Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Ajándékot a netről, licitből

Munkatársunktól, 2009. december 15. - kedd 12:39
Címkék: ünnep, internet, vásárlás, jog, fogyasztóvédelem
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Egyre több ajándékot rendelünk internetes aukciós oldalakról. Itt olyan egyedi termékeket is megtalálhatunk, melyek nem kaphatók az üzletben. Így egyszerre nyílik lehetőség a spórolásra és egyedi, személyre szóló ajándék megszerzésére.Bárki megteheti, hogy új, vagy megunt, sosem használt, számára haszontalan dolgait az online piactérre teszi ki. Intelligens keresők segítségével rövid idő alatt potenciális vásárlók ezrei tehetnek rájuk ajánlatot. Felesleges részletezni, mekkora előrelépés ez a nyomtatott hirdetési újságokhoz, vagy a heti vásárokhoz képest.


Az online licit nem szokványos internetes vásárlás

Az előnyök mellett azonban említést kell tenni a rendszer gyenge pontjairól is, melyek ismerete nélkül kockázatos lehet az internetes vásárlás e formája.


Nehéz a csalókat kiszűrni

A legtöbb oldal megköveteli a kliensektől a valós adatokon alapuló regisztrációt. A regisztrációs folyamatba különböző visszacsatolásokon alapuló (aktivációs kód SMS-ben történő kiküldése) ellenőrző rutinokat építenek, ennek ellenére szinte teljességgel ellenőrizhetetlen, hogy az egyes felhasználók valóban azok-e, akiknek állítják magukat. Ennek különösebb jelentősége a jogügyletek létrejötte után lehet, de a licit tisztességtelen befolyásolása miatt korábban is lehet káros következménye. Ilyen eset például, amikor egy eladó - abból a célból, hogy feltornázza az árakat - alternatív felhasználói fiókokon keresztül a saját aukcióján licitál (önlicit). Ezt az eljárást - ha kiderül - kivétel nélkül tiltják és szankcionálják az oldalak üzemeltetői.

Ezen kívül az ilyen oldalak azt is megkövetelik, hogy a szolgáltatást igénybe vevő fél rendelkezzen cselekvőképességgel, illetve megfelelő korhatárt töltse be. Természetesen ennek ellenőrzése is lehetetlen feladat, elég arra gondolni, hogy egy-egy nagyobb aukciós oldalnak milliós nagyságrendű regisztrált felhasználója van. Az üzletszabályzatok ettől függetlenül szinte egytől egyig előírják, hogy a hamis adatokat tartalmazó regisztrációk korlátozhatók, illetve törölhetők.

Probléma esetére fontos tudnivaló, hogy a platformot nyújtó közvetítő szolgáltatók - noha fenntartják maguknak a jogot a jogsértő tartalom vizsgálatára és szankcionálására - semmilyen felelősséget nem vállalnak a közzé tett ajánlatokkal, információkkal, létrejött szerződésekkel és az ezekből eredő károkkal kapcsolatban.


Forrás: photos.com
Online szerződés is szerződés

A szerződés megkötésére általában a következő módokon kerül sor: a meghirdetett árura a vevő egy meghatározott fix áron ajánlatot tesz, az eladó ezt az ajánlatot elfogadja. A másik esetben egy bizonyos idő áll rendelkezésre az ajánlatok megtételére, és az eladó a legkedvezőbb ajánlatot tevő licitálóval köt szerződést (kivéve, ha meghatározott egy minimális árat, és a licit ezt nem érte el). Ezekben az esetekben is lehetséges fix ár kikötése, ezen az áron az aukció vége előtt is elvihető a termék.

Mindkét esetre igaz, hogy a vevő tesz ajánlatot, és ehhez az ajánlatához kötve van: az első esetben a szerződési feltételekben meghatározott ideig (maximum negyvennyolc óra), aukció esetén annak befejező időpontjáig.


A szerződés létrejöttét követően a teljesítés több módon is történhet. Leggyakrabban banki utalással fizetnek, és postán, vagy futárszolgálattal küldik el a terméket.


Mit mond a visszacsatolás?

A vásárló számára a leghatékonyabb eszköz az eladóról való információszerzéshez az eladó adatlapján feltüntetett, korábbi vásárlóktól származó visszacsatolások ("feedback"). Ezek kitöltését a közvetítő gyakran megkerülhetetlenné teszi az által, hogy az aukciót megnyerő fél nem vehet részt újabb liciten, míg az eladó szerződés teljesítésével kapcsolatos magatartását ki nem értékelte. Sok pozitív visszajelzés esetén okkal hihetjük, hogy komoly és megbízható féllel állunk szemben, akitől nyugodtan vásárolhatunk.


Joggyakorlat

A Ptk. értelmében akkor jön létre a szerződés, ha az ajánlatot a másik fél azzal megegyező elfogadó nyilatkozata követi. Nem jön létre a szerződés, ha az eladó elfogadó nyilatkozata a szerződés tárgya tekintetében eltér az ajánlattól. Amennyiben minőségében, mennyiségében vagy árában eltérő dologgal kíván teljesíteni az eladó, a vevő ezt már nem köteles elfogadni.

Az eladó kötelezi magát, hogy az aukció ideje alatt legjobb ajánlatot tevő licitálóval, illetve a fix áron vásárolni szándékozóval szerződést fog kötni. A vásárló szintén kötelezi magát ajánlata elfogadása esetére.


Ne számítsunk a nyolc napon belüli elállásra!

Az online aukciós oldalak nem webshopok, nem minden esetben magánszemély vásárol vállalkozástól, gyakori, hogy vállalkozás köt szerződést vállalkozással, vagy magánszemély értékesít termékeket magánszemélyek számára. Ebből következően nem feltétlenül alkalmazható a távollevők között kötött szerződésekről szóló kormányrendelet nyolc munkanapon belüli indoklás nélküli elállásra jogosító rendelkezése. Hibás teljesítés esetén, vagy bármilyen szerződéssel kapcsolatos vitás ügyben sincs mindig lehetőség a békéltető testület ingyenes eljárásának megindítására, gyakran csupán polgári peres úton érvényesíthetőek az igények, arról nem is beszélve, hogy a szavatossági jogosultságok tekintetében is csak az általános szabályok érvényesülnek. (Az említett fogyasztóvédelmi célú rendelkezések alkalmazhatóságának szükséges és elengedhetetlen feltétele, hogy fogyasztói szerződés jöjjön létre, ahol az egyik szerződő fél vállalkozás, a másik önálló foglalkozásán és gazdasági tevékenységi körén kívül eső célok érdekében eljáró magánszemély). Tovább árnyalja a helyzetet, hogy általában igen nehézkes kideríteni, valójában kik a szerződő felek és milyen minőségükben járnak el.


Praktikus tanácsok:

► Vásárlás előtt igyekezzünk meggyőződni az eladó fél megbízhatóságáról, olvassuk el a korábbi vevők véleményeit!

► Ajánlattétel előtt nézzük meg a hasonló termékeket, hogy legyen összehasonlítási alapunk!

► Csak akkor vegyük át a terméket, ha átvételkor az előre kialkudott árat kérik tőlünk!

► Nagy értékű termékek, műszaki cikkek esetén számoljunk azzal, hogy esetleges későbbi garanciális igényünk érvényesítéséhez szükség van a számlára és a jótállási jegyre is!

► Fizessünk banki átutalással, mert így könnyebb bizonyítani a tranzakció megtörténtét!

► Az internetes vásárlással sokat lehet spórolni, de a kirívóan kedvező árakhoz viszonyuljunk kritikusan! Világmárkát, csúcstechnológiát valószínűtlenül olcsón ne vásároljunk, mert ezek gyakran hamisítványok!

Forrás: Fome
  

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mr. George Anderson, 2020. április 06.

Sürgősségi kölcsönt keres? A bankja vagy pénzügyi intézménye megtagadja a hitelt? Szükség...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Kevesebb az ittas sofőr

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Futószalagon itélik el az ittas vezetőket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza