Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Ne ajándékozz hitelből!

Gyarmati Stefi, 2009. december 04. - péntek 08:00
Címkék: bank, hitel, díj, átverés
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A kereskedők bronzvasárnap közeledtével egyre sűrűbben bombáznak bennünket ajánlataikkal. Hetente rukkolnak elő újabb akciókkal, még az autókereskedők is komoly kedvezményeket ajánlanak. Rajtunk, fogyasztókon múlik, milyen decembert zárnak végül a kereskedők.Rohamra várva

A pénzügyi válság erősen megtépázta a hazai kereskedelmet. A tavaly óta folyamatos zuhanás “eredménye" augusztusra több mint hét százalékos visszaesés lett (KSH). Érezhető hát a vásárlók takarékoskodása, aminek oka sokak esetében inkább a kényszer, semmint a tudatos "fékezés". A növekvő munkanélküliség generálta bizonytalanság rövid távú terveinknek sem kedvez, az elmúlt fél évben bedőlő hitelek tömege, a lakásárverezések, végrehajtási ügyek keltette hangulat erősen visszaveti a hitelfelvételi kedvet.


Sok ingatlan végzi kalapács alatt

Legdrasztikusabban a ruházati- és divatcikkek iránt csökken a kereslet. A sportruhák piaca majdnem felére olvadt, ami egyértelműen költekezési kedvünk és lehetőségeink változó irányát mutatja. Idén rengeteg kisebb üzlet zárt be, még viszonylag forgalmasnak mondható bevásárlóközpontokban is, de a budapesti Rákóczi úton, Nagy- és Kiskörúton, illetve az Andrássy úton is egymást érik a leragasztott kirakatok. Egyetlen, üdítő kivétel talán a külföldiekkel népes Váci utca maradt, bár a hajdani luxusmárkák lelőhelye ma már zömmel csak középkategóriás márkanevekkel "villant".

Optimista viszont a Tesco. Nagy ünnepi rohamra készülve már hetek óta toborozza (első körben az állandó dolgozók családjából vagy ismeretségi köréből) azt a nyolcszáz alkalmi árufeltöltőt, pénztárost és eladót, akik közreműködésével állni szeretné majd a remélt rohamot. Hackl Mónikától, a cég szóvivőjétől megtudtuk, hogy várakozásaikat a kiemelkedő forgalmat hozó, nyári pontgyűjtő akciójukra alapozzák. A hazai kiskereskedelem agonizálása mellett a Tesco úgy bonyolított két és félmilliárdos forgalmat márkás főzőedényekből, hogy az utóbbi évek átlagos edényforgalma “mindössze" egymilliárd volt - országszerte. A sikeren felbuzdulva már újabb pontgyűjtő hűségakciójuk is indult, melyben - a karácsonyra gondolva, jelentős kedvezménnyel vásárolható ékszerkollekció.

Megnehezített hitelfelvétel

Az áruhitelek, személyi kölcsönök és szabadfelhasználású hitelek piaca is erősen megcsappant az elmúlt évben. Ez egyfelől a már említett óvatos fogyasztói hozzáállással magyarázható, ugyanakkor a bankok is jóval körültekintőbbek lettek a hitelelbírálat során. Személyi igazolványra és bemondásos jövedelemre legfeljebb a gyorskölcsönökből élő cégek hiteleznek, a kereskedelmi bankok viszont feltételül szabhatják az igazolható, legalább hathavi, folyamatos munkaviszonyt, a legalább a minimálbérrel egyező nettó jövedelmet, és az ellenőrizhető banki előéletet.


Már nem dobálják utánunk a hitelt

Megkövetelhetik, hogy az igénylőnek semmilyen közüzemi tartozása vagy adó- és járulétartozása ne legyen, sőt, azt is vizsgálhatják, hogy munkahelye nincs-e felszámolás vagy csődeljárás alatt. Aki átmegy ezeken a szűrőkön, annak átlagosan huszonhét-harminc százalékos THM-mel kell számolnia, ráadásul vannak, akik változó kamatozású személyi kölcsönt kínálnak, ami előre jelzi a havi törlesztőrészletek változását, idővel tehát biztosan emelkedni fognak.

Nyújtózzunk addig, amíg a takarónk ér!

A korábban tipikusan hitelre vásárolt, nagy értékű árukat ma leginkább készpénzes vevők keresik, a nagy elektronikai szaküzletek mellett az autókereskedők is erre számítanak. Horváth Zoltán, a Weltauto márkaigazgatója elmondta, hogy míg a válság előtt tíz autóból hetet vásároltak hitelre, addig ez ma éppen fordítva igaz: tíz autóból nyolcat készpénzes vevők visznek. Bár az év vége az autókereskedők számára is erős időszak, idei forgalmuk várhatóan jelentősen elmarad majd a válság előtti években megszokottól.

Virágzik a turkáló-biznisz


Úgy tűnik, hazánkban lassan már mindenki az angolok levetett holmijaiból öltözködik, hiszen az angol zászlós boltocskák már a falvakban is megjelentek. Általában kétezerötszáz forintos kilós áron árulják neves világmárkák három-öt évvel ezelőtti kollekcióit. Az ennél fiatalabb vagy éppen kortalan, ám luxus márkájú holmik darabjáért azonban nem ritkán több ezer forintot kell leszurkolni - ami persze még mindig csak az eredeti ár töredéke. Ezt sokan felismerték az utóbbi időben, és a plázák butikjaitól a válság alatt is folyamatosan terjeszkedő üzletekhez pártoltak át. Mivel a nagy "turikban" sok a vadonatúj, eredeti bolti címkés ruha, cipő és játék, a kispénzű vásárlók egész évben remek ajándékokat foghatnak ki itt.


Spórolni tanított a válság

Nincsenek elkeseredve a kínai üzletek tulajdonosai sem, hiszen a vidéki városok központjaiban épült szocreál áruházakat bérlő kereskedők forgalma szintén nsem csökkent jelentősen. Olcsó áraikkal most azokat is magukhoz vonzzák, akik eddig nem voltak rászorulva arra, hogy náluk vásároljanak.

Ne ajándékozz hitelből!

A reklámújságokat lapozgatva látható, hogy az ingyen áruhiteleket is elvitte a válság. Tucatnyi, karácsonyi vásárt hirdető újság közül csak egyben találtunk kiemelt hirdetést a témában: egy építőipari áruházlánctól vehetünk kandallót, ingyen hitelre. Az elektronikai szaküzletekben és nagy hipermarketekben azért belebotlik a vásárló efféle “kihagyhatatlannak tűnő" ajánlatba, de ne felejtsük: valójában az ingyen hitel sincs ingyen! Lehet, hogy a törlesztőrészlet első blikkre fizethetőnek tűnik, de mindig ott van kezelési költség és persze a kockázat is: vajon fél év múlva is fizetőképesek maradunk-e?

Még kockázatosabb a vásárlói hitelkártyák kiváltása. A hitelkártya-bizniszbe a bankok mellett már a nagy hipermarketláncok is beszálltak, így dupla nyomás nehezedik a fogyasztókra, aminek bizony nem könnyű ellenállni. De gondoljuk csak meg: érdemes egyetlen ünnep miatt túlköltekezni és eladósodni? Ne csak arra gondoljunk, hogy könnyen, gyorsan és főként: pénz nélkül költekezhetünk, vegyük észre az ajánlatok apróbetűs részeit is: a hitelkártya hitelek általában jóval magasabbak a legkedvezőbb (huszonhét-harminc százalékos THM-et kínáló) kereskedelmi banki hiteleknél! Bár a Cetelem Bank Aura Hitelkáryáját sok kisebb áruház is forgalmazza már, nem árt az óvatosság és mindenekelőtt a pontos számolás! Netes fórumokon már az effajta kártya használatának hátulütőiről, illetve arról is olvashatunk, hogy az igénylőket folyamatosan újabb és újabb, persze már nem ingyenes és nem is annyira kedvező hitelek felvételére ösztönzik.

Az elmúlt évek “utánam az özönvíz" politikájának sokan isszák a levét. Ne hagyjuk hát elragadtatni magunkat az ünnepi csillogástól és a jól csengő ajánlatoktól! Inkább költsünk csak annyit, amennyi valóban rendelkezésünkre áll! Akkor sem dől össze a világ, ha az ünnep “csak" egy jó vacsorából és a családunkkal együtt töltött időből áll!


MTI

  
  

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kakri, 2009. december 11. - péntek 07:06

Álom-álom édes álom. :-) De szép is lenne.

Légrádyné, 2009. december 05. - szombat 20:00

Egyetértek Matus Úrral. Ha volna igazság már teltház lenne a börtönökben.A sok csaló, szélhámos, bűnöző minisztereknek, vállalati vezetőknek, képviselőknek ott lenne a helyük. S talán akkor az egyszerű dolgozó állampolgárnak is jutna egy kis karácsonyi ajándékra, anélkül, hogy hitelen gondolkodna.

Matus László, 2009. december 05. - szombat 13:43

Teljesen egyetértek a címmel! Ne ajándékozz hitelből. De azért megkérdezném az illetékes \" urakat\" mit csináljon az a pár millió magyar aki egész évben dolgozik mit az állat és év végén még sincs pénze egy kis ajándékra a szeretteinek, mivel az összes pénzét lehúzzák különböző számlákkal és adókkal, az árak naponkénti emelésével? Ne jöjjenek azzal, hogy a karácsony a szeretet ünnepe, mert bár ez igaz, de az ajándékra , ünnepi kajára, szeretteink meglátogatására akkor is pénz kell. Miből gondolják tisztelt vezetőink, hogy csak nekik jár minden jó? Várnám okos és agyontanult agyukból a szikrát, hogy miként lehet ingyen ünnepelni és ajándékozni?! Talán nem kellene több száz százalék adót, járulékot és hasznot rátenni mindenre vagy nyitni kellene pár olcsóbb árfekvéssel működő üzletet és akkor az átlag nép is tudna ajándékot venni az nélkül, hogy eladósodna. Ja akkor nem tudnának annyit lopni és nem tellene százmilliós végkielégítésre.A bankoknak meg nem lenne szabad megengedni a gusztustalanul magas kamatokat és ha mégis ezt csinálja akkor azonnal kizavarni az országból.

Frank Galvin, 2009. december 01. - kedd 19:53

http://www.penzcentrum.hu/forumtopic/811/1

Légrádyné, 2009. december 01. - kedd 16:36

Szerintem se ajándékozz hitelből !! A vásárlói hitelkártyáról: bizony-bizony ez egy újfajta, lehúzás, átverés -ingyen ezzel sem lehet vásárolni -! Ráadásul egy ilyen hitelkártyát egy nagy pláza kiadja és ezzel \"oda is láncol\" \"magához\" mert ezzel csak nála vásárolhatsz. Vigyázat !! Gyermekkorom jut eszembe, akkor még nem volt ez a nagy ajándékozási mánia. A karácsony, ahogy jön el is megy, nem kell belerokkanni !

Kommentek

Sanchez, 2020. június 06.

Ha sürgõs hitre van szüksége a pénzügyi igények megoldására, akkor 3000 és 80 000 000 doll...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mr. George Anderson, 2020. május 30.

Sürgős kölcsönt keres? Megtagadták-e hitelét a bankjától vagy bármely pénzügyi vállalkoz...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mr. Dékány Endre, 2020. május 30.

Szüksége van hitelre az adósság megszilárdításához? Szüksége van kölcsönre vállalkozás...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza