Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Jogos-e a levásároltatás?

Munkatársunktól, 2009. december 14. - hétfő 13:07
Címkék: ünnep, fogyasztóvédelem, garancia, jótállás, szavatosság, jog
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Gyakori kérdés, hogy van-e lehetőség a levásárlásra, ha a vásárolt termék hibás és a forgalmazó nem tudja javítani, illetve ugyanolyan típusú, de nincs mód hibátlan termékre való cserére.A hatályos jogszabályok nem tesznek említést a levásároltatás szabályairól. Ez persze nem jelenti, hogy a felek nem is állapodhatnak meg arról, a fogyasztó azonban levásárlásra nem kötelezhető. Tehát, ha a levásárlás előnytelen megoldás lenne számunkra, mondjunk rá nyugodtan nemet.

A karácsonyi időszak után visszavitt, egyébként hibátlan termék esetén lehetővé tett levásárolhatóság azonban fogyasztóbarát gesztus. Ha mindenképpen ragaszkodunk a későbbi csere lehetőségéhez, próbáljuk meg elérni, hogy ennek lehetőségét a forgalmazó számlán vagy nyugtán írásba adja. Egy szóban tett ígéret ugyanis nem mindig célravezető. Természetesen egy ilyen vállalásra egyetlen forgalmazó sem köteles.


Nagyobb áruházakban ritkábban próbálnak átverni levásároltatással

Összegezve tehát: akár jótállás, akár szavatosság keretében érvényesítjük igényeinket, azaz a vásárolt termék tényleg hibás, úgy elsősorban javítást vagy cserét kérhetünk. Ha a csere a forgalmazó számára a javításhoz képest aránytalan többletköltséggel járna, úgy csere helyett jogszerűen ajánlhatja fel a termék javítását. Csak abban az esetben kérhetjük a vételár leszállítását vagy annak visszafizetését, ha a termék javítása és cseréje nem lehetséges.

Forrás: Fome
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mr. George Anderson, 2020. április 06.

Sürgősségi kölcsönt keres? A bankja vagy pénzügyi intézménye megtagadja a hitelt? Szükség...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Kevesebb az ittas sofőr

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Futószalagon itélik el az ittas vezetőket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza