Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Tanácsok e-book vásárláshoz

Munkatársunktól, 2009. december 08. - kedd 16:49
Címkék: műszaki cikk, vásárlás, fogyasztóvédelem
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Egyre többen olvasnak elektronikus könyveket. Kérdés, hogy a hagyományos könyv elveszíti jelentőségét és a Gutenberg-birodalom végleg összeomlik, vagy a könyv nem vész el csak átalakul? A válasz a technikai fejlődés új irányai alapján talán eldőlni látszik. Addig is nézzük meg, mi alapján vehetünk e-könyvet.Forrás: AFP
Úgy látszik igen is van igény a könyvekre, csak már más formában mint korábban. Ezt tükrözi az új trend is, az elektronikus könyvolvasó eszközök terjedése. Aki viszont még nem hallott ezekről az ún. e-book olvasókról talán megrökönyödve kérdezheti miről is van szó. Egy egyszerű táblára hasonlító, könyv méretű digitális kijelzőt képzeljünk el, amely kinézetre leginkább az érintőkijelzős okos-telefonokra hajaz, csak éppen jóval nagyobb.

Mindenek előtt amire számítsunk, hogy a már megszokott LCD kijelzőkkel szemben nem hófehér a háttér, hanem szürkés árnyalatú. Annak, hogy a kijelző nem világít előnyei és hátrányai is lehetnek. Előnye, hogy verőfényes napsütésben is olvasható, akárcsak egy hagyományos könyv. Hátránya is ebből következik, sötétben külön világítás kell ahhoz, hogy élvezhető legyen.

Egyenlőre a készülékek nem olcsóak, azonban aki gyakran olvas könyveket, vagy nagyon sok dokumentumot tárol digitalizálva, annak megfelelő alternatíva lehet egy ilyen készülék. Van néhány dolog azonban, amire érdemes külön figyelmet fordítani a vásárlás előtt, kiváltképp a készülékek magas ára miatt:

1. A könyvek általában kétféle módon kerülhetnek az e-book olvasóra, vagy a számítógépen keresztül, vagy memóriakártyán. Nem mindegy azonban, hogy mekkora a rendelkezésre álló tárkapacitás, ezt igényeinknek megfelelően válasszuk. Gigabyte-onként ugyanis akár ezer kötetnyi elektronikus könyv is tárolható ugyanis. Fontos szempont lehet a memória utólagos bővíthetősége is.

Forrás: AFP
2. Nézzük meg, hogy a készülék milyen formátumokat támogat. Számos formátum elérhető digitálisan, így nem baj, ha többféle formátum kezelésével is felvértezték a kiszemelt készüléket.

3. Nem szerencsés megoldás, ha a készülék lekicsinyíti a nézetet úgy, hogy az egész oldal egyszerre látható legyen, anélkül, hogy lehetőséget adna a több oldalra tördelésre nagyobb betűméret mellett.

4. Kérdezzünk rá, hogy az ún. UTF-8 és magyar karakterek is mennek-e a készüléken, egyébként a szövegek megjelenítése hibás lehet, ami az élvezeti értéket nagyban leronthatja.

5. A bosszúságot megelőzendő érdemes arra is külön rákérzeni, hogy mennyi az átlagos üzemideje a kiválasztott készüléknek, azaz milyen gyakran kell majd töltögetni az akkumulátort

E-könyvolvasóval jelentkezik a T-Home

A karácsonyi vásárlásokhoz igazítva a Magyar Telekom is betörni próbál az e-könyv-olvasók piacára. A távközlési vállalat egyelőre még csak a készülék forgalmazását kezdte meg, a tartalomszolgáltatás elindulására viszont még várni kell egy darabig. A T-mobile honlapján megrendelhető Hanvon N516-os olvasót azzal próbálják vonzóbbá tenni, hogy a Magyar Elektronikus Könyvtár állományában szereplő klasszikus magyar művekkel együtt értékesítik.

Magyarországon tavaly októberben jelent meg az első eBook olvasó. A kínai Hanlin olvasó magyarított változatát - amely a magyar menürendszer mellett a magyar ékezetekkel írt műveket is helyesen jeleníti meg - Koobe néven árulják. A forgalmazó szerint az év végéig ezer darabot kívánnak értékesíteni. A vásárlóközönség életkora változó, az eszköz elterjedésének elsősorban a 70-80 ezer forintos ár szab határt.

A Magyar Telekom általában tartalomszolgáltatással együtt árulja termékeit, ezért az e-könyvek szerelmesei szerint hamarosan megjelenhet az első e-könyváruház is. Ennek jeleként értékelik, hogy a Hanvon olvasót a www.bookline.hu oldalon is kínálják.

Magyarországon gyakorlatilag még nem létezik elektronikus könyvkiadás, a magyarul elérhető művek jelentős részét az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) részét képező Magyar Elektronikus Könyvtár (MEK) anyagai alkotják. A mek.oszk.hu oldalon található könyveket magánszemélyek ingyen használhatják. Az itt fellelhető művek továbbértékesítési lehetőségeiről viszont nem az elektronikus könyvtár, hanem a jogtulajdonosok döntenek - mondta Moldován István, a digitális gyűjtemény vezetője.


Forrás: Fome/MTI
  

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

KrE, 2010. január 09. - szombat 16:59

Egy online kereső ajánlotta a "Tanácsok e-book vásárláshoz" című írást. Örömmel kattintottam, hátha valami érdekességet találok, ezzel szemben csak egy semmitmondó, helyesírási hibákkal megspékelt szösszenet, egy szép kövér reklámmal kiegészítve. Az oldal tematikáját nézve nem ezt várnám...

Kommentek

Kovácsné Heffler- Foltányi Emma, 2019. augusztus 23.

Intrum Justitia zrt. 2002 óta vezetgeti a már visszafizetett kölcsönöm 2015.08 20-án lejárt a...

Behajtó cégek és a család

Kovácsné Heffler- Foltányi Emma, 2019. augusztus 23.

Intrum Justitia zrt. 2002 óta vezetgeti a már visszafizetett kölcsönöm 2015.08 20-án lejárt a...

Behajtó cégek és a család

Kovácsné Heffler- Foltányi Emma, 2019. augusztus 23.

Intrum Justitia zrt. 2002 óta vezetgeti a már visszafizetett kölcsönöm 2015.08 20-án lejárt a...

Behajtó cégek és a család

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés