Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Januártól drágább lehet az áram

Munkatársunktól, 2009. december 01. - kedd 15:12
Címkék: áram, szolgáltató, díj
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Ha az állami tulajdonú Magyar Villamos Művek (Mavir), mint központi "áramszállító" költségeinek emelkedése miatt növeli a lakossági számla negyven százalékát kitevő rendszerhasználati díjat, akkor emelkedhet az áram fogyasztói ára - mondta Hónig Péter közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter kedden Zsanán.Ha a villamosenergia szállításának az ára emelkedik, akkor emelkedni fog az áramszámla, de a számításokat még meg kell nézni - mondta a miniszter. Hónig Péter hangsúlyozta, pártolja, hogy valóságos költségek jelenjenek meg az energiaárakban. A miniszter emlékeztetett arra, hogy az Energia Hivatal hatáskörébe tartozik az árak kiszámítása. Elképzelhetőnek tartotta azt, ha a villamosenergia ára csökken, akkor is csak kismértékű áremelés lesz. Az áramkereslet lényegesen alacsonyabb, mint amilyen a korábbi években volt, ezért elképzelhetőnek tartom, hogy a végfogyasztói áremelkedés nem lesz nagy - fűzte hozzá.

A német tulajdonú Elmű-Émász áramszolgáltató képviselői hétfőn bejelentették, hogy nem kezdeményeztek áramdíjemelést, ezért ha mégis emelkedik az áram ára, akkor az az állami Mavir költségeinek a növekedése miatt történik. A lakossági áramszámla negyven százalékát a rendszerhasználati díj teszi ki, amelynek fő tételei az áramszolgáltatóktól függő hálózati díj, és a Magyar Energia Hivatal (MEH) által az integrált átviteli rendszerirányító, a Mavir Zrt. hálózatára meghatározott szállítási díj. A lakossági áram árának hatvan százalékát kitevő áramdíjak azonban szolgáltatónként változnak.


Kis emelkedés várható

Boross Norbert, az Elmű-Émász csoport kommunikációs vezetője elmondta, hogy az Elmű-Émász csoportnál jövőre átlagosan 0,4 százalékkal csökken a hálózati díj. Az Elmű-Émász nagyfeszültségű áramot vásárló vevői számára 2009-hez képest 39, a közepes feszültségű fogyasztók számára pedig 2,8 százalékkal csökken ez a díjtétel, míg a kisfeszültségű fogyasztóknál 0,9 százalékos lesz a csökkenés. A lakossági ügyfeleknél 1,3 százalékkal nőnek a díjak, így a fenti változások eredőjeként jön létre az átlagosan 0,4 százalékos csökkenés.

Kutas István, az E.ON Hungária szóvivője kedden elmondta, hogy minden áramszolgáltatónál ugyanúgy változik a rendszerhasználati díj áramszolgáltatótól függő része, vagyis átlagosan 0,4 százalékkal csökken. A Magyar Energia Hivatal (MEH) honlapján olvasható javaslat szerint a változások együttes hatásaként egy átlagos fogyasztó számára kilowattóránként áfa nélkül 0,75 forinttal nőne a rendszerhasználati díj. A teljes végfelhasználó ár azonban a javaslat szerint két százalékkal emelkedik, ami havi százhatvan forint átlagos áramáremelkedést jelentene a fogyasztóknak áfával együtt.

Forrás: MTI
  

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mr. Dékány Endre, 2020. február 24.

Szüksége van egy hitel fizeti ki hitelek és adósságok? Azt kell finanszírozni, hogy hozzanak l...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mark Geza Istvan, 2020. február 22.

Nekem is a Plastic World Hungary Kft-vel van kellemetlen tapasztalatom. Panel lakás ablak és ajtó...

Ablakcsere buktatókkal

Mark Geza Istvan, 2020. február 22.

Nekem is a Plastic World Hungary Kft-vel van kellemetlen tapasztalatom. Panel lakás ablak és ajtó...

Ablakcsere buktatókkal

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza