Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Lecsapott az APEH a félkarú rablókra

Munkatársunktól, 2009. november 26. - csütörtök 09:22
Címkék: ellenőrzés, eljárás
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Az APEH szerencsejáték felügyeleti főosztálya az elmúlt másfél évben több száz pénznyerő automata üzemeltetését függesztette fel, nem hiteles működésük miatt - közölte szerdán az adóhatóság.Az APEH minden tudomására jutott szabálytalanság esetén megteszi a szükséges intézkedéseket az illetéktelen üzemeltetés feltárására és szankcionálására - hangsúlyozta a hivatal. Az állami adóhatóság csak hitelesítési bizonyítvánnyal rendelkező és az egyéb jogszabályi feltételeknek megfelelő berendezés üzemeltetését engedélyezi. Vizsgálják mind a játékterem, mind a pénznyerő automata jogszabályoknak, engedélyben foglaltaknak való megfelelését, ellenőrizve többek között a hiteles állapotot, a tanúsító jelek hiánytalan meglétét, sértetlenségét és azonosságát is.
Az elmúlt másfél évben több száz helyszíni ellenőrzés keretében került sor a pénznyerő automata üzemeltetésének felfüggesztésére, nem hiteles működés miatt. A fentiek kivizsgálására az állami adóhatóság minden esetben megkereste a mérésügyi szervet, ami újrahitelesítésre kötelező határozatokat adott ki. A két szervezet az elmúlt időszakban sikerrel lépett fel több, a pénznyerő automata manipulálhatóságával összefüggő visszaélés ellen.

Egyes esetekben, adott programokkal szerelt pénznyerő automatáknál az üzemeltetés adatai illetéktelen módon, programból változtathatónak bizonyultak, ezért a visszaélés lehetősége miatt az érintett pénznyerő automaták típusengedélyét visszavonták, elrendelve az egyedi berendezések újrahitelesítését. Máskor a pénznyerő automatába olyan illetéktelen átkötést építettek be, amely alkalmas a könyvelt adatok manipulálására. Számos esetben zártak le pénznyerő automatát az ellenőrök típusidegen vezetékelés, illetve rongálódott vagy hiányzó plomba, valamint engedély nélkül beépített csatlakozó miatt is.

MTI
Szétszerelésre váró játékautomaták

A mérésügyi szervvel végzett közös ellenőrzések száma az utóbbi hónapokban megduplázódott, több szervező ügyében tártak fel "illegális beavatkozást". Azokban az esetekben, ahol bűncselekmény elkövetésének gyanúja merült fel, büntető feljelentés készült, illetve a nyomozó szervvel közös ellenőrzés is várható.

Jogszabály szerint vendéglátóipari egységben legfeljebb két pénznyerő automata működhet. Egy pénznyerő automata azonban több "játékhelyes" lehet. Ebben az esetben a berendezés több gépnek tűnhet, valójában azonban egy darab pénznyerő automatának minősül.

A pénznyerő automatákon megtett tét nyolcvan százalékának nyereményként történő kifizetését hatályos jogszabályi előírások alapján csak az I. kategóriába sorolt berendezéseknek kell biztosítani. Az engedéllyel rendelkező gépek tíz százaléka ilyen. Ezek a gépek vendéglátóipari egységekben nem is működhetnek - hívta fel a figyelmet az adóhatóság.

A többi pénznyerő automata esetében a nyeremény-visszafizetési hányadot a játékosi érdeklődés fenntartására figyelemmel, a gyártó által biztosított keretek között lehet beállítani, ezért a vendéglátóipari egységekben üzemeltetett pénznyerő automaták esetében nincs értelme az olyan típusú pörgetéseknek, amelyek a játékosokat megkárosító, nyeremények szervező általi kivételét eredményezik.

Az Magyar Szerencsejáték Szövetség reagálása

A pénznyerő automata ágazatban az adófizetési fegyelem több mint kilencvennyolc százalékos a vállalkozók jogkövető magatartása és a rendszeres hatósági ellenőrzések eredményeképpen - ismerteti a Magyar Szerencsejáték Szövetség (MSZSZ) közleményében. Az MSZSZ emlékeztet: tavaly az APEH Szerencsejáték Felügyeleti Főosztálya az ágazatban működő vállalkozásoknál 14.641 ellenőrzést végzett. Hiányosságot 2.919 esetben tártak fel az ellenőrök, és ezek közül 417 esetben állapították meg a nem hiteles működést. A hiányosságok túlnyomó része az okmányok vezetésével függött össze.

A nem hitelesen működő automaták közül a szövetség nyilvántartása szerint kevesebb mint tizenöt esetben volt vélelmezhető a manipulálásra, és ennek eredményeként az adóeltitkolásra tett kísérlet. Az összes ellenőrzések számához viszonyítottan ez az arány egy ezrelék körüli, jóval alatta marad a más ágazatokban hasonló célzattal elkövetett szabálytalanságoknak - mutat rá a szövetség. A vendéglátóhelyeken például a kifogásolási arány hatvan százalék, a vásárok és piacok esetében nyolcvan százalék - hivatkozik a Fogyasztóvédelmi Hatóság adataira a szövetség.

Az MSZSZ elismeri: valóban több esetben sor került nem hiteles működés miatti felfüggesztésre, de - hangsúlyozza - a nem hiteles működés nem egyenlő a gépek manipulálásával. A közlemény rámutat: a vendéglátóipari egységekben működő úgynevezett II. kategóriás pénznyerő automatáknál nincs kötelezően előírt kifizetési százalék, a nyeremény-visszafizetési hányadot ez esetben a játékosi érdeklődés fenntartására való figyelemmel állítják be. A mindennapi gyakorlatban ez úgy történik, hogy a II. kategóriás pénznyerő automaták kifizetési százaléka megközelíti az I. kategóriára előírt minimális nyolcvan százalékot - ismerteti a szövetség közleménye.

Hozzáteszi: a hatóság minden olyan esetben is - jogszerűen - újrahitelesítést rendel el, amikor meg kívánja előzni a gépek manipulálhatóságát lehetővé tévő állapotot, vagyis ha valamelyik plomba vagy vezetékelés kicsit megsérül.

Forrás: MTI
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Á. Balázs, 2020. január 22.

Üdv! Nekünk a Baliner Bt.-ről van nagyon rossz véleményünk. Nem teljesítették határidőre a...

Ablakcsere buktatókkal

Mr. George Anderson, 2020. január 22.

Üzleti kölcsönt keres? Személyi kölcsönök, lakáscélú kölcsönök, autó kölcsönök, di...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

bishop berry smith, 2020. január 21.

Helló Szüksége van pénzügyi kölcsönre, ingatlanbefektetésre, autókölcsönre, adósságkons...

Menekülés a UPC-től

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza