Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Mit ne vegyünk az ünnepi vásáron?

Munkatársunktól, 2009. december 10. - csütörtök 10:03
Címkék: ünnep, fogyasztóvédelem, piac
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Az ünnepi készülődés elválaszthatatlan része a karácsonyi vásárok illatos, jól ismert dallamoktól és bazári árusoktól hangos csillogó forgataga. Van, aki csak kedvtelésből látogatja e színes kavalkádot, és van, aki évről évre itt szerzi be az ajándékokat és egyéb kiegészítőket. Tudjuk azonban, hogy egyáltalán milyen termékek és milyen feltételekkel árusíthatóak vásárokon és mire érdemes nekünk, mint fogyasztóknak odafigyelni a vásárlás során?Vásáron és piacon a következő termékek kizárólag működési engedéllyel rendelkező üzletben forgalmazhatók:

- jövedéki termék (szeszes ital, dohány termék),
- számítógépes játékszoftver, videojáték-gép;
- gyermekjáték, -játékszer, adathordozó eszközök, kivéve az alkalmi (ünnepi) vásáron;
- állatgyógyászati termék, növényvédő szer;
- nemesfém és az abból készült ékszer, tárgy, drágakő, kivéve az alkalmi (ünnepi) vásáron;
- látást javító szemüveg, kontaktlencse, kozmetikai termék, szexuális termék;
- barlangi képződmény, szakmai tudományos szempontból kiemelkedő jelentőségű ásványi társulás, ősmaradvány;
- gázüzemű készülék és alkatrészei, valamint elektromos hálózatról üzemeltethető, illetve hálózati csatlakozási lehetőséggel rendelkező termék (berendezés, gép, készülék, eszköz) és ezek elektromos árammal kapcsolatba hozható alkatrészei (villamos csatlakozások és áramvezető részek);
- fegyver, lőszer, robbanó- és robbantószer, pirotechnikai termék, gázspray;
- fokozottan tűzveszélyes anyag;
- gyógyszer, gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású anyag és készítmény, étrend-kiegészítők, különleges táplálkozási célú élelmiszerek.


Bóklászók a karácsonyi vásáron

Az alkalmi vásárok jellegzetessége, hogy az árukínálat egyedi, legnagyobb részét az ünneppel kapcsolatos termékek teszik ki.

Színben, méretben, "tudásban" is rendkívül sokféle fényfüzér kapható karácsony előtt. Tudni kell, hogy több részletes biztonsági szabvány vonatkozik az égősorokra. Csak olyan terméket vásároljunk, ami el van látva a CE jelöléssel. Ezen kívül a leggyakoribb hiányosság, hogy a használati útmutató és a doboz eltérő információkat tartalmaz első sorban a kültéri vagy beltéri használhatósággal és az elromlott izzók cseréjével kapcsolatban. Bőségesen van már a piacon olyan verzió, amely néhány kiégett izzó esetén még működőképes, de akad olyan is, ami egyetlen fényforrás meghibásodása esetén is használhatatlanná válik.

Fogyasztók/Tóth Sándor Péter
Rengeteg fölösleges kacatot is árulnak

Első sorban kisgyermekes családoknak érdemes szem előtt tartani, hogy a karácsonyfadísz veszélyt jelenthet a gyermekekre, hiszen szép színével és alakjával játékra csábít. Ezen kívül arra érdemes odafigyelni, hogy kerüljük a gyúlékony díszeket, mert egy felhevült izzó, vagy csillagszóró könnyen lángra gyújthatja.

A karácsonyfa gyakori dísze és egyben az ünnep jellegzetes édessége a szaloncukor. Kiválasztásánál arra kell figyelni, hogy a minőségét legalább addig őrizze meg, ameddig a fát el nem bontjuk. Ez a leggyakrabban vízkereszt (január 6.).

Ékszereket, drágakövet alkalmi (ünnepi) vásáron csak üzlettel rendelkező kereskedő árusíthat nevének, székhelyének, üzlete nevének és címének feltüntetésével.


Praktikus tanácsok:

- Fényfüzér vásárlásakor lehetőleg cserélhető izzós kivitelt válasszunk, és vásároljunk néhány tartalékizzót is. A kert és a ház külső díszítésére csak kültéri használatra is alkalmas égősort használjunk.
- Vásárokon gyakran lehetőség van a kóstolásra, ha tehetjük, ízleljük meg az édességet, mielőtt vásárolunk belőle. Ha ez nem áll módunkban, keressük a dobozban árult termékeket, mert azoknál a doboz teljes tartalmára vonatkozik a minőség megőrzési idő, míg a kimérős változatnál ez nem midig biztos.
- Ha piacon, vásárban játékot veszünk, nézzük meg, hogy tartalmazza-e a megfelelő jelöléseket (ajánlott korosztály, CE jelölés, biztonsági szabvány pl. MSZ EN 71-1:2005). Ezen kívül kérjük tekintse meg kiadványunk játékokkal kapcsolatos egyéb fejezeteit.


Ünnepi vásárokon árusíthatnak az alábbiak:

- bármely Uniós államban (így magyarországi is) lakóhellyel vagy székhellyel rendelkező gazdálkodó szervezet,
- mezőgazdasági őstermelő,
- kistermelő,
- népművész, népi iparművész, iparművész, képzőművész, kézműves és fotóművész

Forrás: Fome
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

akandur, 2009. december 18. - péntek 13:15

Igen,az tényleg jó!

J.A.E., 2009. december 18. - péntek 11:00

Az idei budapesti kirakodások szerényebbek, mint tavaly: úgy látom, kevesebb az árus és az árukínálat sem igazán csábító. Ki akar kacatokat vásárolni? Pl. hűtőmágnest meg kabalát? Ráadásul a vásárok nagy része nagyon drága, nincsenek feltüntetve az árak, ruhát próbálni ebben a hidegben esélytelen... A forralt bor viszont az összes árusítóhely közelében kapható és az jó.

Kommentek

giovannipiombi@gmail.com, 2020. január 15.

Komoly és gyors nemzetközi egyedi kölcsön-ajánlat.
Szeretne kölcsönt keresni anélkül...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

giovannipiombi@gmail.com, 2020. január 15.

Komoly és gyors nemzetközi egyedi kölcsön-ajánlat.
Szeretne kölcsönt keresni anélkül...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

REMY FINK, 2020. január 09.

[REMY.CREDIT111@gmail.com]

Szüksége van valamilyen hitelre vagy finanszírozásra? ...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza