Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Így telepítsünk cserépkályhát!

Gönye László, 2009. november 12. - csütörtök 11:56
Címkék: vásárlás, bútor
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Amellett, hogy szép, hangulatos bútordarab szobánk sarkában, de az egyik legolcsóbb fűtési lehetőséget nyújtja. Míg azonban az első gondolattól a kellemes cserépkályha-melegig jutunk, körültekintő tervezésre és komoly költségekre kell számítanunk. A következő infók alapján mindenki könnyedén kiszámolhatja, mibe kerül és mivel jár áttérni, pontosabban visszatérni a régi, jól bevált cserépkályha-fűtésre.Kinek lehet cserépkályhája?

Cserépkályhát bárki építtethet, különösen azoknak éri meg ezzel a fűtési lehetőséggel élni, akik most tervezik a házukat. Kész ház vagy lakás esetén már összetettebb a helyzet, pontos szabályozás vonatkozik ugyanis a cserépkályhához szükséges kéményre - világosít fel minket Berkes Szabó Tamás, cserépkályha építő mester. Az első kérdés cserépkályhánk megtervezése előtt az, hogy milyen kémény áll rendelkezésre. Legalább 4,2 méter magas kémény kell, legalább 14×14 centiméteres belső átmérővel. Ennek híján érdemes alaposan átgondolni a beruházást, hiszen a kémény átalakítása, esetleg átépítése jelentősen emeli a költségeket. Új építésű házak esetén a szabályozás ma már csak szigetelt kerámiabetétes kéményt fogad el, de a tulajdonosnak az egyéb előírások miatt már a háztervezés fázisában érdemes alaposabban is megbeszélni a részleteket egy szakemberrel.

Figyelembe kell vennünk azt is, hogy egy cserépkályha legalább öt mázsás, de akár másfél tonnás is lehet. Ha emeletre rakatnánk kályhánkat, mindenképpen statikus véleményét kell tehát kérni. Hogy mekkora kályhára van szükségünk, azt magunk is könnyen kiszámíthatjuk. Nem kell hozzá más, csak néhány szakkifejezés ismerete és egy pillantás a lakásunkra.


Forrás: photos.com
Mekkora kályha?

Alapterület, magasság, szigetelés, tájolás - ez a négy paraméter határozza meg a leendő kályhánk nagyságát. Mielőtt azonban kockás papírhoz és ceruzához nyúlnánk, meg kell ismernünk még a csempeegység kifejezést: ez 212×245 milliméteres - átlagosnak mondható - csempenagyságot jelent.

Egy légköbméter fűtéséhez egy-másfél csempeegység szükséges, attól függően, mennyire jó a szigetelés, illetve milyen tájolású - mondjuk északi vagy déli fekvésű - az ingatlanunk.

A légköbmétert a fűtendő helyiség alapterületének és magasságának szorzata jelenti, innen már könnyen kalkulálható, mekkora felületre van szükség, hogy a kályhánk elegendő nagyságú legyen.

Egy kis matematika: harminc négyzetméteres, három méter belmagasságú szobánk - a két adat szorzatából kiszámítható - kilencven légköbméternyi felfűtendő teret jelent. A falak és a nyílászárók jó szigetelésűek, házunk déli fekvésű, tehát egy csempeegységet számolhatunk légköbméterenként. Kályhánk így kilencven csempeegységnyi lesz, azaz kilencven darab 212×245-ös csempéből kell kirakni. A szorzást elvégezve megkapjuk, hogy kályhánk 4,67 négyzetméteres felületen fog fűteni. Hogy milyen alakú lesz a berendezés, az már csak ízlésünkön és persze a helyiség adottságain múlik.


Egy átlagos cserépkályha kilencven és százhúsz csempeegység közötti, természetesen a négy említett paraméter függvényében. Ha a leendő kályhánk nagyságát ismerjük, neki is állhatunk a "forintosításnak".


Mennyibe kerül a kályharakás?

Az anyagárak és az egyéb költségek kiszámításához szintén Berkes Szabó Tamás segítségét kértük. Szerinte a legolcsóbb megoldás az úgynevezett "erdélyi csempe", ami csempeegységenként (azaz 212×245 milliméteres csempével számolva) nyolcszáz-kilencszáz forintba kerül.

Forrás: MTI
Természetesen vannak ennél drágább megoldások, egészen a művészi szintű egyedi keramikus munkákig, de az átlag csempeár valahol ezerkétszáz-ezernégyszáz forint körül jelölhető meg. A mester szerint kétezer-egyszáz forintért már kiemelkedő minőségű csempét kapunk.

A csempén kívül szükség van a béleléshez használt samottanyagra, ami további huszonöt-harmincezer forintos kiadás. Többen is használt samottot építenek be kályháikba, mondván, ezen is lehet spórolni. Megkérdezett kályhásmesterünk azonban óva int ettől a megoldástól, hiszen a kályha élettartamának csökkenése, a balesetveszély a megtakarításnál jóval jelentősebb költséggel járhat.

A harmadik tételt a fémszerelvények jelentik - ide az ajtó és a rostély tartozik. Megint csak minőségtől függően nagy a szórás az elérhető termékeket illetően, nyolcezertől az ötvenezer forintot meghaladó megoldásokig találhatunk alkatrészt.

A munkadíj talán a legnagyobb tétel, de a kályha élettartamát tekintve kulcsfontosságú, hogy megfelelő embert találjunk a feladatra. Kisebb kályhát a jó szakember akár százezer forintért is megrak nekünk, egy átlagos méretű cserépkályhánál pedigszázötvenezer forintos munkadíjjal kell számolnunk. Az árban rendszerint benne van minden más szükséges anyag, így az agyaghabarcs, kályhásdrót, illetve a béleléshez-fedéshez használható cserép.

Az árak természetesen legálisan dolgozó, számlát és garanciát adó mester esetében értendőek. A területen azonban dolgoznak olyanok is, akik akár tíz liter borért is vállalkoznak a feladatra. A végeredmény ilyen esetekben rendszerint kiábrándító, esetleges kárunk pedig számon kérhetetlen. Egy magára valamit is adó kályhásmester öt-tíz év garanciát ad munkájára.

Cserépkályha építőket, -gyártókat, -forgalmazókat itt kereshet!

Egy átlagos nagyságú családi ház fűtésére használt kályha - olcsó alapanyagokkal számolva - legalább háromszázezer forint. Ha csak egy helyiség fűtésére építtetnénk, az akár kétszázezer forintból is kijöhet, ha pedig csak rásegítésként, esetleg hétvégi házhoz, horgásztanyánkra szeretnénk cserépkályhát, készen is vásárolhatunk valamilyen hordozható típust is.

A hordozható cserépkályhák már száznegyvenezer forintért is kaphatók (46×46×107 cm), de használtan már nyolcvanezer forintért is találunk elfogadható modelleket. Bár a készen kapható típusokat hordozható kályháknak hívják, tudni kell, hogy több mázsás darabokról van szó, így szállításuk, mozgatásuk is legalább négyemberes munkát jelent.


Gáz kontra fa

A hetvenes években, mikor a gázfűtés filléres megoldásnak számított, sorra tűntek el a házakból a cserépkályhák - elbontották, eladták vagy kidobták őket. Az egyre emelkedő gázáraknak köszönhetően manapság reneszánszát éli a cserépkályha-rakatás, elsősorban ott, ahol könnyen, olcsón beszerezhető a tűzifa.

Forrás: photos.com
Egy mázsa akác ezernyolcszáz és kétezer-négyszáz forint közötti áron kapható, egy téli szezonban családi házunk fűtése harminc-hatvan mázsa fát emészt fel. Egy kétszobás ház szobáinak fűtése egész télre megoldható száz-százötvenezer forintból, míg a gázdíj akár három hónap alatt is elérheti ezt az összeget. Elmondható tehát, hogy a cserépkályha már a második fűtési szezonban behozza az építési költséget. Hozzá kell tenni ugyanakkor, hogy míg a gázkonvektoron csak el kell csavarnunk egy gombot, és már jön is a meleg, a cserépkályha ennél több odafigyelést és időt igényel. Folyamatosan gondoskodni kell a faanyagról, a tárolásról, a kályha csak néhány óra elteltével ad meleget, illetve a szakszerű fűtés is "macerás". Az, hogy milyen meleget tudunk biztosítani cserépkályhánkkal, nem csupán a kályha felületének nagyságától, hanem a faanyag minőségétől és hozzáértésünktől is függ.Melegen ajánlott - üzemeltetés és élettartam


Egy jól megépített cserépkályha hatásfoka hetven-nyolcvan százalék is lehet. Hogy ezt elérjük, némi hozzáértés és megfelelő faanyag szükséges. A fűtéshez mindenképpen száraz keményfát kell használni, a legalkalmasabb az akác, tölgy, kőris vagy bükk. A puha fák nem alkalmasak a cserépkályhás tüzelésre, mivel gyorsan égnek, emiatt a hő nagy része a kéményen keresztül hagyja el a házat. Fontos a szárazság is, a legalkalmasabbak a legalább két éve száradó fák. A frissen vágott fa víztartalma akár ötven-hatvan százalék is lehet, a kiszáradt fűtőanyaghoz képest fűtőértéke negyven százalékkal kevesebb.

A megfelelő tüzelőanyag nem csak a leadott meleget befolyásolja, de a kályha élettartamára is hatással van. Tévedés, hogy a cserépkályhában bármit el lehet tüzelni, ami éghető. A cserépkályha-balesetek túlnyomó része - világosít fel minket a szakember - pontosan ebből a tévhitből adódik. Ha egy-két vödör dióhéjat dobunk a tűztérbe, majd elzárjuk a szellőztetőt, valószínűleg nekünk is sikerül felrobbantanunk kályhánkat. Megfelelő tüzelőanyaggal, jó légszabályozással viszont évtizedekig szolgál minket cserépkályhánk.

Bármennyire is vigyázunk, négy-öt évente azért tisztítani kell a kályhát, azaz a lerakódott kormot eltávolítani, a samottot ellenőrizni szükséges. Némi idő elteltével át is kell rakatni a berendezést, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy földig lebontják és újrarakják azt. Egy jól összerakott cseréptestnek legalább nyolc-tizenkét évig "élnie" kell, akkor is, ha a legolcsóbb alapanyagokból készült. A megkérdezett kályhásmester viszont találkozott már harminc évesnél öregebb, kifogástalan állapotban lévő kályhával is, ami az alapanyagot, készítőjét és használóját egyaránt dicséri.


Ne adjunk esélyt a szén-monoxidnak!
CO-érzékelők - életünk őrei
  

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

MBéci, 2016. augusztus 10. - szerda 21:05

Mi már a második hordozható cserépkályhánkat vesszük innen, kalyhabolt.hu bátran ajánlom őket.

orsos tobor, 2012. január 11. - szerda 21:03

teljesen egyet értek a mesterrel!!!csak javasolni tudom a megfogadását!10 éve rakom én is a kályhák különbözö változatait,és ezek jotanácsokat tudom adni

Hajdu Antalné, 2011. május 06. - péntek 12:17

Nagyon klassz a cikk a cserépkályháról. Nekem is van de sajnos ráférne egy nagyobb karbantartás. Nógrád -megyében van a házam Salgótarjánhoz közel, sajnos idáig nem sikerült cserépkályha mestert találnom. Ha tudnak kérem segítsenek a mester keresésében. üdv : Hajduné Zsuzsa

szvetozar, 2011. január 06. - csütörtök 15:26

Néhány fabrikettbe bútorlapot is darálnak, ezért is lehet büdös,valamint a ragasztó kicsapódhat a kéményben. Vannak tőzegből készült brikettek is, szintén kellemetlen szaghatással.A nagyon magas fokú fűtőérték többnyire azért érhető el, mert a jó minőségű brikettet szárítják, víztartalma 2% körül mozog, szépen tisztán tud égni, nem kell energiát pazarolnia a víz elpárologtatására. Aki nem veszi meg minimum egy évvel előre a tűzifát az magával és a kandalló/kályhával is kiszúr. A vizes fa megöli a samottot és a kályha fémalkatrészeit. Tanácsolom,hogy fa vagy fabrikett tüzeléskor is érdemes megvárni a parázs-közeli állapotot, így nem lesz büdös a lakásban.Ajtót picit megnyitni...várni egy pillanatot, hogy a kéményhuzat elinduljon, és utána lassan kinyitni az ajtót, így nem "rántjuk" vissza a füstöt a szobába. A nyitott kandallóajtóval történő tüzelés látványos,magas hőfokú, de akár 30-50%-al nagyobb hőleadás miatt túlterheli a készüléket.

Katalin, 2010. december 04. - szombat 10:30

Miért van kellemetlen szaga néhány fajta fabrikettnek? Segítene ebben valaki? Arra gondolok, hogy a ragasztóanyag az oka, vagy lehet hogy a gyanta? Megnéztem: sokkal több kalóriát ad le, mint a száraz bükk, vagy a tölgy (max. 17000 mJ)! Ezek szerint az a plusz 2-2500 mJ mi lehet benne??? Vegyszer??

Kályhás, 2010. december 03. - péntek 11:34

Fontos dolgot írt le az előbb! Olyan hordozható kályhát nem szabad venni, melyben nincs külön rostély. Az is lényeges, milyen a kémény. Ha nincs elég huzat, visszaáramlik a füst. A méretük miatt hordozható kályhákba nem szabad sok fát betenni, csak az előírt adagot, és soha nem vizes fát vagy építőipari hulladékokat. A fenyőt pedig kerüljük, mert lerakódik a kéményben, mint a vatta, és elzárja a füstjáratot. Sokat szeretik, mert jól ég, és minden intelem ellenére ezzel fűtenek, aztán meg a kályhás a hülye..

So gagyi kandalló a piacon.. , 2010. november 24. - szerda 10:05

Bármilyen kandalló vagy hordozható cserépkályha legyen alul külön levegő állíthatóság külön rázó újabban elég sok kandalló úgy készül nincs alul rostély így nem lehet lerázatni a hamut vagy levegőt biztosítani neki égés közben . A kandallók 70 % a olyan hogy ajtó nyitással lehet a levegőt égésnek biztosítani ami szerintem azért veszélyes mert visszaáramolhat a füst.Ezt még le is írják amint utasításnak, hogy nyissa kicsit ki a FŐ ajtót , egy pár mm-re ( <<< elég gáz megoldás) VIGYÁZAT KANDALLÓ VÁSÁRLÁSNÁL, ausztriában és németországban ezeket a kandallókat ingyen átadják mert nem jó a konstrukció. Gondolom megint harc a piacért összevágott kandallókkal tele vannak a multik . Arra is vigyázni sok kandalló Német nyelvű utasítással van ellátva , közben kinai és egyéb utángyártott gagyi.

Egy felhasználó... , 2010. november 24. - szerda 09:57

Hétvégi házikónkban a kandalló samot az csak itt ott megrepedt , de az ÖNTÖTT vas elemek eleinte csak elferdültek szétrepedtek majd behullott avagy 15 kg-os füstterelő rendszer.Kb 4-5 db ban szedtem ki belőle. Ezek szerint a párás esetleg bocsánat nincs mit tenni vizes akácfát még a fémelemek sem bírják.Érdekes módon a samot az bírja , viszont van még 4-5 kandallónk azokban különböző módon repednek a samot elemek. Csak kérdezem biztos van a samot elem között is különböző márka esetleg többet bír stb.

Kályhás, 2010. november 24. - szerda 09:15

Ha szétégett a samot, az annak a jele, hogy a kályhát szétfűtötték! Ezek tipikus jelei a vizes akácfás fűtésnek: először jön a gőz, majd az erős forróság. A cserépkályha használati utasítását be kellene tartani, akkor ilyen probléma nem keletkezhet..

anita, 2010. október 21. - csütörtök 22:14

A minap rakták rendbe az egyik ismerősöm kiváló besztercei csempekandallóját (Lucifer, 10kW) 1 év használat után egyszerűen beszakadt a teteje. A munkát elvégző kályhásmester kicserélte a belső samottanyagot a RATH Hungária samottermékeire, mert a gyárilag beépített elemek 1 év alatt porrá égtek.


1 2

Kommentek

Mrs Farida Stephen, 2018. augusztus 22.

Jó nap regisztrált magánpénzt kölcsönadó vagyok. Olyan hiteleket adunk ki, amelyek segítik a...

Évi egy fogkefe

Mrs Farida Stephen, 2018. augusztus 21.

Jó nap regisztrált magánpénzt kölcsönadó vagyok. Olyan hiteleket adunk ki, amelyek segítik a...

Nincs több egyoldalú szerződésmódosítás

Mrs Farida Stephen, 2018. augusztus 21.

Jó nap regisztrált magánpénzt kölcsönadó vagyok. Olyan hiteleket adunk ki, amelyek segítik a...

Patika trükk

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés