Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Új szokásokat hoz a H1N1

Munkatársunktól, 2009. november 17. - kedd 11:44
Címkék: egészség, fertőzés
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Az új influenzavírus rohamos terjedése megváltoztatta az Egyesült Államokban az emberek egymás közötti érintkezésének több szabályát, kialakulóban van a "H1N1-etikett"Az amerikaiak az éttermekbe lépve és munkahelyeikre érkezve szinte automatikusan fertőtlenítik kezüket a bejáratnál levő antibakteriális zselével, amely már a könyvtárakban a szokásos tartozék lett. Az üzletközpontokban a vevők szorgalmasan törlik az ingyenes fertőtlenítő kendőkkel a bevásárlókocsik fogantyúit. Azokat, akik nem tartják be az új higiéniai szabályokat, és például nyilvános helyen, a metróban vagy máshol beletüsszögnek a levegőbe, rosszalló pillantások érik.

Az új influenza nyomán gyorsan átalakulnak a társas érintkezés bizonyos szabályai. Az üzleti és munkahelyi etikettről szóló könyv szerzője, Jacqueline Whitmore szerint az emberek kissé zavarban vannak, ugyanis a fertőzés esélyét csökkentő biztonsági szabályok több esetben felülírják a hagyományos udvariassági gesztusokat.

Azon túlmenően, hogy az H1N1-vírus miatt igazán aggódó amerikaiak kerülik a nagy bevásárlóközpontokat, kevesebbet utaznak repülőgépen és kevesebbszer járnak edzőterembe, gondban vannak az olyan baráti vagy kollegiális üdvözlési formákkal, mint a puszilkodás, a kézfogás vagy mások megölelése.

AFP
Maszkot viselnek a kínai óvodások

Az etikett szakértők a televíziókban tanácsokat adnak azzal kapcsolatban, hogy az influenzától félő emberek miképpen hárítsák el udvariasan a feléjük nyújtott kezet vagy az ölelésre tárt karokat, vagy hogyan tudassák a metrón mellettük ülővel, hogy erős köhögésük nem kimondottan higiénikus? Azt javasolják például, hogy aki nem szeretne kezet rázni mással, ne helyettesítse azt az esetleg sértésnek vagy lenézésnek tekinthető vállveregetéssel, inkább valami humoros megjegyzéssel üsse el a dolgot.

A vakcinagyártóknak nagy fellendülést hozó influenza járványból jelentősen profitálnak az antibakteriális zseléket és folyadékokat előállító cégek is, ezen anyagokból a korábbi mennyiség sokszorosa fogy. Egy cég olyan zenélő folyékonyszappan-adagolót dobott a piacra, amelyből a kézmosás ajánlott időtartamáig, húsz-huszonöt másodpercig egy Disney-film dallama hallatszik. Forgalomba került egy japán cég hatszáz dolláros különleges, titándioxid borítású öltönye is, amely állítólag pajzsot állít a H1N1 vírus terjedése elé.

Piackutatók szerint a recesszió és az új influenzavírus miatt egyaránt rendkívül óvatossá vált fogyasztók várhatóan nem fogják belevetni magukat az ünnepek előtt és alatti vásárlói forgatagba, ami kedvezőtlenül fog hatni a gazdaságra.

Forrás: MTI
  

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mr. Dékány Endre, 2020. február 24.

Szüksége van egy hitel fizeti ki hitelek és adósságok? Azt kell finanszírozni, hogy hozzanak l...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mark Geza Istvan, 2020. február 22.

Nekem is a Plastic World Hungary Kft-vel van kellemetlen tapasztalatom. Panel lakás ablak és ajtó...

Ablakcsere buktatókkal

Mark Geza Istvan, 2020. február 22.

Nekem is a Plastic World Hungary Kft-vel van kellemetlen tapasztalatom. Panel lakás ablak és ajtó...

Ablakcsere buktatókkal

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza