Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Internet utalvánnyal - vissza a jövőbe

Gyarmati Stefi, 2009. november 11. - szerda 11:02
Címkék: Internet, szolgáltató, ügyintézés
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Noha januártól az internetutalvány marad az egyetlen adómentes béren kívüli juttatás, a szolgáltatók zöme egyelőre nem töri magát beváltási rendszerének fejlesztésén. Míg az egyik nagy kártyakibocsátó már papíralapú utalványainak kiváltásán dolgozik, addig van olyan internetes szolgáltató, ahol csak személyesen válthatók be az utalványok.Forrás: photos.com
Munkavállalók százezrei használják fizetésre a béren kívüli juttatásként kapott különféle utalványokat. Eddig az üdülési csekk és a hideg-meleg étkezési utalványok voltak a legnépszerűbbek, de léteznek könyvre, mozira, ajándékokra, vegyi árura, tanszerekre és ki tudja még mire levásárolható jegyek. Ám tobzódásuk hamarosan csak emlék marad, hiszen januártól jelentősen nőni fognak az utalványok után fizetendő munkáltatói terhek, így minden bizonnyal elmaradnak az efféle juttatások is. Az internet utalvány azonban megúszta az adóztatást, ezért jó eséllyel óriási mennyiség érkezik majd belőle a szolgáltatók kasszájába. Emiatt felvetődik a kérdés, vajon készek-e az érintettek az utalványok befogadására? Tapasztalataink szerint a szolgáltatók zöménél még nem esett le a tantusz, mivel a jelenlegi fogyasztói igényeket sem képesek kellően kielégíteni.

Több olvasónk is jelezte, hogy az egyik legnagyobb szolgáltatónál, a Magyar Telecomnál például csak az előfizetési díjjal (vagy annál legfeljebb tíz százalékkal többel) egyező címletű utalványt lehet beváltani, ami több okból is problémás. Sok munkahelyen például egyszerre osztanak ki három-vagy akár hat havi utalványt, melynek a dolgozók a címleteit sem választhatják meg. Ám a T-Online-nál nincsen előre beváltási vagy göngyölítési lehetőség, így volt, aki végül elvesztette a juttatást, míg a szemfülesebbje túladott rajta, az egyébként nagyon pezsgő másodlagos piacon. Fogyasztói szempontból ez a beváltási rendszer azért is kritikán aluli, mert ha időközben olcsóbb csomagra váltanánk, ám még a régihez szabott címletű utalványunk van, akkor magunknak kell megfutni az átváltással járó köröket, ahelyett, hogy a szolgáltató loholna utánunk, örülve annak, hogy az ügyfelei vagyunk és nála költjük el virtuális pénzünket.

Hasonlóan áll a kérdéshez az Invitel is: túlfizetésre nem adnak lehetőséget, ha pedig kisebb címleteink vannak, akkor a különbözetet utalással, csekken történő vagy személyes befizetéssel kérik. A "nagyszerű lehetőségek" hallatán nehéz eldönteni, hogy a nethasználó sírjon vagy nevessen. Hihetetlen ugyanis, hogy neves webszolgáltatók személyes ügyintézést vagy postai csekkes befizetést várnak el az előfizetőiktől csak azért, mert nincs igényük (vagy pénzük?) a honlapjukon kínált szolgáltatásaik fejlesztésére.

Fogyasztók/ Mizik Marcell
Rugalmatlan szolgáltatók, macerás ügyintézés

A Fibernet ügyfélszolgálata ennél is szánalmasabb. Ők elmondták nekünk, hogy az internet utalványt csak személyesen (!), ügyfélszolgálati irodáikban lehet beváltani, amiből azonban a fővárosban csupán egyetlenegy létezik, méghozzá a kies Budafokon. Hab a tortán, hogy aki ennek ellenére is hajlandó velük szóba állni, az minden hónapban elzarándokolhat az ügyfélszolgálatukra, mert az utalványokat előre beváltani még személyesen sem lehetséges.

A lesújtó piaci környezetben egyetlen üdítő kivételt találtunk, méghozzá a máskor oly sokat szidott UPC-t. Náluk ugyanis nem számítanak a címletek, így néhány perces manőverrel akár fél évre előre is kifizethetjük netszámlánkat. A rendszert tesztelve nem is értjük, hogy ez az egyszerű és valóban ügyfélbarát megoldás miért nem alkalmazható más szolgáltatónál is. Szűcs Lászlótól, a cég kommunikációs igazgatójától megtudtuk, hogy a rendszer tavaly január óta működik az Accor Services, májustól pedig a Sodexho Pass felhasználói számára. Az előfizetők zöme valóban hat-nyolc hónapra előre szokta beváltani utalványait, valószínűleg éppen azért, mert munkáltatóik sem havonta osztják a jegyeket. A beváltott utalványok ellenértékét nyilvántartják, számlázáskor jóváírva az aktuális összeget. A megmaradt egyenleget pedig az ügyfél "magával viszi" a következő hónapra. Ha kosáregyenlegünk nem éri el a havidíjat, a fedezet mértékéig kapunk jóváírást. A fogyasztók a cég honlapján arról is tájékozódhatnak, hogy az adott cikluson meddig célszerű beváltaniuk utalványaikat ahhoz, hogy azokat a soron következő számlájukban elszámolják. Szűcs László hozzátette, hogy bár előfizetőiknek csupán néhány százaléka utalvány felhasználó, ez a néhány százalék valójában több ezer előfizetőt jelent a cég számára. Számuk az elmúlt három évben folyamatosan nőtt, januártól még nagyobb növekedésre számítanak.

Ezt a várakozást támasztja alá Balázs Krisztián, az Accor Services Magyarország Kft. marketing és ügyfélkapcsolati igazgatója is, akitől azt kérdeztük, hogyan védhetjük ki az utalvány beváltással felmerülő nehézségeket. Tőle tudtuk meg, hogy a T-Online-nak utalvánnyal fizető olvasóink problémájukat a munkahelyükön oldhatják meg, kérve az utalványok kisebb címletre történő felváltását. Az Accornál így nem érdemes próbálkoznunk, a csere első lépcsőfoka ugyanis az a cég, akitől az utalványt kaptuk. Ő áll szerződésben a kibocsátó céggel, mi csupán haszonélvezői vagyunk a kapcsolatuknak. Az Accor Services egyébként két nap alatt bonyolítja le az átváltást.

Balázs beavatott minket az utalvány készítés rejtelmeibe is. Megtudtuk például, hogy a címletezés munkáltatói feladat, hiszen az utalványt a kívánt értékben gyártják le, legyen az akár 12564 forint. Ha olyan cégnél dolgozunk, ahol a cafeteria rendszeren belül magunk választhatjuk meg a szolgáltatások összegét, akkor szerencsések vagyunk. Főleg, ha ezt havonta változtathatjuk is. Ha viszont nem ennyire jó a helyzetünk, akkor munkáltatónkkal egyeztessünk arról, hogy mekkora összeget, milyen címletekben kérünk.

Ma már létezik úgynevezett E-utalvány is, amivel könnyebb a fizetés. Az Accor Services már kifejlesztette a papírformát nélkülöző utalványt, aminek működése leegyszerűsítve a következő: a munkáltató megrendeli a kódokat a dolgozók nevével és e-mail címével. Ezek után az Accor e-mailben juttatja el a dolgozóknak a kódokat tartalmazó oldalra szóló jelszót. A következő hónaptól a dolgozó már csak egy emlékeztető emailt kap arról, hogy a havi kódját feltöltötték. Ugyancsak ezen az oldalon a munkavállaló bármilyen kívánt címletre felválthatja meglévő utalványait, így a túlfizetés problémája is egyszerűen megoldódik.

A lehetőség figyelemreméltó, főleg, ha tudjuk, hogy a cég ezen terméke csupán négy éve van a piacon és a tavalyi, ötvenmilliárdos utalvány kibocsátásának kevesebb mint egy százaléka volt csak internetutalvány. Bár ez az arány jövőre valószínűleg jócskán megugrik majd, kérdés, hogy a szolgáltatók mennyire tudják majd követni a folyamatos fejlődést és az ügyfeleik igényeinek változását. Mert e tekintetben egyelőre még sehol nincsenek.
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

T Zsolt, 2010. január 30. - szombat 16:18

Sajnos én "megszívtam" az internetutalvánnyal. Idén lehetett ezt választani, csak éppen a munkáltatóm későn szólt hogy Cheque Dejenaur csekket fogunk kapni. Az INVITEL ezt még egyenlőre nem fogadja el, csak a másik kettőt. Vigasztaltak hogy folynak a tárgyalások meg hogy szerződést kötnek majd, dehát mikor? Ebbe jól beletenyereltem.

ujbuday, 2009. december 01. - kedd 15:40

én Bp. XI. kerülteben lakom és a szolgáltatónk (AMTEL) minden további nélkül előre, elektronikusan (e-mailen) beváltja az utalványokat. most is ki van fizetve a net nyárig. ez egyébként a szolgáltatónak is jobb, mert nálam nem sok sikerrel nyomul a T-Home a rugalmatlanabb és drágább szolgáltatásával. A Digi mondjuk beváltaná előre - de csak személyesen, a H1N1 sorban :-(

satanka76, 2009. november 29. - vasárnap 15:43

Dunaújvárosban lakom,és a Diginetnél mindig korrektül beváltják az utalványt.Minden hónapban személyesen el kell vinnem,és rövid várakozás után jóváírják a Sodexos utalványomat.

istvanne, 2009. november 28. - szombat 15:32

EZ IS AZ EGYIK SCIENNET TALÁLMÁNY A vásárlási utalványban kapott visszatérítéseket, jutalékokat, csak egyben vásárolhatom le? Kérdések, és válaszok - Vásárlások Nem, a vásárlási utalványokat 5.000 Ft felett tetszőleges értékben megrendelhetem azokhoz a Termékpartnerekhez, amelyek elfogadnak vásárlási utalvánnyal való fizetést. A vásárlási utalványokat egyben, vagy 5 tetszőleges részletben is levásárolhatom.

lepketop, 2009. november 20. - péntek 14:29

A T-Online-nál mi is nagyon ráfaragtunk az utalvánnyal, tényleg vicc, hogy nem lehet előre beváltani. A Fiberneten jót nevettem :-)

tothbe, 2009. november 11. - szerda 13:28

Azért pl. az Enternet-nél is be lehet váltani az utalványokat igen rendesen. Mondhatni folyószámlát vezetnék és arra fizethetjük be a számla ellenértékét. Ha több, az jelentkezik túlfizetésként és pl. következő havi számlákba beszámítják, ha akkor kevesebbet utalunk. Ráadásul a sok \"nagy\" szolgáltatóval ellentétben itt működik az e-számla rendszer, ami nemcsak papír takarékos, de abban a neten közvetlenül beírva a kódokat lehet kiegyenlíteni az internet számlát.

tothbe, 2009. november 11. - szerda 13:14

Azért pl. az Enternet-nél is be lehet váltani az utalványokat igen rendesen. Mondhatni folyószámlát vezetnék és arra fizethetjük be a számla ellenértékét. Ha több, az jelentkezik túlfizetésként és pl. következő havi számlákba beszámítják, ha akkor kevesebbet utalunk. Ráadásul a sok \"nagy\" szolgáltatóval ellentétben itt működik az e-számla rendszer, ami nemcsak papír takarékos, de abban a neten közvetlenül beírva a kódokat lehet kiegyenlíteni az internet számlát.

Kommentek

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza