Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Langyos radiátor havi húszezerért

Munkatársunktól, 2009. november 24. - kedd 09:57
Címkék: szolgáltató, reklamáció, díj
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Langyos radiátorok, borsos számlák; több száz nagyatádi család figyeli, hogyan alakul a kórház és a fűtésszolgáltató küzdelme. Abban bíznak, hogy talán számukra is előnyös lesz annak kimenetele.A lakás negyvenkét négyzetméter, az éves fűtésszámla kétszázhúszezer forint. A nagyatádi Csatos Istvánné állítja: ennyi pénzből már egy korszerű családi házat is ki lehet fűteni. S ha még legalább meleg lenne!

Forrás: MTI
A lakásban azonban szinte mindig hideg van. A virágaim miatt a nagyszobában le van kapcsolva a fűtés. Mégis közel tizenháromezer forint átalányt fizetek havonta a meleg víz nélkül, és most kaptam egy felszólítást, hogy fizessek be még huszonegyezret - mutatja a csekkeket felindultan az idős asszony. "Nincs az a nyugdíj, ami elég lenne. Utánaszámoltam: az éves befizetésem 185 ezer forint. Ehhez még hozzájön a kincstár támogatása, tehát ennek a kis lakásnak a fűtéséért 219 ezer forintot visz el a szolgáltató." Összehasonlításképpen: egy kaposvári hőmennyiségmérős, ötvenöt négyzetméteres panellakás rendelkezésre állási díja havonta ötezer-hétszáz forint, az éves fűtésköltsége pedig ezzel együtt százhúsz-száznegyvenezer ezer forint. Sokszor kabátban ülünk idebenn, most is langyosak a radiátorok - teszi hozzá Csatosné. "Mondja már meg valaki, hogy mire fizetek ki ennyi pénzt?"

Hasonló kérdést még vagy kétszáz család feltehetne a nagyatádi tízemeletes házakban. Az egyik épület közös képviselője - aki ugyan mások nevében nem akart nyilatkozni - azt mondja: amióta csak a hőközpont létezik, azóta megy a huzavona. Nem is a hődíj, hanem az alapdíj a nagyon magas, amelyet a hőközpont fenntartásáért fizettetnek velünk - állítja egy asszony név nélkül. Azt mondja, ennek az az oka, hogy eredetileg hét-nyolc társasházat terveztek ide, és ehhez méretezték a hőközpontot is. Azonban csak három ház épült meg, köztük oszlik meg a tetemes működési költség.

Termálvízzel fűtik a három tízemeletes épületet. A rendszer a városé, a szolgáltató pedig ugyanaz a Dalkia Energia Zrt., amely nemrég a nagyatádi kórházzal keveredett vitába a fűtésdíjak kapcsán.

A lakók most kíváncsian figyelik a két nagy cég birkózását: abban bíznak, hogy amit évek óta próbálnak elérni, az most a két cég megegyezésével talán sikerül, és kedvezőbb árakon juthatnak ők is a meleghez. Az alakulóban lévő megállapodás részleteiről ma még semmit sem lehet tudni. Annyit azonban Asztalos Andrea kommunikációs igazgató elmondott, hogy a nagyatádi kórházzal kapcsolatos megállapodás nem áll összefüggésben a Dalkia Energia Zrt. egyéb ügyfeleivel, s várhatóan nem lesz kihatással a távhőszolgáltatásra.

Amit egy önkormányzat megtehetett, azt mi megtettük a Hunyadi utcai lakók érdekében - hangsúlyozta Ormai István polgármester. - Az elmúlt években rákötöttünk egy bölcsődét és egy óvodát is a fűtőrendszerre. Ennek is köszönhető, hogy folyamatosan csökken az alapdíj összege. Ráadásul az alapdíj kompenzálására rendkívül alacsony a használati meleg víz ára: mindössze hatvanhat forintért kapják annak köbméterét a Hunyadi utcaiak. A fűtéshez ingyen adjuk a termálvizet, s újabb intézmények rákötését készítjük elő, hogy tovább javuljon a rendszer kihasználtsága. Többször felajánlottam már az ott élőknek: ha úgy érzik, hogy jobban tudnák csinálni, örömmel átadjuk nekik ingyen a fűtőművet.


Egymásnak feszültek a nagyok a pénz miatt

Nincs egy hónapja, hogy a fűtés elzárását helyezte kilátásba a Dalkia Energia Zrt. a nagyatádi kórház számára, mert a cég szerint a kórház elmaradt a fűtésszámlák befizetésével. Nagyjából 170 millió forintot követel a Medical Investmentstől. A kórház üzemeltetője ugyanakkor 285 millió forintot követel a fűtésszolgáltatótól; véleménye szerint ugyanis ennyivel többet számlázott ki az utóbbi hat évben a nagyatádi kórháznak, s ezt az állítását szakértői véleménnyel is alátámasztotta.


Húsz fokot garantál a cég a tízemeletesekben

A szerződésben csupán húszfokos meleget garantál a szolgáltató a három termálvízzel fűtött tízemeletes lakóinak. Azonban csak a húsz középső lakásban van kellemes meleg, a szélső lakásokban élők viszont azt panaszolják, hogy fáznak. Ennek az is oka, hogy nincs megfelelő szigetelés. Próbáltak ugyan pályázni, de kiderült: kétszáz embert közös nevezőre hozni a lehetetlennel határos. Sok a nyugdíjas, a munkanélküli, akik nem merték vállalni a magas költségeket.

Forrás: Sonline.hu
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mr. Dékány Endre, 2020. február 24.

Szüksége van egy hitel fizeti ki hitelek és adósságok? Azt kell finanszírozni, hogy hozzanak l...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mark Geza Istvan, 2020. február 22.

Nekem is a Plastic World Hungary Kft-vel van kellemetlen tapasztalatom. Panel lakás ablak és ajtó...

Ablakcsere buktatókkal

Mark Geza Istvan, 2020. február 22.

Nekem is a Plastic World Hungary Kft-vel van kellemetlen tapasztalatom. Panel lakás ablak és ajtó...

Ablakcsere buktatókkal

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza