Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Ezt hazudják a szaloncukorról

Munkatársunktól, 2009. december 07. - hétfő 10:29
Címkék: élelmiszer, teszt, átverés, fogyasztóvédelem
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Az egyik kedvelt ízesítésű szaloncukor lehet marcipánízű, marcipános, de tartalmazhat percipánt is - derült ki a Teszt plussz közszolgálati magazin decemberi számából.


Marcipán vagy percipán?

A marcipánízű szaloncukor egyáltalán nem látott marcipánt, csak aromát. A marcipános szaloncukorban van ugyan marcipán, de már néhány százalékkal is kiérdemelheti ezt a jelzőt. Éppen ezért azt javasolják a szakértők, hogy a szaloncukor megvásárlásakor a fogyasztók gondosan olvassák el a csomagoláson található információkat, de ne csak a frontoldalon, hanem a hátoldalon található apró betűs részeket is.

mti
Élelmiszer-biztonsági ellenőrzés egy csokoládégyárban

A felmérést végző munkatársak a következő variációkkal találkoztak a csomagolásokon: mandulatartalom, (mandula)marcipán, percipán-marcipán, természetazonos aroma. Magas mandulatartalom feltüntetése esetén a vevő biztos lehet abban, hogy a legjobb minőségű marcipánt kapja. Minél több a mandula a cukortartalom javára, annál értékesebb.

A rangsor felállításához a tesztet elvégzők a TÜV SÜD KERMI akkreditált laboratóriumának vizsgálatát kérték. A nagy kóstolás eredménye alapján a Szamos Marcipán Kft. és a Kraft Foods Hungária Kft. marcipános szaloncukrai kaptak kiváló minősítést. A leggyengébben a Choco-Bonita Bella családi szaloncukra szerepelt.

Kapcsolódó cikkek:
Mi van a kilenc forintos mikulásban?
Szaloncukrok tesztje

A zselés szaloncukrok esetében a Bonbonetti Kft. terméke kapta a legjobb, míg a Sárospatak Hungária Kft. Zemplén Ezüst Csengő szaloncukra a leggyengébb minősítést - derült ki a közleményből.

Rengeteg van belőle, de kevés az igazán finom - Nagy szaloncukor teszt a Kosár magazinban

A Kosár magazin karácsonyi szaloncukor tesztjén tizenkilenc terméket vizsgált, négy kategóriában. A négy kiváló karácsonyi édesség mellett jó néhány közepeset és két éppen csak megfelelőt is találtak a bírálók.

Szaloncukrot a boltok heteken át tartó dömpingjéből válogattunk, nem is keveset. Egy magyar család már karácsony előtt átlagosan két kilót pusztít el az ínyencségből, az összes fogyasztás pedig öt-hatezer tonnás éves átlag körül alakul, ami a magyarok pénztárcáját mintegy hatmilliárd forinttal könnyíti összességében. A toplista élén évek óta a rendíthetetlen zselés, kókuszos, karamellás és marcipános négyes áll. A Kosár magazin által próba elé állított tizenkilenc zacskós vagy dobozos, átlagosan 400 grammos karácsonyi csemege közül akadt olyan, melynek kilója 750 forintba került, a prémium termékekért viszont akár háromezer, sőt, több mint ötezer forintot is elkérnek kilónként.

A megízlelt tizenkilenc szaloncukrot a következő csoportokra osztották: zselés (ezek mindegyike kakaós étbevonóval készült), kakaós étbevonóval mártott különböző töltelékű, csokoládéval mártott és diabetikus. A górcső alá vont szaloncukrok csoportosításának egyik szempontja tehát a bevonó és a csokoládé kapcsolata volt, a tizenkilenc minta közül azonban mindössze öt tartalmazott igazi csokoládét!

Az ízvariációk tekintetében pedig nem ismertek határokat a Kosár magazin tesztelői. Kóstoltak citromos, narancsos és málnás zselés, kókuszos, marcipános, kakaókrémes, trüffelkrémes, rumízű diókrémes, alkoholos meggyes, brandy-narancs ízű, vajkaramellás, narancsos gyömbéres, mákos, csokoládés, málna és vanília ízű fondanos mennyországokat, na és persze egy-két poklot is.

Szavatosság kérdésében néhány esetben talán jobban járunk, ha saját ítélőképességünkre hagyatkozunk. A csomagolások háromnegyedén ugyanis a gyártó egyéves lejárati időt garantál. Az persze kérdéses, hogy az augusztus huszadikai tűzijáték közben majszolt karácsonyi maradék ízében milyen élményeket tartogat…Forrás: MTI/Kosár magazin
  
  

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Valeria Marco, 2019. augusztus 08.

A nevem Valeria Marco, 6 hónappal ezelőtt vállalkozásom összeomlott, nem reméltem, hogy újra ...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

József Kardos, 2019. augusztus 06.

Hű, ma reggel 25 000 euró hitelt kaptam William Rogers-től. Örülök, hogy találkozom a legáli...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mr. Dékány Endre, 2019. július 26.

Helló, jogos és megbízható pénzügyi hitelezőt keres? Kell egy kölcsön? Szükség van sürg...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés