Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Tesztelik az ingyentévét

Munkatársunktól, 2009. november 05. - csütörtök 12:33
Címkék: szolgáltató, olcsó
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Éles kép, digitális adások, extra szolgáltatások, és mindez szinte ingyen, havi előfizetési díj nélkül. Pár napja a pécsi tévétoronyból is elindították a digitális földi műsorszórást. A próbaüzem után, hivatalosan decembertől indulnak.Hét csatornát nézhetnek majd ingyen, havi előfizetési díj nélkül mindazok, akik a Magyarországon MinDig TV névre keresztelt szolgáltatást választják. A program az Unió elvárására indult, jelentős állami támogatással. Lebonyolítója az Antenna Hungária (AH), amely a napokban, november elsején Baranyában is elindította a digitális földi műsorszórást A jelet a pécsi tévétoronyból szórják, egyelőre próbaüzemben, tesztelve a szolgáltatást. A hivatalos start december elsején lesz.

Az AH sajtófőnöke, Tóth András közölte: a fizetős, havidíjas kábeles vagy műholdas digitális tévészolgáltatók kínálatához hasonlóan ők is biztosítanak kedvelt extra szolgáltatásokat. Ilyen az elektronikus műsorújság, a különböző műsorok, filmek feliratozása, a nyelvválasztás, avagy bizonyos esetekben a jobb hangminőség biztosítása.

Ez a program elsődlegesen azoknak szól, akiknek - szolgáltató hiányában - nincs más lehetőségük tévézésre, mint tetőantennával, avagy műhold segítségével, parabolával tévézni. A becslések szerint minden ötödik-hatodik háztartás érintett. Nekik az eddig ingyenesen biztosított három, analóg rendszerű földi sugárzású adó után komoly előrelépést jelent ez a fejlesztés. A szolgáltatás azonban másoknak is kecsegtető lehet, hiszen kis túlzással ingyenes - nem teljesen az, hiszen komoly milliárdokat fizet érte az állam, s az elején a vételi eszközöket meg kell vásárolni. Mindenesetre az, hogy nem kell havidíjat fizetni a jövőben, azoknak is elgondolkoztató lehet, akik eddig valamelyik kábelszolgáltatónál voltak.


Egyszer kell fizetni, az elején...

Elvileg a családi házaknál egyszerűbb a helyzet: mindenki szabadon eldöntheti, mit választ. Ámbár a városokban, például Pécsett ez sem ilyen egyszerű - tudtuk meg dr. Vargáné Partos Katalintól, a pécsi műszaki osztály vezetőjétől. A helyi szabályozás szerint ugyanis akár építési engedélyhez, avagy bejelentési kötelezettséghez is köthetik az antenna felszerelését. Elsősorban városképi szempontok miatt. A tíz lakásosnál nagyobb társasházakra pedig csak közös antennát szerelhetnek fel.

A panelépületekben, négyemeletesekben azonban a lakásszövetkezeti, társasházi szabályok miatt az is elképzelhető, hogy azoknak, akik szeretnék az ingyenes tévét, egyezkedniük kell a lakásszövetkezettel, avagy más lakókkal. A tető ugyanis közös tulajdon, így a lakók többségének, vagy a közgyűlésnek hozzá kell járulnia az antenna felszereléséhez.

Több, általunk felkeresett lakásszövetkezeti vezető is elmondta, hogy ha a lakók ezt igényelnék, akkor minden bizonnyal nem lenne akadálya a közös antenna felszerelésének, de annak semmiképpen nem örülnének, ha ennek az lenne az ára, hogy a frissen elkészült tetőszigetelést megbontják. Műszaki szakemberek szerint ennek technikai kivitelezése sehol sem okozhat problémát.


Hét csatorna szabadon

Jelenleg hét csatorna képezi a szabadon fogható kínálatot: az RTL Klub, a TV2, az m1 HD, az m2 HD, a Duna TV HD és a Duna II Automónia, valamint tesztjelleggel az Euronews programja. Utóbbi idegen nyelvű hírcsatorna, a HD betűjellel jelzett csatornák digitálisak, azaz még jobb minőségben érhetőek el, még élesebb lesz a kép. Kódolt formában egyelőre két tévécsatornát nézhetnek a földfelszíni digitális kínálatban: az ATV-t és a Hír TV-t, ezekért azonban már fizetni kell, az éves díj e két csatornára 6250 forint. A későbbiekben mind az ingyenes, mind a fizetős csatornák száma bővülhet.


Set-top-box is szükséges

A legmodernebb tévék többségébe már beépítették az úgynevezett DVB-T MPEG4 tunert. Ezeket a készülékeket egyszerűen össze kel kötni a tetőantennával. Hogy egy készülékébe be van-e építve ez a tuner, kiderül a használati utasításból. Akinek nincs ilyen modern tévéje - sok új, síkképcsöves, és lcd-tévében sincs ilyen -, annak egy külön beltéri egységre, egy set-top-boxra van szüksége. Ha több tévé van a lakásban, több set-top-boxra lesz szükség. Ezt kell összekötni egyik oldalról a tetőantennával, másik oldalról a tévékészülékkel, hogy foghassuk és láthassuk a digitális adást.


Az egész megyében

A pécsi tévétorony szinte az egész megyére "rálát", az északi, hegyháti településeken azonban lehetséges, hogy a Pécsről sugárzott jel már gyenge lesz, ám akkor ők a somogyi Uzd község tévétornyából érkező jelet foghatják majd az AH tájékoztatása szerint. Azaz elvileg minden baranyai településen lesz lehetőség az ingyenes digitális adás vételére december elsejétől. Annak ellenére, hogy ingyenes szolgáltatásról van szó, ha vételi vagy más problémák adódnak, azt be lehet jelenteni az AH telefonos ügyfélszolgálatán, az ingyenesen hívható 06-80/90-99-00-ás számon, egyelőre a nap tizenkét órájában.


Az indulás több tízezer

A MinDig TV ingyenes szolgáltatás, ám hogy láthassuk és élvezhessük is az adást, az elején be kell fektetnünk. Tetőantennára majd biztosan szükség lesz, bár ahol erős a vétel, a szobaantenna is elég lehet. Elvileg a jól működő régi tetőantenna is megteszi, de lehet, hogy újat kell vennünk, ami ötezer-tízezer forinttól indul. Esetleg egy vételerősítő is kell, ami szintén több ezer forint. A legtöbbeknek szükségük lesz beltéri egységre is, egy set-top-boxra, a legolcsóbb ma huszonhatezer forint. Igaz, az AH-án keresztül lehetőség van részletfizetéssel hozzájutni, akár havi 715 forintos részlettel.

Forrás: Bama.hu
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Valeria Marco, 2019. szeptember 16.

A nevem Valeria Marco. 6 hónappal ezelőtt vállalkozásom összeomlott, nem reméltem, hogy újra ...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mária Ádám, 2019. szeptember 11.

A nevem Mária Ádám, magyar, egyedülálló szülő, mielőtt a férjem meghalt, annyi adósságot...

Menekülés a UPC-től

Valeria Marco, 2019. szeptember 10.

A nevem Valeria Marco. 6 hónappal ezelőtt vállalkozásom összeomlott, nem reméltem, hogy újra ...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés