Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Uzsorásokat bátoríthat az új thm-szabályozás

Munkatársunktól, 2009. december 16. - szerda 14:32
Címkék: fogyasztóvédelem, bank, hitel, jog, törvény
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Csalódással vette tudomásul a teljes hiteldíjmutatóval (thm) kapcsolatos szabályozást a Pénzügyi Vállalkozások Országos Egyesülete (PVOE), de elégedetlen vele az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE) is.A parlament által hétfőn elfogadott jogszabály szerint jövő júniustól a pénzügyi intézmény egy naptári évben ugyanannak az ügyfélnek egy alkalommal nyújthat olyan kölcsönt, amelynek a teljes hiteldíjmutatója meghaladja a hatvanöt százalékot, összege pedig nem haladja meg a 250 ezer forintot. A kölcsön lejárata egy alkalommal, legfeljebb hat hónappal hosszabbítható meg.

A PVOE a thm korlátozást a fogyasztók és az érintett vállalatok szempontjából is aggályosnak, és számos hátrányos következménnyel járó hatásúnak tartja - közölte a szervezet. A korlátozás miatt ugyanis torzulhat a lakossági hitelpiac kis összegű, rövid lejáratú szegmense, és erősödhetnek az illegális kölcsönnyújtók.

Dietz Gusztávné, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE) elnöke úgy vélekedett: egyáltalán nem kellett volna kivételt alkalmazni, a tízszeres alapkamat bőségesen elegendő ahhoz, hogy minden költség beleférjen. Törvényes feltételeket teremtettek ahhoz, hogy visszaéljenek azoknak a személyeknek a helyzetével, akik a legrászorultabbak, ami elfogadhatatlan - jelentette ki. Úgy vélekedett, amíg nincs pozitív adóslista, semmi nem gátolja a lakosság túlzott eladósodását.

A PVOE ismertette: a külföldi tapasztalatok szerint azokban az országokban, amelyekben kamat-, vagy thm-plafont vezetnek be, bizonyos ügyféligények, és az azokat kiszolgáló termékek kiszorulnak a legális hitelpiacról. A fogyasztói igény a tapasztalatok szerint az ilyen típusú szabályozásnál is megmarad, de már csak az illegális piacon lehet kielégíteni. Az illegális piacon viszont a fogyasztó védtelen és kiszolgáltatott: nincs szerződés, nincs fogyasztóvédelem, ráadásul a rendkívül magas és kiszámíthatatlan költségek agresszív behajtási módszerekkel párosulnak - mutatott rá a szervezet.

A rendelkezés a hitelpiaci termékpaletta szűkülése mellett a feketegazdaság erősödésével, az állami adóbevételek és a foglalkoztatottság csökkenésével, valamint a piacon legálisan elérhető, a fogyasztást, így a gazdaságot élénkítő források csökkenésével is járhat. Ráadásul az árak adminisztratív maximalizálása a piaci árakat a maximális érték irányába mozdítja, a fogyasztó számára a költségeket növeli a PVOE szerint. Az egyesület tagjai közül három cég, a KÁPÉ, a Provident és az Erinum foglalkozik gyorskölcsönök nyújtásával - mondta Mokrai Mihály, a PVOE elnöke.

Forrás: MTI
  

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

J.A.E., 2009. december 18. - péntek 10:53

Kálvin János, a genfi prédikátor (igen, aki 500 évvel ezelőtt született) bevezette az un. tisztes kamat fogalmát, azaz 5%-nál nem lehetett magasabb kamatot beszedni a kölcsön után. Ez nem idejétmúlt, ostoba kitalálmány, épp ellenkezőleg: időtálló és értelmes gondolat. Vagyis nézzünk szét a banki szférában manapság (és akkor a hitelintézeteket a szánkra se vegyük, mert azokról már nem is érdemes beszélni)... Ugye nem kell magyaráznom semmit?

Kommentek

Mr. Dékány Endre, 2020. január 19.


Van rossz hitelképességi mutatója? Pénzügyi szempontból nem megfelelő? Hitelt adunk a...

Menekülés a UPC-től

giovannipiombi@gmail.com, 2020. január 15.

Komoly és gyors nemzetközi egyedi kölcsön-ajánlat.
Szeretne kölcsönt keresni anélkül...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

giovannipiombi@gmail.com, 2020. január 15.

Komoly és gyors nemzetközi egyedi kölcsön-ajánlat.
Szeretne kölcsönt keresni anélkül...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza