórokozó vagy toxintermelő mikroorganizmusok elszaporodása, vírusok, paraziták okozta fertőzés)
- Vegyi szennyeződések (tipikusan ilyenek a növényvédő szerek és állattartásból eredő vegyi maradékok, gyártástechnológiából eredő vagy egyéb környezeti szennyeződések, így például nehézfém szennyeződések)
- Kártevők anyagcseretermékei (ilyen lehet például a patkány és az egér ürüléke)

Az élelmiszer biztonságosságáért és minőségéért az élelmiszer előállítója, nem hazai előállítású élelmiszer esetében pedig az első magyarországi forgalomba hozó a fogyaszthatósági, illetve a minőségmegőrzési időtartam lejártáig felelős.


Félelem az "E" betűtől

Az élelmiszerekkel kapcsolatban gyakran emlegetett "E" betű esetében nem kell feltétlenül kedvezőtlen, esetleg káros hatásokra gondolnunk a termék címkéjén megjelölt információkat olvasva. Egy példát említve az E300 az aszkorbinsavat jelöli, amely a C-vitamin kémiai elnevezése.

Forrás: Fome
  

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Bodor Mária, 2010. október 12. - kedd 08:30

Mindig kétségeim támadnak,gondolom nem oknélkül,miért nem zárják le biztonságosan a kupakokat, mint az olajat vagy ecetet.Vettem drága folyékony mosószert,rá van irva ,milyen arányu hgitással használjam minek, előttem már megtette valaki.Vettem drága dobozos üditőt, amit úgy higitanak,hogy már a rost, is eltünt belőle,persze az olcsóbb fajtákról, le tépni sem lehet a belső fóliát.Párszor vissza is vittem ezeket, de azt felelték, így forgalmazzák,rázhatom én, ha nincs is benne rost,IGAZ EZ SIO?

TD, 2010. január 20. - szerda 23:22

Csak úgy tudunk manapság biztonságosabb (!) élelmiszert vásárolni, hogy lemondunk sok-sok termékről, amit egy átlagos üzletben egy átlagos vásárló meg szokott venni és majdhogynem kiképezzük magunkat autodidakta módon vegyésznek. Hadd említsem meg az élelmiszer-bűnözést, ami TÉNY és sajnos létező tevékenység, úgymint a gyógyszergyártás és forgalmazás/értékesítés mellett a másik legnagyobb üzlet! Jogos a félelem, hiszen nézzünk meg mondjuk 1 csomagolt virsli összetevőinek leírását, kb 11 "E betűt" találunk, vagy ami még rosszabb, a gyártók megneszelve ebbéli aggodalmunkat, inkább szövegesen sorolja fel az összetevőket, így a jámbor vásárló azt látja, hogy de jó, x termékben nincs 1db E sem és inkább azt veszi. Súlyos probléma,hogy a gyermeküdítők és élelmiszerek, "light"-os termékek is hemzsegnek a mesterséges adalékanyagoktól. Sokszor gondot okoz az összetevők leolvasása is, nem véletlenül használnak hihetetlen apró, vagy fényes, vagy halvány betűket-számokat, eldugott helyeket. Több összetevő külföldön már tiltott, itt még eladható. Nem véletlenül van tele a reklámblokk gyomorbántalmakra javasolt gyógyszerekkel,mondván,mentsük,ami menthető,üssünk minimum 2 legyet 1 csapásra. Javasolt olvasmány a Cenzúrázott egészség-a betegségipar futószalagján című megdöbbentő és tényfeltáró könyv magyar szerző tollából. Hasznos link: http://hmika.freeweb.hu/Lexikon/Html/Eanyag.htm Mindenki vigyázzon magára, mert mások nem fognak, csak a maguk hasznát nézik e gátlástalan világban!

jozso, 2010. január 20. - szerda 08:10

Persze,hogy félünk.A C-vitamin jó példa volt,de nem véletlenül nem írt többet.Krisztinához csatlakozva,miért kell kárminnal szinezni a gyerekek joghurtját és az összes pirosat?Máshol erre ott a cékla.Mit keres a kolbászban az euchema moszat??????????Stb.

Krisztina, 2010. január 13. - szerda 14:47

Félelem az E-betűktől? Aminek normál megnevezése van, az is elég kiakasztó tud lenni. Pl. kenyérben a "liszt-állományjavító szer".Miért kell a lisztet feljavítani??és mivel javítják fel?? Na és a csomósodásgátló? Gyönyörű adalékanyag, mondhatom.

Kommentek

Mr. George Anderson, 2020. május 30.

Sürgős kölcsönt keres? Megtagadták-e hitelét a bankjától vagy bármely pénzügyi vállalkoz...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mr. Dékány Endre, 2020. május 30.

Szüksége van hitelre az adósság megszilárdításához? Szüksége van kölcsönre vállalkozás...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

Mária Ádám, 2020. május 28.

A nevem Mária Ádám, magyar, egyedülálló szülő, mielőtt a férjem meghalt, annyi adósságot...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza