Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Kínai izzókra csap le a fogyasztóvédelem

Munkatársunktól, 2009. december 02. - szerda 13:47
Címkék: fogyasztóvédelem, műszaki cikk, ellenőrzés, csalás, piac
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) munkatársai 2010. januárig szúrópróbaszerűen ellenőrzést végeznek különböző piacokon és távol-keleti termékeket áruló áruházakban, ahol begyűjtenek minden olyan terméket, amit veszélyesnek találnak.Az országos, kiemelt karácsonyi fogyasztóvédelmi ellenőrzés november 23. és december 31. között tart. Az ellenőrzések során kiemelt hangsúlyt fektetnek a kereskedelmi akciók ellenőrzésére, valamint a kiemelt termékek piacfelügyeletére.

A fogyasztóvédelmi ellenőrzést leginkább a vásárlók által nagy számban felkeresett helyeken, például vásárokon, piacokon, bevásárlóközpontokban, kitelepült árusítóhelyeken végzik, az ellenőrök kiemelt figyelmet fordítanak a szezonális termékekre, köztük a fényfüzérekre, valamint a gyermekeknek szóló árukra.

MTI
Karácsonyfa izzó foglalatának égésvizsgálata

A tavalyi karácsonyi ellenőrzésről Wittich Tamás az NFH főigazgatója elmondta, hogy a megelőző évinél kedvezőbb tapasztalattal zárult, mert míg 2007-ben a kifogásolási arány ötvennyolc százalék volt, addig 2008-ban negyvenöt százalékra mérséklődött. Kedvezőtlen tapasztalat viszont, hogy a korábban betiltott termékek, áruk visszakerülnek a polcokra.

MTI
Gyermekjáték vizsgálata húzógéppel és méretellenőrzés

A főigazgató felhívta a figyelmet arra, hogy tudatosan készüljenek a fogyasztók a karácsonyi vásárlásra. A játékok esetén figyeljenek a biztonsági követelményekre, gyermekruháknál pedig nézzék meg a díszítés rögzítését.

A fényfüzérekkel kapcsolatban a főigazgató kiemelte: ezeket tilos árusítani piacokon, aluljárókban. "A jogos érdeket csak nyugták, blokkok megőrzése mellett lehet érvényesíteni. Figyeljenek a vásárlók arra is, hogy az akció során a polcon feltüntetett és a pénztárnál számolt ár egyezzen." A kereskedelmi akciókkal kapcsolatban a főigazgató megjegyezte: az akciós termékekre is kötelező és érvényes a szavatosság, a jótállás. A vásárlói tanácsok között elhangzott, hogy bár utólagos cserére nincs kötelezettsége az eladónak, de tapasztalatok szerint a kereskedők a vásárlás előtt ezt felajánlják.

Schreibertné Molnár Erzsébet, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság általános főigazgató-helyettese elmondta, hogy laboratóriumi vizsgálatokkal is kiszűrik a nem megfelelő termékeket. Példaként említette, hogy kiemelten vizsgálják a fényfüzérek biztonságát, a távirányítós kisautók felmelegedését, a textíliák, a csokoládé és kakaó összetételét.

MTI

Kérdésre válaszolva Wittich Tamás elmondta, hogy első alkalommal többnyire figyelmeztetik a hiányosságokra a kereskedőket, ismételt jogszabálysértés után bírságolnak. Ugyancsak kérdésre válaszolva a főigazgató arról tájékoztatott, hogy az idén is lesz decemberben nyolc hatóság által végezett ellenőrzés regionális, helyi együttműködésében.


Aluljárókat és bevásárlóközpontokat ellenőriznek a fővárosi tűzoltók

A karácsonyi ünnepek közeledtével soron kívüli célellenőrzést tartanak a budapesti tűzoltók a bevásárlóközpontokban, valamint a közterület-felügyelőkkel közösen az aluljárókban. Az állandó és ideiglenes árusítóhelyeken a tűzoltók ellenőrzik a villamos berendezések állapotát, szabványosságát, továbbá azt, hogy az üzletek rendelkeznek-e tűzoltó készülékkel, s a közlekedési és menekülési útvonalak az árusok megjelenése mellett is biztosítottak-e. A közterület-felügyelők a területhasználati engedélyeket vizsgálják. A tűzoltók a bevásárlóközpontokban, áruházakban szúrópróbaszerűen ellenőrzik a kiürítés esetére számításba vett nyílászárók megfelelő működését.

Forrás: MTI
  
   

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Zsebike, 2010. december 18. - szombat 12:47

Tiszteletem mindenkinek! Mitől lennének ugyan veszélyesek az égősorok, hisz nem is égnek!!!Díszíteném a tavaly több ezer forintért vásárolt kültéri izzókkal a teraszt, de csak díszíteném. Megöl a méreg! Itt van kb. 10 cs fényfüzér és mindegyiknek csak a fele ég. Gondoltam az égők cseréjével megoldom, hogy legalább 1-2 füzérsor égjen. Azt hiszik lehet? Az égők foglalatai ugyan egyformák, de ami az egyikben ég az a másikban nem. Ezek javíthatatlanok, az égők nem cserélhetők,nincs garancia, egyszerhasználatos legalja termékek. Bevásárló központokban vettük az égősorokat, nem a legolcsóbbat, nem a kínai piacon és tessék. Mikor tiltják már ki az országunkból ezt a sok szar kínai terméket. Egészségkárosítóak és működésképtelenek! Érdekes,az édesapám által 25 éve vásárolt karácsonyi gyertya alakú égősort be tudták tiltani azzal, hogy nem biztonságos. Nem a fenét! 20 évig soha semmi bajunk nem lett tőle, nem gyulladt ki egyszer sem a ház, gyönyörű fénye volt, elég volt belőle egy sor a karácsonyfára (a mostani égőkből 3 füzér is kell a fára, ha azt akarjuk, hogy még szilveszterkor is világítson egy-két égő rajta),20 éven keresztül működött és most is működne, ha lehetne hozzá kapni csere égőt. Most menjek el a boltba, vegyek több ezerért megint ugyanilyen szarokat,amelyek jó esetben idén működni fognak! Meddig engedjük még, hogy meglopjanak minket? Mert ez lopás drága pénzért nem kapok semmit. Mért nincs garancia kötelesség a karácsonyi égőkre is, miért nem lehet javíttatni valahol, miért nem lehet égőcserével tovább használni. Ne a tájékoztató füzetet hiányolják már, hanem a működőképességet és a garanciát! Mikor tesz ez ügyben már valaki rendet? Évek óta csak cikkeznek a problémáról, de még mindig ugyanazokat a rossz!!! termékeket lehet megvásárolni! Tessék nekem segíteni! Hol lehet rendes karácsonyi égősort kapni, amely az égők cseréjével egy pár évig működne megóva ezzel több ezer embert az ünnepek előtti bosszúságtól? Most, hogy lesz nekem szép a terasz? és az önöké? Üdvözlettel: Zsebike

Kommentek

Kovács Márton, 2019. szeptember 20.

betegojogi k.Debreceni nem csinált semmit...

Mit tehet a betegjogi képviselő?

Sándor Tünde, 2019. szeptember 17.

Tisztelt Cím !
Érdeklődnék, hogy milyen módon lehet csatlakozni a szociális bolthálóz...

Kisbolt, közért, szociális bolthálózat

Valeria Marco, 2019. szeptember 16.

A nevem Valeria Marco. 6 hónappal ezelőtt vállalkozásom összeomlott, nem reméltem, hogy újra ...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés