Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Drága, mégis olcsó - a cirkófűtés

Gönye László, 2009. december 02. - szerda 11:47
Címkék: gáz, szolgáltató, díj, szerelő
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Konvektoros vagy távfűtésről a cirkóra átállni egybehangzó vélemények szerint jelentős rezsimegtakarítással jár. Ha átküzdöttük magunkat a túlbonyolított engedélyeztetési eljárásokon, és a borsos kiépítési költséget is kifizettük, nyugodtan hátradőlhetünk: egyenletes és könnyen szabályozható hőmérséklet, kisebb gázszámla vár minket. Addig azonban van miről tájékozódni és van mire spórolni.Mi az a cirkó?

A cirkó működési elve egy mondatban összefoglalható. A készülék gáz égetésével vizet melegít fel, ami egy szivattyú segítségével a fűtőtest(ek)be jut, az itt leadott hő biztosítja a lakás fűtését. Létezik csak fűtésre használható és kombi rendszer is, ma már szinte csak ez utóbbira van igény. A kombinációt a fűtés és a melegvíz-ellátás jelenti, a hagyományos megoldásokkal szemben - például a villanybojler - az így megoldott vízmelegítés akár ötven százalékos megtakarítást is eredményezhet. Azzal kapcsolatban, hogy a cirkófűtés mennyivel jelent alacsonyabb rezsiköltséget -többféle vélemény van. Tíztől a negyvenszázalékos megtakarításig többféle kalkuláció létezik. Tény, hogy minél nagyobb lakásról, házról van szó, annál kedvezőbb a kiépítési költség és a megtakarítás aránya, magyarán: annál rövidebb a megtérülési időszak.

Hogy mennyibe is kerül egy ilyen rendszer kiépítése, az lakásunktól, illetve igényeinktől függ. Létezik kéményes és parapetes megoldás. A kéményes, úgynevezett nyílt égésterű készülékekhez értelemszerűen megfelelő kéményre van szükség, ha ezt felújítani, béleltetni kell, az komolyan megdobja a várható költségeket. A parapetes rendszer a gázkonvektorokhoz hasonló megoldást jelenti: nem kéményen, hanem a falba illesztett berendezésen keresztül, kintről szívja a levegőt az égéshez. Ezek zárt égésterű készülékek, ami biztonságosabbnak tekinthető, viszont maga a berendezés némileg drágább. Hogy melyik megoldást választjuk, nem csupán a pénztárcánk vastagságán múlik, több előírás is szabályozza lehetőségeinket. Így például ha két-három méteren belül van valamilyen nyílászáró, parapetes cirkó nem szerelhető fel, de a fürdőszobában kád és mosdó felett sem lehet a készülék. A bonyolult szabályozás miatt mindenképpen érdemes elsőként egy szakemberrel felmérni a terepet, aki el fogja mondani, milyen lehetőségek közül választhatunk, és pontosan milyen költségekkel kell számolnunk.


Tervek, engedélyek, szakértők

Az elhatározást és a szakember véleményezését követően az első komolyabb és pénztárcába vágó lépést a szükséges papírmunka elvégzése, az engedélyek beszerzése jelenti. Ferenczi Réka az elmúlt hetekben fejezte be lakásának "cirkósítását", így friss élményekről számolt be nekünk. Mivel ő a már meglévő kéményt szerette volna használni, elsőként kéményseprői szakvéleményt kellett kérnie.

MTI
A kéményseprővel kezdődik minden

Az első kiadást rögtön a kéménybélelés jelentette, a szakvélemény ugyanis nem tartotta megfelelőnek a kémény korábbi állapotát. A bélelés sajnos általában tetemes kiadást, rendszerint százezer forint feletti költséget jelent. Hogy pontosan milyen összegről beszélünk, az azon múlik, mekkora kürtőről van szó. Ha például egy ötemeletes ház első emeletén lévő lakás fűtésátalakítása folyik, a kéményt a fölötte lévő négy emelet magasságában béleltetni kell. Ez valószínűleg a kétszázezer forintot is meghaladó költséget jelent.

Nos, a kéményt megfelelően felújítottuk, a kedvező kéményseprői szakvélemény birtokában - ami Réka elmondása szerint húsz-harmincezer forintba kerül - továbbléphetünk. Ez egy újabb papír beszerzését jelenti: egy szakemberrel gáztervet kell készíteni, ami további húszezer forintos kiadást jelent. Ha a gázterv, azaz a kiépítendő rendszer pontos leírása megvan, tervfelülvizsgálatra kell azt benyújtani. Az esetek túlnyomó részében ezt a tervet elkészítő szakember elvégzi, a tervfelülvizsgálat pedig első alkalommal ingyenes. Ha a tervet sikerült jóváhagyatni, megkezdhető az érdemi munka, azaz a fűtőberendezések, a cirkókészülék és a gázvezetékek kiépítése. A kész rendszert aztán újra engedélyeztetni kell a Gázműveknél, ennek hiányában nem érvényes rá a garancia. A garanciát természetesen nem a teljes rendszerre kapjuk. A cirkókészülék esetében nagyjából három év jótállásra számíthatunk, a radiátorok esetében két év az átlagos garanciális idő.

MTI
Ügyfelek várakoznak a gázműveknél

Ha a rendszer elkészült, és a cirkó készen áll rá, hogy szolgáljon minket, a szakember még elvégzi a szükséges beállításokat, hogy a berendezés optimális fogyasztást és hőmérsékletet biztosítson. Ez számunkra még az üzembehelyezési díj kifizetését jelenti, ami cégenként, szakemberenként változó összeg lehet. Ezután már tényleg nincs más dolgunk, mint számba venni a kiadásokat, és a kellemes melegben ücsörögve várni, hogy megtérüljön a befektetés.


Kiépítési költségek

A kiépítésről, az ezzel járó tennivalókról és árakról Gebe László mester, a víz-, gáz-, fűtésszereléssel foglalkozó Gebe Kft. tulajdonosa tájékoztatott minket. Az árak megjelölésénél csupán az alsó határt érdemes említeni, hiszen a minőségtől és a beszerzés helyétől függően szinte a csillagos égig nyújtózhatunk.

A rendszer lelke a cirkókészülék, ami a vízmelegítést és a cirkulálást biztosítja. Parapetes típus esetén ez kétszázhúszezer forinttól számolható, kéményes típusnál valamivel kisebb összeggel, százkilencvenezer forinttól kalkulálhatunk. Ennél olcsóbban is hozzájuthatunk egyes termékekhez, vagy akár használt berendezést is vásárolhatunk, de a szakember véleménye szerint hosszú távon rosszabbul járunk. Felszereltethetünk még úgynevezett kondenzációs készüléket is, ami biztonságosabb, a legjobb hatásfokkal használja fel a gázt, így a legtöbb megtakarítást jelenti, ugyanakkor a legdrágább típus is: háromszázötvenezernél kezdődik a fogyasztói ára.

A készülék felhelyezése, a szükséges beállítások elvégzése negyvenezer forint körül kalkulálható, ez a munkadíjat és néhány szükséges kiegészítő alkatrész, az elzárósor árát takarja. A radiátorok kevésbé jelentenek anyagi megterhelést, ezeket darabonként már kilencezer forinttól is beszerezhetjük, de persze akár hatvanezret is költhetünk egy berendezésre. Szükség van még egy termosztátra, ami a hőmérsékletet szabályozza majd a lakásunkban, ez hatezer forinttól kapható. A vezetékkiépítés költsége természetesen nagyon változó lehet, elsősorban a lakás vagy ház nagysága határozza meg. A Gebe Kft. kalkulációja szerint az anyagköltségre méterenként ezerkétszáz forintot kell számolni - ha a tartósabb rézcsöveket szeretnénk -, a munkadíj pedig kétezer-ötszáz forint/méter lesz.

MTI

Egy hatvan négyzetméteres lakás "cirkósítása" így hétszáz-nyolcszázezer forinttal teszi könnyebbé a pénztárcánkat. A szakember véleménye szerint egy ekkora lakásnál évi százezer forint könnyedén megtakarítható (mondjuk a konvektoros fűtéshez képest), azaz nagyjából nyolc év alatt térül meg a kiépítés költsége.


Üzemeltetés

Hogy meddig szolgál minket a rendszer, az a beépített berendezések és anyagok minőségén, valamint az üzemeltetésen, azaz rajtunk is múlik. A hatályos szabályozás értelmében évente kötelesek vagyunk tisztíttatni a készüléket. Ez egy alapos vizsgálatot, valamint vízfeltöltést jelent - azaz a rendszerben keringő víz pótlását, cseréjét. Egy ilyen tisztítás, ellenőrzés nagyjából tízezer forintba kerül. A rendszerbe nekünk belenyúlni nem ajánlott, de nem is szükséges, csak a termosztátot kell igényeink szerint kezelni. Az üzembe helyezésnél, illetve az éves ellenőrzések alkalmával a szakember elvégzi a szükséges beállításokat. Egyes internetes fórumokon élénk vita folyik arról, milyen hőfokú vízzel kell üzemeltetni a berendezést, hogy ne kapcsolgasson ki-be, megfelelően melegítsen és még a lehető leggazdaságosabban is működjön. A szakember szerint 60-65 °C-nál magasabb hőmérsékletre nem szabad beállítani, már csak azért sem, mert ez bizonyítottan csökkenti a készülék élettartamát.

Az ünnepek közeledtével legyünk óvatosabbak, ne ajándékozzunk hitelből!
  

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Szolga mJulianna, 2019. március 24. - vasárnap 10:18

Tisztelt Cím !! Amit most vásárolok lakást minden kivan cserélve a legmodernebb termosztált gáz fűtés van !! Kérdésem mennyire biztonságos és kell e riasztót felszerelni !! Várom megtisztelő válaszát !! Tsz 06.70.258-8494 Üdv : Szolga Julianna

Szabő Istvánné, 2014. június 30. - hétfő 05:51

Kedves Ferenczi Réka! Megkaphatnám a fűtésszerelő elérhetőségét. akivel eddig én beszéltem teljesen irreális árakra adtak ajánlatot. Üdv: Edit

Matus László, 2014. január 03. - péntek 10:40

Tisztelt Mészáros Luca! Az az igazság,hogy ezen az oldalon nem nagyon szoktak szakemberek tanácsokat adni.Talán csak egy szakemberről tudok aki pénzügyi területen ír néha. Én ugyan nem vagyok szakember,de családi házban lakó és a szereléshez némileg értő lévén röviden csak annyit tudok mondani,hogy szinte bármi baja lehet a fűtésének és az éves karbantartáshoz nem sok köze van ennek. Azt írja,hogy valami szelepnél folyt a víz, ez lehet a kazánban lévő tágulási tartály szelepe / ha ilyen a készülék / ami pedig visszavezethető egy dugulásra. A dugulás lehet a kazánban a vékony fémcsövecskék belsejében amit a láng melegít,vagy magában a fűtésrendszerben, pl.: ha elfagyott. Fel is forrhatott a víz,ha elromlott a hőkapcsoló.Ki is lyukadhatott valahol a kazán,mert az sem örök életű. Ezek a hibák pedig egy karbantartásnál előre nem láthatóak.

Mészáros Luca, 2014. január 02. - csütörtök 13:39

Minden évben ellenőriztetem Junkers Euroline típusú kombinált cirkó kazánomat. ) évig semmi gond nem volt vele. Most októberben ellenőrizték, és tegnap kifolyt belőle valami szelepnél egy csomó víz, la is állt az egész. Az októberi karbantartás óta senki nem nyúlt hozzá. Most ugyanaz a cég jön majd ki, akik évek óta az ellenőrzést végzik. Ön szerint (így látatlanban) élhetek reklamációval? Érdemes??? Válaszát előre is köszönöm! M.L.

Matus László, 2013. február 19. - kedd 07:26

Szerintem a fűtési rendszer.esetleg nyílászáró hiba lehet.Vagy nem megfelelő mennyiségű a radiátor egyes helységekben,vagy húznak az ajtók,ablakok és kimegy a meleg. Javaslom esetleg,hogy a termosztátot a leghidegebb helységbe tegye be,itt állítsa be a megfelelő hőmérsékletet,a többi helyen meg ehhez szabályozza a meleget a radiátor csapjával.

Lapos Lajos, 2013. február 18. - hétfő 21:48

Bosch cirkó kazánnal fűtöm az 50 nm-es lakásomat. A kazán két éves, jól működik.?? Nincs egyenletes meleg a lakásban. Termosztát, kazán vagy a fűtési rendszer hibája lehet. A rendszert légtelenítettük, változás nem tapasztalható. Mi a teendő?

lepketop, 2009. december 03. - csütörtök 14:27

Nyolcvan éves polgári házban lakunk, 70 centis külső falakkal. Nálunk öt éve van cirkó, hatvan négyzetméterre 13ezer a gázáltalány. A szomszédomban ugyanekkora lakásban, ugyanolyan (eredeti) nyílászárókkal a régi konvektorokkal fűtve sincs tízezer a havi számla, igaz, a wc-ben és a közlekedőben hideg van. Nálunk sem megy napközben a fűtés, időkapcsolóval szabályozzuk, a szomszéd meg ugye manuálisan leveszi és feltekeri a fűtést. Szóval én nem vettem észre, hogy olcsóbb lenne a cirkó a konvektornál. Viszont egyenletesebb a meleg, ez igaz.

Gonosz Maci, 2009. december 02. - szerda 13:00

Én már 14 éve használom eccerű mezei kis magyar cirkómat, 70 és 80 fok közti vízzel; szerelő a beüzemelésen kívül még soha nem látta, vízzel utántölteni és radiátort légteleníteni bárki tud, aki látott már trabantot közelről. Más szerelést meg nem igényelt eddig. Elemes CO jelző van a lakásban, még soha se jelzett, pedig az utcán a belvárosban már sípolt.

Kommentek

Mária Ádám, 2019. július 18.

A nevem Mária Ádám, Magyarországról, egyedülálló szülő, mielőtt a férjem meghalt volna, ...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Lakatos Tünde, 2019. július 14.

Sürgős hitelre van szüksége, hogy megoldja pénzügyi szükségleteit. Ajánlunk kölcsönöket...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Lakatos Tünde, 2019. július 14.

Sürgős hitelre van szüksége, hogy megoldja pénzügyi szükségleteit. Ajánlunk kölcsönöket...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés