Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Minden második csirke szalmonellás

Munkatársunktól, 2009. november 17. - kedd 09:47
Címkék: mérgezés, fertőzés, ellenőrzés, eljárás, élelmiszer, egészség
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Gyorsított program keretében mentesítik a szalmonellától a következő hónapokban a magyar baromfiállományt, elsősorban a csirkéket, Magyarországnak már csak bő egy éve van arra, hogy megfeleljen az európai uniós feltételnek - hangzott el a Baromfi Termék Tanács (BTT), a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSZH), valamint a Diagon Kft. közös sajtótájékoztatóján.Annak érdekében, hogy ez a program teljesüljön, a Diagon Kft. az eddigi négy-öt napos tesztvizsgálatnál sokkal gyorsabb, már akár két óra alatt eredményt produkáló tesztet fejlesztett ki a magyar baromfitartók számára. Magyarországon a csirkeállomány több mint az ötven százalékát érinti a szalmonella fertőzés, míg az EU-ban mindössze öt-huszonöt százalékát.

MTI
Baromfi termékekből vett mintákat vizsgálnak a Korányi Kórház Corden Laboratóriumában

A szalmonella-mentesítés azért fontos a magyar baromfitartók számára, mert a jövő év december közepétől csak olyan baromfihús - egyebek között csirke és pulyka - hozható forgalomba az unió országaiban, amely gyakorlatilag szalmonellamentes, azaz az emberi egészségre nem ártalmas - húzta alá Bárány László, a BBT elnöke. Mindennek teljesítéséhez a szakember szerint elsősorban a megfelelő higiéniai körülményeket kell biztosítani. Hozzátette: ehhez az unió is támogatást ad.

Az idén mintegy 2,4 millió euróval járult hozzá a közösség a magyar baromfitartó-telepek szalmonella-mentesítéséhez, amelyhez a magyar állam ugyanekkora összeget adott. Jövőre ez mintegy hatszázezer euróval emelkedik, és a magyar állam is mintegy hárommillió eurónak megfelelő forintösszeggel járul hozzá a program sikeréhez - részletezte Bognár Lajos. Jövőre már a magyar baromfitartók is mintegy kétmilliárd forintot invesztálnak ezen a területen - mondta Bárány László.

Bognár Lajos közölte: a baromfiállomány szalmonellamentesítése 2007 óta programszerűen folyik Magyarországon, de a szakma már korábban is foglalkozott a probléma megoldásával. A tenyészállományokban a fertőzöttséget három százalékról egy százalékra sikerült leszorítani az utóbbi időben. Míg a baromfi tojóállománynál harmincöt százalékról kevesebb mint tíz százalékra sikerült mérsékelni a szennyezettséget. A Broiler-csirkék hatvan százalékos fertőzöttségét pedig negyven százalékra sikerült leszorítani.

MTI
Kern József, a Diagon Diagnosztika Kft ügyvezetője és Bárány László

Bárány László ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a szalmonellákat hőkezeléssel, azaz főzéssel ártalmatlanítani lehet. Ehhez a csirkehúst hetven-hetvenöt Celsius fokot meghaladó hőkezelésnek kell alávetni. A BTT elnöke jelezte azt is, hogy az emberi egészségre az ezerötszáz regisztrált szalmonellafaj közül csak néhány ártalmas. Ezek közül a magyar csirkékben kettő fordul elő, igen kis arányban.

A sajtótájékoztatón ismertették annak a tesztnek az eredményét is, amely során tíz, különböző helyen vásárolt csirkehúsban ellenőrizték a szalmonella-előfordulási arányt. Szalmonella-előfordulást regisztráltak a Diagon Kft. új gyorstesztjével hét mintában, ebből kettő volt emberi egészségre is ténylegesen veszélyes - hangzott el.

Magyarországon a baromfi ágazat éves árbevétele 250 milliárd forint körül mozog. Ebből a csirke 85-90 milliárd forinttal részesedik - mondta Bárány László.

Forrás: MTI
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza