Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Pontatlan az APEH lakásár-kalkulátora

Munkatársunktól, 2009. november 23. - hétfő 12:52
Címkék: díj, kiadvány
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Csak néhány perc, néhány kattintás az interneten, és máris megtudjuk, hogy mennyit is ér valójában a piacon az ingatlanunk - ígéri a Pénzügyminisztérium által hozzáférhetővé tett ingatlanár-kalkulátor. A kezdeményezés viszont számos szakmai kétséget vetett fel.A szakma alapvető ismérvei szerint megalapozott és hiteles ingatlan értékbecslést kizárólag helyszíni szemle és bejárás alapján lehet végezni. Ugyanakkor, mint azt a kezdeményező tárca is jelezte, a hazai ingatlanok maximum tizenöt százalékánál valószínűsíthető ez az elvárt szakmai alaposság. Mindez tehát az esetek döntő részében megkérdőjelezheti az ingatlan árkalkulátor várható pontosságát - reagált a Bama.hu felvetésére dr. Horváth Csaba igazságügyi ingatlanszakértő, az Ingatlanértékelők Országos Szövetségének alelnöke.

A szakember szerint a november 15-e óta próbaüzemen lévő, az APEH honlapján december közepétől már élesben működő kalkulátor maximum arra lesz jó, hogy a bevezetés előtt álló vagyonadó szempontjából tájékoztassa a lekérdezőt arról, hogy ingatlana becsült értékével a törvény hatálya alá tartozik-e vagy sem. Az adómentes határ harmincmillió forint ingatlanonként és adózónként.

A szakértők úgy vélik, a kalkulátor akkor sem ad ki megbízható értéket, ha számos szempontot, specialitást beépítenek a kérdőívébe. Ezt a felvetést támasztják alá azok az esetek is, amelyek a hivatalból végzett, lakókörzet alapján megállapított illetékfizetési kötelezettség, illetve a helyszínen megállapított valós állapotok különbözőségére mutatnak rá.

A szakma szereplői szerint az esetek zömében a kalkulátor irreálisan magas négyzetméterárakat adhat meg, olyanokat, amelyek köszönőviszonyban sincsenek az éppen aktuális piaci árakkal. Arról nem is beszélve, hogy egy ilyen rendszer alkalmatlan például a válságnak az ingatlanpiacra, az egyes ingatlanok értékére gyakorolt hatásának követésére.

Forrás: Bama.hu
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Matus László, 2009. november 24. - kedd 08:46

Én az egész vagyonadóval nem értek egyet. Én, születésem óta Pomázon élek. Aki a környéken él az tudja, hogy itt egy üres telek 15.000.000Ft és akkor hol van még a házépítés. Én is / családalapítás után /a szüleim telkén építkeztem, pont azért mert nem volt pénzem telket venni és lakást venni sem, ráadásul azt az elvet vallottam, hogy segíteni kell majd öreg szüléimet ha már idősebbek lesznek és ennek legegyszerűbb módja, ha együtt lakunk. Húsz évig eltartottam egy bankot mire kinyögtem a kölcsönt , ami nem volt semmi, mivel közben az állam és az alkotmánybíróság is jól megszívatott amikor a fix 3%-os kölcsönt 36%-ra emelte ezzel tönkretéve sok családot. /Ez úgy látszik 20 évenként eljátszandó állami jópofi csak most a válságot hívták segítségül/ Szüleim időközben meghaltak.Maradt itt két lakás amit eladni nem lehet / a Duna-kanyarban minden második ház eladó, az újgazdag pedig csak a medencés,szaunás luxust keresi./ Ez a lakás Szabolcs megyében kb.: 5.000.000Ft-ot itt meg az APEH számítása szerint 40.000.000Ft-ot ér, a valóságban ekkora házakat itt 28.000.000Ft-ért hirdetnek.1. Miért különböztetnek meg engemet hátrányosan azért mert itt születtem és itt élek? 2. Honnan veszik, hogy van pénzem? 3.Most végül is mennyit ér a lakás és hogy tudom ezt bizonyítani mondjuk 5 év múlva? 4.Egyáltalán van nekem ezzel vagyonom?,mivel lakni kell valahol, a ház fala nem ehető, tehát ez egy \" halott\" tőke. 5. Ugye nem gondolják komolyan, hogy a drágább környéken élőknek el kell adni a lakásukat és elvándorolni? Szóval ez az egész egy gyengeelméjű kitalációja.

fhege, 2009. november 23. - hétfő 13:37

A PM-nek nem az adózókkal kellene teszteltetni a rendszert informatikai és adózás-szakmai szempontból. A felháborodás koefficiens figyelembe vételével akarják módosítani a négyzetméter árakat, egyéb paramétereket? A 2009-ben értékesített lakások szerződéseiben piaci értékítélettel megállapított ár van, az illetéket egy állami hivatal kivetette, ha nem fogadta el az árat, akkor módosított. Az illeték-kivetés alapja után kellene tartalmi tesztet végezni, mert ami a kalkulátorból kijön, az nem nagyvonalú pontatlanság, hanem ostobaság. A teszt után kellene normatívákat létrehozni, nem a vágyakból. Az lenne a meglepetés, ha a vagyonadó-kalkulátorral számított érték után a mérhetetlen étvágyú költségvetés beszed au illeték-különbözetet... Az ilyen gyengén előkészített folyamatoktól az is jobb, ha néhány Csókos Kft. engedélyt kap értékbecslésre, amit aztán az MSZP_APEH elfogad, aztán a FIDESZ-APEH meg talán nem. Aztán ott van még a több száz milliárdos korrupció, a vele összemérhető nagyságú adóelkerülés, több olyan kedvezmény, a kiváltságos köröket juttat százmilliárdokhoz.

Kommentek

Mark Geza Istvan, 2020. február 22.

Nekem is a Plastic World Hungary Kft-vel van kellemetlen tapasztalatom. Panel lakás ablak és ajtó...

Ablakcsere buktatókkal

Mark Geza Istvan, 2020. február 22.

Nekem is a Plastic World Hungary Kft-vel van kellemetlen tapasztalatom. Panel lakás ablak és ajtó...

Ablakcsere buktatókkal

Laszlo, 2020. február 20.

Vasaroltam egy autot amit annak rendje es modja szerint elvittem eredetvizsgara es megbukott. A buka...

Valami nem stimmel a megvett autóval

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza