Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Mi van a kilenc forintos mikulásban?

Munkatársunktól, 2009. december 03. - csütörtök 17:02
Címkék: élelmiszer, ünnep
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Mikulás közeledtével évről évre jelentős mennyiségű csokoládéterméket vásárolunk. Tudjuk azonban, hogy mikor mit is veszünk valójában?Forrás: MTI
A csokoládé olyan termék, amely kakaótermékekből és cukrokból készül, legalább harmincöt százalék összes kakaó szárazanyagot tartalmaz, ebből minimum tizennyolc százalék a kakaóvaj és legalább tizennégy százalék a zsírmentes kakaó szárazanyag. A gyártók a táblás termékek széles választékát kínálják évről évre.

Előállítanak termékeket tejcsokoládéból, csokoládéból (étcsokoládé), fehér csokoládéból, töltött csokoládéból készült, általában nyolcvan gramm, száz gramm vagy kétszáz grammos kiszerelésben. Fontos kiemelni azonban, hogy a táblás áruk között megtalálhatók a különböző kakaós masszák, kakaós tejmasszák, fehér és színes bevonómasszák is, amelyek gyártásához növényi zsírt használnak fel.

Egyes vélemények szerint az édesiparban is gyakran használt pálmaolaj nagy arányban tartalmaz káros zsírsavakat, ezért ha tehetjük, kerüljük a pálmaolajjal készült termékeket.

Mindenképpen megjegyzendő, hogy a töltetlen csokoládé (étcsokoládé), tejcsokoládé és fehér csokoládé azonban késztermékre számítva legfeljebb öt százalékban tartalmazhat nem kakaóvajból származó növényi zsiradékot. Ellenkező esetben a termék megnevezése hibás, mert összetétele alapján nem nevezhető csokoládénak.

Fogyasztók/Tóth Sándor Péter
A legtöbb csokimikulás nem ilyen alapanyagból készül

Elfogadható azonban az a gyakorlat, hogy az öt százaléknál több nem kakaóvajból származó növényi zsiradékot tartalmazó terméket csokoládénak (étcsokoládé), tejcsokoládénak és fehér csokoládénak nevezik, azonban ekkor a termékre vonatkozó tájékoztatóban fel kell tüntetni, hogy az "kakaóvajhoz adott növényi zsírokat tartalmaz".

A szaloncukor a karácsonyi ünnepkörhöz kötött, hagyományos termék, amely meghatározott szem-nagyságú, két végén rojtozott selyempapírba és színes alufóliába vagy fóliába vagy fémgőzölt fóliába, pillangós zárással, szemenként csomagolt édesipari készítmény. Fontos, hogy a kiszáradás megakadályozására és az élvezeti érték növelésére a szaloncukorszemeket védőbevonattal (kandiszréteg vagy csokoládé-, illetve egyéb bevonat) lássák el.


Többféle szaloncukorral is találkozhatunk a boltokban már mikulás előtt:

1. Kandírozott szaloncukor: olyan szaloncukor, amelynek korpusza cukorkristály réteggel (kandisz) van bevonva.
2. Mártott szaloncukor: olyan szaloncukor, amelynek korpusza ét-, tej- vagy fehércsokoládéval, illetve kakaós, kakaós tej vagy fehér bevonómasszával van bevonva. A bevonat aránya legalább húsz százalék.
3. Töltött (formázott) szaloncukor: olyan szaloncukor, amelynek külső része ét-, tej- fehércsokoládé- vagy bevonómassza. A burok aránya a termék összes tömegének legalább huszonöt százaléka.

Olvassa el korábbi, szaloncukrokról írt cikkünket!

Forrás: Fome
  

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Titó a pusztító, 2009. december 04. - péntek 10:55

Általában ilyen nevet kap: "Kakaós tej masszából készült üreges mikulás" Összetevők: kakaós tejmassza (kristálycukor, növényi zsír, zsírszegény kakaópor, savópor, emulgálószer, szójalecitin, természetazonos aroma, kristályvanilin) Na ez van az említett kilencruppós mikulásban. Jó étvágyat!

lepketop, 2009. december 04. - péntek 10:40

Nem is értem, miért gondolják egyesek, hogy kilenc forintért ehető valamit kapnak cserébe.... Én már évek óta nem veszek a gyerekeknek mikulást, nyulat stb, amikor az oviban kaptak ilyen olcsó, ehetetlen sz...rt, rájöttek, hogy tényleg ehetetlen, azóta nem is izgatja őket. Ha már csoki, akkor inkább ritkábban kapnak, de az tényleg csoki szokott lenni. Én inkább egy közeli lejárat miatt féláron megvehető Lindt csokira szavazok, mint ezekre az ellenőrizhetetlen eredetű és összetevőkből álló maszlagokra. Más: Pálmaolaj Bioboltban vettem az éppen rágcsálni kezdő gyerekemnek (még fél éves sincs) kekszet, mondván, legyen neki a legjobb. Húsz deka bio tönköly háztartási keksz (Natur Gold Kft.)négyszáz pénz és én marha csak itthon néztem meg, hogy mivel sütik: pálmaolajjal. Igaz, ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból, de akkor is. Úgyhogy kétszer vettem ezt is: először és utoljára.

Síró béka, 2009. december 03. - csütörtök 22:23

Tejbevonó, de semmi kakaóvaj. Olcsó csoki, zsír a leve. (Sír a teve.)

Dohány Csaba, 2009. december 03. - csütörtök 19:19

Most akkor mi is van a 9 Ft-os mikulásban? Számomra csak ez nem derült ki!

Kommentek

Mumu, 2020. február 27.

Náágyon náágy hitél ájánlát ván Ámériká, én címem bishopberrysmith@gmail.com És csák...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mr. Dékány Endre, 2020. február 24.

Szüksége van egy hitel fizeti ki hitelek és adósságok? Azt kell finanszírozni, hogy hozzanak l...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mark Geza Istvan, 2020. február 22.

Nekem is a Plastic World Hungary Kft-vel van kellemetlen tapasztalatom. Panel lakás ablak és ajtó...

Ablakcsere buktatókkal

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza