Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Átverős leértékelések

Munkatársunktól, 2009. december 14. - hétfő 16:23
Címkék: ünnep, fogyasztóvédelem, vásárlás, garancia, jótállás, szavatosság
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Mire figyeljünk leginkább vásárláskor, hogyan érvényesítsük fogyasztói jogainkat - karácsony idején jókor jön a jó tanács. Íme, a Kosár magazin összefoglalója.Blokk nélkül ne vegyünk semmit!

Elcsépeltnek tűnik, mégsem lehet elégszer hangsúlyozni: vásárláskor mindig kérjük el a blokkot, őrizzük is meg! Jogszabály szerint a vásárlás ellenértékének megfizetését igazoló bizonylatot reklamáció esetén be kell mutatnunk.


Nem minőségi, hibás termékek

Üzletben vásárolt termékeknél, - ha nem minőségi kifogásról van szó - jogszabályi kötelezettség híján kizárólag a kereskedő döntésén múlik, hogy becseréli-e azt másra, esetleg vissza is fizeti-e a vételárat. Célszerű, ha vásárláskor tisztázzuk ezt a kereskedővel, sőt a biztonság kedvéért jó, ha a blokkra is ráíratjuk a bolt feltételeit (például, hogy hány napon belül vihetjük vissza, visszaadják-e a pénzt, le kell vásárolni az összeget).


Ha hibás az ajándékba kapott termék

Minőségi kifogás érvényesítésekor elsősorban kijavítást vagy kicserélést kérhetünk. Bármelyiket válasszuk is, a kereskedő hivatkozhat arra, hogy nem tudja teljesíteni, illetve, hogy számára ez aránytalan többletköltséggel jár. Ha eladónk az egyik feltételnek sem tud eleget tenni, árleszállítást igényelhetünk, vagy el is állhatunk a szerződéstől. Ez utóbbinál visszaadjuk a terméket, mire készpénzben kapjuk vissza a vételárat. Mivel a jogszabályok nem ismerik a levásárlás fogalmát, ebben az esetben nyugodtan ragaszkodjunk a készpénzhez.


Internetes vásárlás

Internetes vásárlás esetén a kézhezvételtől számított nyolc munkanapon belül indokolás nélkül elállhatunk a vételtől, vagyis visszaküldhetjük a terméket, kérve a vételár visszafizetését. Ilyenkor kizárólag a visszaszolgáltatással kapcsolatos költségek terhelnek bennünket. Bizonyos termékeknél nem érvényesül az elállási jog, így például, ha újság előfizetést vásárolunk, vagy ha a CD, DVD, számítógépes játék csomagolását kibontjuk.

Fontos, hogy a szerződéstől írásban kell elállni. Nem elegendő, ha elállási szándékunkat telefonon jelezzük a kereskedőnek.


Licittől nincs elállás

Egyre népszerűbbek az aukciós honlapok, ezek azonban árverésnek minősülnek, így ha itt vásárolunk, arra a jogszabály alapján nem vonatkozik az elállási jog.

Forrás: Kosár magazin
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

janbor, 2010. május 02. - vasárnap 11:55

INTERNETES VÁSÁRLÁS.A kapott" előfizetett" magazin is lehet hibás, a CD ,DVD , játék is lehet használhatatlan. Ez csak a csomagolás felbontása után derül ki.A kártalnításról annyit: van egy hibás teljesétési ügyem amiben kb 5 hete nincs előrelépés,csak igérgertés.Hasonló esetet egy hazai cég postafordultával rendezett.

hellboy, 2010. január 13. - szerda 13:39

nno igen... a cikk címe köszönőviszonyban sincs a tartalommal...

Matus László, 2009. december 15. - kedd 08:24

Van a leértékelésnek még egy formája amiről itt nem írnak pedig ez a leggyakoribb: minden áruház de főleg a maszek boltok messziről virítanak, hogy minden féláron vagy 70-80%-al olcsóbban, de ha megnézzük akkor kiderül, hogy máshol leértékelés nélkül kerül ennyibe, vagy nem sokkal többe. A magyar leértékel és számítása a következő: vedd az árút a kínai piacon / nemegyszer az árcímke alatt az eredeti címkén ott van, hogy made in Kína vagy Tajvan/, szorozd meg az árát hárommal, majd adjál belőle 50% engedményt.

Kommentek

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza