Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Átverős leértékelések

Munkatársunktól, 2009. december 14. - hétfő 16:23
Címkék: ünnep, fogyasztóvédelem, vásárlás, garancia, jótállás, szavatosság
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Mire figyeljünk leginkább vásárláskor, hogyan érvényesítsük fogyasztói jogainkat - karácsony idején jókor jön a jó tanács. Íme, a Kosár magazin összefoglalója.Blokk nélkül ne vegyünk semmit!

Elcsépeltnek tűnik, mégsem lehet elégszer hangsúlyozni: vásárláskor mindig kérjük el a blokkot, őrizzük is meg! Jogszabály szerint a vásárlás ellenértékének megfizetését igazoló bizonylatot reklamáció esetén be kell mutatnunk.


Nem minőségi, hibás termékek

Üzletben vásárolt termékeknél, - ha nem minőségi kifogásról van szó - jogszabályi kötelezettség híján kizárólag a kereskedő döntésén múlik, hogy becseréli-e azt másra, esetleg vissza is fizeti-e a vételárat. Célszerű, ha vásárláskor tisztázzuk ezt a kereskedővel, sőt a biztonság kedvéért jó, ha a blokkra is ráíratjuk a bolt feltételeit (például, hogy hány napon belül vihetjük vissza, visszaadják-e a pénzt, le kell vásárolni az összeget).


Ha hibás az ajándékba kapott termék

Minőségi kifogás érvényesítésekor elsősorban kijavítást vagy kicserélést kérhetünk. Bármelyiket válasszuk is, a kereskedő hivatkozhat arra, hogy nem tudja teljesíteni, illetve, hogy számára ez aránytalan többletköltséggel jár. Ha eladónk az egyik feltételnek sem tud eleget tenni, árleszállítást igényelhetünk, vagy el is állhatunk a szerződéstől. Ez utóbbinál visszaadjuk a terméket, mire készpénzben kapjuk vissza a vételárat. Mivel a jogszabályok nem ismerik a levásárlás fogalmát, ebben az esetben nyugodtan ragaszkodjunk a készpénzhez.


Internetes vásárlás

Internetes vásárlás esetén a kézhezvételtől számított nyolc munkanapon belül indokolás nélkül elállhatunk a vételtől, vagyis visszaküldhetjük a terméket, kérve a vételár visszafizetését. Ilyenkor kizárólag a visszaszolgáltatással kapcsolatos költségek terhelnek bennünket. Bizonyos termékeknél nem érvényesül az elállási jog, így például, ha újság előfizetést vásárolunk, vagy ha a CD, DVD, számítógépes játék csomagolását kibontjuk.

Fontos, hogy a szerződéstől írásban kell elállni. Nem elegendő, ha elállási szándékunkat telefonon jelezzük a kereskedőnek.


Licittől nincs elállás

Egyre népszerűbbek az aukciós honlapok, ezek azonban árverésnek minősülnek, így ha itt vásárolunk, arra a jogszabály alapján nem vonatkozik az elállási jog.

Forrás: Kosár magazin
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

janbor, 2010. május 02. - vasárnap 11:55

INTERNETES VÁSÁRLÁS.A kapott" előfizetett" magazin is lehet hibás, a CD ,DVD , játék is lehet használhatatlan. Ez csak a csomagolás felbontása után derül ki.A kártalnításról annyit: van egy hibás teljesétési ügyem amiben kb 5 hete nincs előrelépés,csak igérgertés.Hasonló esetet egy hazai cég postafordultával rendezett.

hellboy, 2010. január 13. - szerda 13:39

nno igen... a cikk címe köszönőviszonyban sincs a tartalommal...

Matus László, 2009. december 15. - kedd 08:24

Van a leértékelésnek még egy formája amiről itt nem írnak pedig ez a leggyakoribb: minden áruház de főleg a maszek boltok messziről virítanak, hogy minden féláron vagy 70-80%-al olcsóbban, de ha megnézzük akkor kiderül, hogy máshol leértékelés nélkül kerül ennyibe, vagy nem sokkal többe. A magyar leértékel és számítása a következő: vedd az árút a kínai piacon / nemegyszer az árcímke alatt az eredeti címkén ott van, hogy made in Kína vagy Tajvan/, szorozd meg az árát hárommal, majd adjál belőle 50% engedményt.

Kommentek

Valeria Marco, 2019. augusztus 08.

A nevem Valeria Marco, 6 hónappal ezelőtt vállalkozásom összeomlott, nem reméltem, hogy újra ...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

József Kardos, 2019. augusztus 06.

Hű, ma reggel 25 000 euró hitelt kaptam William Rogers-től. Örülök, hogy találkozom a legáli...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mr. Dékány Endre, 2019. július 26.

Helló, jogos és megbízható pénzügyi hitelezőt keres? Kell egy kölcsön? Szükség van sürg...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés