Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Ünnepi ételek, vásárlási trükkök

Munkatársunktól, 2009. december 01. - kedd 14:19
Címkék: ünnep, vásárlás, élelmiszer, ellenőrzés
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Ételkészítéshez vásárolt alapanyagokat, élelmiszereket megbízható helyről, üzletben, piacon szerezze be a vásárló, s mindig nézze meg a termék jelölését - javasolja egyebek mellett a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal (MÉBiH).A karácsonyi bevásárlásokhoz adott tanácsok között szerepel az is, hogy érdemes összeírni, mit és hol kell venni. Bevásárlószatyorral, -zacskóval felfegyverkezve, mélyhűtött termék vásárlásánál hűtőtáskával induljon körútjára vevő, hogy a különböző élelmiszereket elkülönítve tudja elhelyezni.

Az ételkészítéshez vásárolt alapanyagokat, élelmiszereket mindig megbízható helyről, üzletben, piacon érdemes beszerezni. Sokat elárul az értékesítőhely tisztasága, vásárló által is megítélhető higiénés állapota, az eladók ruházata. A vevő szóljon rá az eladóra, ha kézzel fogja meg a felvágottat, vagy ha dohányzik. Soha ne vásároljon senki ellenőrizetlen helyen, alkalmi árustól még zöldséget, édességet se. Ha egy árut túlságosan olcsón kínálnak, vagy az utcán, aluljáróban akarják eladni, gyanakvásra adhat okot.


Húsoknál, halaknál különösen legyünk óvatosak

Vásárláskor a termék jelölésén szerepelnie kell legalább a termék megnevezésének, összetételének, előállítójának vagy forgalmazójának, minőségmegőrzési illetve fogyaszthatósági idejének. Ha a termék hűtést igényel, a tároláshoz javasolt hőmérsékletet is feltüntették, s lényeges, hogy a jelölésnek magyar nyelven is szerepelnie kell. Figyeljen arra is a vevő, hogy nincsenek-e a címke adatai átjavítva, letakarva - olvasható a MÉBiH közleményében.

A húsok, halak frissességét gyakorlott háziasszony is meg tudja ítélni színe, szaga, állaga, tapadóssága alapján. Ha a termék állaga nem friss, szaga, színe eltér a szokásostól, nem szabad megvenni, s ellenőrizni kell az eladó által becsomagolva átnyújtott terméket még a vásárlás helyszínén. Sérült, szennyezett csomagolású készítményt sem érdemes megvásárolni, s ugyanez érvényes a belül zúzmarás, egy tömbbé összefagyott mélyhűtött termékre is, mert valószínűleg egyszer már felengedett és visszafagyasztott termékről van szó.

A mákot, a diót is szükséges megvizsgálni, nincs-e benne szennyezettség, törmelék, molyosodásra utaló jel. Aszalt gyümölcsök, különösen füge esetén is előfordulhat molyosodás, penészedés. A termékválasztáskor nem árt megfontolni, hogy a tej- illetve étbevonó-masszából készült termék és a valódi csokoládé minősége - és persze ára - között is különbség van.

A hivatal arra kéri a vásárlókat, hogy őrizzék meg a termékek számláját, vásárlási blokkját, mert csak így van lehetőség későbbi reklamációra, intézkedésre. Ha bárki olyan jellegű hiányosságot észlel, mely hatósági intézkedést igényel, jelezze az illetékes helyi élelmiszer-ellenőrző hatóságnak.

Forrás: MTI
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

giovannipiombi@gmail.com, 2020. január 15.

Komoly és gyors nemzetközi egyedi kölcsön-ajánlat.
Szeretne kölcsönt keresni anélkül...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

giovannipiombi@gmail.com, 2020. január 15.

Komoly és gyors nemzetközi egyedi kölcsön-ajánlat.
Szeretne kölcsönt keresni anélkül...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

REMY FINK, 2020. január 09.

[REMY.CREDIT111@gmail.com]

Szüksége van valamilyen hitelre vagy finanszírozásra? ...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza