Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Kontroll nélkül az iskolabüfék

Munkatársunktól, 2009. november 11. - szerda 13:33
Címkék: ellenőrzés, egészség, vendéglátás, élelmiszer
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Két nap alatt nem lehetett találni olyan hatóságot, amelyik szabályozná, mi kerülhet az iskolai automatákba, büfékbe. A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal csupán a forgalmazás élelmiszer-higiéniai feltételeit ellenőrzi, és azt, hogy a termék élelmiszer-biztonsági szempontból megfelel-e a követelményeknek. Az ÁNTSZ pedig csak javaslatot tehet.A kaposvári iskolák büféiben továbbra is igyekeznek többségében egészséges ételeket, italokat árulni. Ez azonban, úgy tűnik, csupán a kisebbek étkezési szokásait befolyásolja. A nagyobbak az iskolák melletti boltokból úgyis hozzájutnak, amihez akarnak.
- Adjon valaki öt forintot! - hangzik a címzés nélküli felszólítás az éterbe a kaposvári Berzsenyi iskola büféje előtt a nagyszünetben.
- Esetleg egy százas nem kéne? - jön a válasz. - Vagy mondjuk háromszázötvenezer? Esetleg néhány millió egy jó autóra?
- Na, tényleg nincs valakinek öt forintja? - így a zsebében matató fiú, miközben már sorra is kerül.
- Akkor kérek egy ... mit is? Mondjuk egy olyat - bök a polcon sorakozó, egyelőre azonosítatlan tárgyakra.
- Ez meg mi? - kérdik kórusban a többiek.
- Fogalmam sincs - jön a válasz!
- Akkor minek vetted meg?

A vállrándítás után azonban máris fellebben a fátyol a titokról. Sokkal inkább néz ki ceruzának, mégis cukorka kerül elő a papírból. Miközben a hatodikosforma fiú kóstolgatja megszerzett zsákmányát, máris kéri a soron következő gyerek a gumicukrot. A legnagyobb büfé-sláger azonban minden ellenkező híreszteléssel szemben nem a kóla és a chips, hanem a sonkás melegszendvics és a pizza. Ám legalább ennyire keresik a büfés szerint a kukoricapelyhet és a jeges teát. Gyümölcsöt és tejterméket nem árulunk - mondta -, mert ahhoz külön engedélyre volna szükség. Ám az a tapasztalat, hogy nem is igazán keresik ezeket a gyerekek. Van viszont perec, pogácsa és csoki, ami a szünet végére, mire elcsendesedik a folyosó, alaposan megfogyatkozik.

A következő óra utáni szünetben már a Toldi-iskola büféje előtt sorakozókat fürkészszük, illetve csak fürkésznénk. Alig páran érkeznek ugyanis az ablakhoz egy-egy csokiért. Igaz, az idő már jócskán délfelé jár, s inkább az ebédlő felé veszik az irányt a diákok. Nagyon érezhető, hogy nincs a szülőknek pénzük - mondta Fias Péterné, a büfé alkalmazottja. - Hatvan zsemlét rendeltünk naponta a kezdetekkor, most tizenöt a napi adag. Rendkívüli módon visszaesett a forgalmunk, pedig a gyerekek megszokták már, hogy nálunk jórészt csak egészséges ételek, italok kaphatók. Most is igyekszünk betartani az ÁNTSZ három évvel ezelőtti ajánlását, amikor az egészséges táplálkozás mellett kampányoltak a büfékben is. "Nálunk szénsavas üdítőt most sem lehet kapni, csak gyümölcsleveket és teákat. A legolcsóbb nyolcvan, a legdrágább 255 forint. Reggel általában a pogácsa, a szendvics fogy, amelyet magvas zsemléből is készítünk. Tizenegy óra felé pedig inkább már a csokit veszik a gyerekek. Népszerű még az ásványvíz, a kukoricapehely, a különféle magvak, de a huszonöt-harminc forintos, darabontként kapható cukorkákat is viszik. A kisebb gyerekeknek általában csomagol a szülő tízórait, vagy ha nem, akkor reggel közösen veszik meg a büfében. A nagyobbak általában zsebpénzből vásárolnak, a gimisek meg úgyis megveszik a szomszéd boltban, amit akarnak, hiába minden igyekezetünk."

Forrás: MTI
Továbbra is úgy tűnik, egyetlen hatóság sem szabályozza, mi kerülhet az iskolai automatákba, büfékbe. Ezekre a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatósága nem engedélyköteles élelmiszer-előállító létesítményfelügyeleti osztálya kedden válaszolt a sonline.hu-nak. Közölte: az automatákból történő értékesítést a kereskedő székhelye szerinti település jegyzőjéhez mint kereskedelmi hatósághoz a kereskedőnek kell jelenteni.

Élelmiszer forgalmazása esetén a jegyző a bejelentés másolatát a nyilvántartási számmal együtt megküldi a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalnak, amely hatósági ellenőrzést folytat le, majd ennek eredményéről a jegyzőt értesíti.


Az élelmiszerforgalmazás rendszeres ellenőrzését, így az automatából történő értékesítést is ez a hatóság végzi. Az ellenőrzés a forgalmazás élelmiszer-higiéniai feltételeinek betartására, valamint a forgalmazott termékek élelmiszer-biztonsági követelményeknek való megfelelésére terjed ki, a termékek körének meghatározása nem feladata a hatóságuknak.

A meggy-Márka üdítőitallal kapcsolatban arról adtak tájékoztatást, hogy a termék azorubin színezéket tartalmaz. A 2010. január 20-ától alkalmazandó európai parlamenti rendelet alapján többek között e színezék használata esetén kötelező lesz kiegészítő információ feltüntetése a termékeken. A gyártó ezért írta rá az üdítőre, hogy "A gyermekek tevékenységére és figyelmére káros hatást gyakorolhat", igaz, a kötelező feltüntetés időpontja előtt. Emiatt fordulhat elő, hogy más termékein még nincsen felirat, az iskolai automatákba kerülőkön viszont igen.

Forrás: Sonline.hu
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Kevesebb az ittas sofőr

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Futószalagon itélik el az ittas vezetőket

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Futószalagon itélik el az ittas vezetőket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza