Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Ünnepi átverések - készüljünk fel!

Munkatársunktól, 2009. december 01. - kedd 09:48
Címkék: ünnep, vásárlás, fogyasztóvédelem, jótállás, garancia, szavatosság, átverés
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Az ünnepi forgatagban is mindig tegye el a vásárló a számlát vagy a nyugtát és a jótállási jegyet is. Hasznos tanácsok vásárlóknak.Érdemes előre tájékozódni arról, hogy egy esetleges vita esetén milyen jogai, igényérvényesítési lehetőségei vannak a vásárlónak a kereskedővel szemben. Tisztában kell lenni azzal is, hogy a karácsonyi vásárlás nem ruház fel senkit több joggal, mint máskor - közölte a Fogyasztói és Betegjogi Érdekvédelmi Szövetség.

A terméket mindig gondosan meg kell vizsgálni, el kell olvasni a címkéket, s ha valamilyen jelzést, megfogalmazást nem ért a vásárló, kérdezzen rá, és ragaszkodjon a magyar nyelvű használati-kezelési útmutatóhoz. A kereskedő jogszabályi kötelezettsége a termék javítására, cseréjére csak minőségi hiba esetén áll fenn. Ha a a szín vagy a méret nem megfelelő, a kereskedő döntheti el, hogy milyen üzletpolitikát választ a panasz kezelésére. A félreértések elkerülése érdekében a kereskedő ígéretét, vállalását nem árt ráíratni a blokkra.


Ünnepekkor lankad a figyelmünk

Ha a termék hibás és jótállási, szavatossági időn belül jelzi a hibát a vásárló, a kereskedőnek jegyzőkönyvet kell felvennie a minőségi kifogásról, nyilatkoznia kell a minőségi kifogás rendezésének módjáról, arról, hogy mikor kerül sor a termék javítására, cseréjére, vagy a vételár visszafizetésére. A jogszabályok alapján a vevő választhatja meg, hogy a terméket meghibásodás esetén a vásárlás helyére, vagy a szervizbe viszi vissza.

Amennyiben az előbbit választja az érdeklődő, az üzlet köteles intézkedni a termék javíttatásáról vagy cseréjéről. A kereskedőnek törekednie kell arra, hogy legfeljebb tizenöt napon belül a hibás terméket kijavítsa vagy cserélje, ez idő alatt cserekészülék biztosítása nem kötelező.

Leértékelt terméknél is ugyanezek a jogok illetik meg a vevőt, kivétel, ha a helyszínen a kereskedő felhívja figyelmet a termék valamely hibájára, és egyértelműen közli, hogy a leértékelés oka az adott hiba.

Probléma esetén tanácsért fogyasztóvédelmi civil szervezetekhez, vita elbírálására pedig a kereskedelmi és iparkamarák mellett működő békéltető testülethez fordulhat a vevő. A karácsonyi vásárlással kapcsolatos tudnivalókról az érdeklődők a Teszt plussz decemberi számában részletesen is olvashatnak.

Forrás: MTI
  

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Á. Balázs, 2020. január 22.

Üdv! Nekünk a Baliner Bt.-ről van nagyon rossz véleményünk. Nem teljesítették határidőre a...

Ablakcsere buktatókkal

Mr. George Anderson, 2020. január 22.

Üzleti kölcsönt keres? Személyi kölcsönök, lakáscélú kölcsönök, autó kölcsönök, di...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

bishop berry smith, 2020. január 21.

Helló Szüksége van pénzügyi kölcsönre, ingatlanbefektetésre, autókölcsönre, adósságkons...

Menekülés a UPC-től

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza