Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Gyilkolhat a karácsonyi égők harmada

Munkatársunktól, 2009. december 03. - csütörtök 14:53
Címkék: ünnep, műszaki cikk, egészség
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A karácsonyi égők csaknem harmada veszélyes - ez derül ki az Európai Bizottság (EB) szerdán közzétett jelentéséből. Az EB 2007 novembere és 2009 májusa között kétszáz, különböző árfekvésű izzófüzért vizsgált meg. A mintákat több mint húsz közigazgatási és műszaki követelmény szempontjából ellenőrizték. Számos égősor több teszten is megbukott.A teszteket öt tagállamban, Magyarországon, Németországban, Szlovákiában, Szlovéniában és Hollandiában végezték el. Az eredmények szerint a vizsgált termékek 30,4 százalékánál "súlyos meg nem felelési" hibákat észleltek. További negyven százaléknál pedig kisebb szabálytalanságokat találtak, amelyek nem veszélyeztetik a felhasználót - ilyen például a nem megfelelő címkézés, a használati utasításokkal kapcsolatos hiányok. A legtöbb veszélyes égőt Magyarországon találták.

AFP
Több mint négyszázezer izzó egy németországi házon

A leggyakoribb probléma, hogy nem megfelelően rögzítik a gyártók az elektromos vezetéket. Ami miatt az kilazulhat és megrázhatja a felhasználót. A vizsgált égőfüzérek negyedénél találtak ilyen problémát. A második leggyakoribb hiányosság, hogy túl vékony vezetéket használtak. Ez azért veszélyes, mert az áthaladó áram túlmelegedést okoz, ami akár gyulladáshoz is vezethet. Ezt a termékek huszonhárom százalékánál vették észre. A vizsgált izzósorok huszonnyolc százalékánál pedig nem volt megfelelő a szigetelés, amely szintén áramütéssel fenyegette a felhasználókat.

A vizsgálatban résztvevő öt tagállam közül nálunk, Magyarországon a legrosszabb a helyzet. A vizsgált égősorok 95,7 százalékánál "súlyos meg nem felelési" hibákat találtak. Hollandiában ez a szám ötvenhat százalék volt. A kifogásolt termékek mintegy negyven százalékát Kínában gyártották.

Az Európai Bizottság azt ígérte, hogy a jövőben is fokozottan ellenőrzi a termékeket, de egyúttal arra kérte a fogyasztókat: legyenek elővigyázatosak. Néhány jó tanácsot is ad az EB: például, hogy csak megbízható kereskedőtől vásároljunk karácsonyi égőket. Az izzókat pedig sose hagyjuk bekapcsolva, ha elmegyünk otthonról, vagy ha alszunk.

Kínai izzókra csap le a fogyasztóvédelem

Forrás: FH/Hírtv
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mr. George Anderson, 2020. április 06.

Sürgősségi kölcsönt keres? A bankja vagy pénzügyi intézménye megtagadja a hitelt? Szükség...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Kevesebb az ittas sofőr

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Futószalagon itélik el az ittas vezetőket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza