Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Mitől magas az áramdíj?

Munkatársunktól, 2009. november 04. - szerda 10:52
Címkék: áram, díj, szolgáltató
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A verseny hiánya okozza a magas áramdíjakat a háztartási fogyasztók esetében, új szereplők ugyanis nem lépnek be a piacra a hatósági áras szolgáltatással együtt járó magas beruházási költségek miatt - mondta Kaderják Péter, a Budapesti Corvinus Egyetem Regionális Energiagazdasági Kutatóközpontjának (REKK) vezetője.A szakember annak kapcsán nyilatkozott, hogy Miskolcon tartották a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (Bokik) Energia Klubjának első rendezvényét, amelyen egyebek között a magyarországi árampiacot jelenleg terhelő piactorzító jelenségek okairól és a fogyasztókra gyakorolt hatásairól esett szó.

Kaderják Péter a háztartási fogyasztói szolgáltatásról elmondta: ez hatósági áras szolgáltatás, ahol a törvény feltételeket ír elő, közöttük azt, hogy meghatározott számú ügyfélszolgálati iroda álljon a fogyasztók rendelkezésére.


A kisfogyasztók nyögik a verseny hiányát

Hozzátette: egy új szolgáltatónak egyebek mellett ki kellene építenie az ügyfélszolgálati rendszert, ami nagy költségekkel jár, így a hatósági árak mellett nem tudja fedezni ezt a beruházást. A belépési korlátok tehát jelentősek ezen a piacon. Emiatt a régi szolgáltatók maradtak csak, és nem indult meg a háztartási fogyasztókért a verseny. Az igazgató szerint a megoldás az lehetne, ha a belépési költségek csökkennének, néhány adminisztratív korlátozás megszűnne, illetve az, hogyha olyan szereplők jelennének meg a piacon, amelyek már rendelkeznek ilyen ügyfélszolgálati rendszerrel.

Kaderják Péter kitért arra, hogy a gazdasági növekedés szempontjából a legfontosabb kérdések közé tartozik, hogy mekkorák az ipari fogyasztók átlagos villamosenergia-beszerzési árai. Ebben a tekintetben a magyarországi áramár a tizedik legdrágább Európában - ismertette a szakember.

Értékelése szerint ezen mindenképp javítani kellene. Szerinte részben a kínálati oldalon lehetne nagyobb versenyt generálni, valamint a piaci struktúra - például a Magyar Villamos Művek szerepe - megváltoztatása is hozzájárulna a nagyobb kínálathoz, ezzel az árak mérsékléséhez, és a magyar gazdaság versenyképességének növeléséhez.

Az árak liberalizációja 2008 elején az árampiac teljes megnyitásával történt meg, de verseny nélkül - összegezte Kaderják Péter. "A jelenlegi áramár ugyanis versenyhátrányt jelent az amúgy is mélyponton lévő magyar gazdaság számára."

Forrás: MTI
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

tanya, 2009. november 07. - szombat 09:45

Vannak akiket mi választottunk azért hogy az érdekeinket védjék,hát az érdekeiket védik,a nagy ellenségeskedés közben ha a saját érdekeikről van szó rögtön óriási az összhang egyetértés.Sajnos kellünk az EUnak is mert még van mit lenyúzni rólunk,bár egyre kevesebb. Ameddig itt ennyi lámpa oszlop van\"dekoráció\" nélkül addig itt rend nem lesz rend csak a hollók elszaporodása után várható.Sajnos ezért nekünk is tenni kell nem passzív módon.

Luca, 2009. november 06. - péntek 13:48

Az alábbi hozzászólásokat olvasva, úgy látom mindannyian tudjuk, hogy miért is magas az áram díja/ gáz,víz és minden más szolgáltatás. IGEN MEGLOPNAK BENNÜNKET FOLYAMATOSAN, A POLITIKUSAINK A SZOLGÁLTATÓK ÉS A BANKOK IS. Ezért van annyi milliárdos ebben a kis országban és azért van 10 millió nyomorgó ember. Csak arra vagyok kíváncsi , hogy meddig bírjuk még, hogy belénk tapossanak, hogy kicsavarjanak,mint egy felmosórongyot/ hiszen így bánnak az átlag emberrel ebben a csodálatos \"DEMOKRÁCIÁNAK\" csúfolt szemét kizsákmányoló diktatúrában.

tanya, 2009. november 05. - csütörtök 04:27

Még egy apróság,a zöldenergia,ha a rajta keresztül megtermelt hő az hulladék akkor nevezzük annak.De ne mással fizettessük meg a panel hőenergiájának árát,(egész ország),ill akkor ne döngesse a politikai elit a horpadt mellyit vállaszás előtt,hogy lehet olcsó energia. Ha meg nem az akkor adjuk el az árán,és ne szociálpolitika részeként nyomjunk le a lakosság torkán még egy költséget.

tanya, 2009. november 05. - csütörtök 04:19

Van némi fogalmam a villanyról hűtéstechnikáról ebből élek.Ezek miatt megfordulok néhány villany gázóra környékén is. Biztos hogy a villany, gáz mennyiségének 15-30 százalékát ellopják.Tudok módszereket,de ezt tudják mások is.Sokkal kényelmesebb másokkal megfizettetni a fogyasztást mert a birka nép ezt tűri. Ugye a cigányt azt fölösleges felelősségre vonni mert nem lehet tőle behajtani. Az uszodákkal szoláriumokkal rendelkező már veszélyes kapcsolatokkal rendelkeznek. Inkább fordítsuk az energiát arra hogyan lehet mindig új autóban,vagy klimatizált irodában kényelmesen felelősség nélkül eltölteni azt a néhány órát. A régi már valamit tudó tapasztalt szerelőket elküldeni és felvenni helyette fiatalt tapasztalatlant. Hagy gazdagodjon a cegíny colgáltató othoni anyacége, mert a giga nyereséget kilopják az országból.

nyica, 2009. november 04. - szerda 20:07

Egy régi Titászos ismerősöm szerint a keleti térség összfogyasztásának elenyésző százaléka a lakossági fogyasztás. (Kb. 15 % - ha jól emlékszem...) A többi a vállalatok és cégek fogyasztása. Az övéket miért nekünk kell fizetni?

Maci45, 2009. november 04. - szerda 17:00

Talán sok igazság is van a leírtak között, de véleményem szerint az sem elhanyagolható, hogy a fogyasztók 15-20%-a lopja az áramot és a veszteséget a fizetőkön hajtják be. Miért nem tűnik fel, hogy magas a hálózati veszteség? Miért szűnt meg az áramkommandó? Én legalább 10 családról hallottam a közelemben, hogy lopják az áramot! Nincsen bevezetve a gáz, nincsen kémény (ha igen, akkor sohasem füstöl) - mivel is fűtenek, talán a havi 3-4000.-Ft körüli villanyszámlából? De szerintem ezt az egész ország tudja.

HÁTRÁNYOS HELYZET, 2009. november 04. - szerda 15:06

Azért fizetünk sokat, mert hülyék voltunk, hogy hagytuk magán kézre játszani a rendszerváltáskor az állami vagyonokat. Amit a mi nyomorunkon (\'56-ban született, meg a mi szüleink nyomorán,éhezésén, nélkülözésén, stb.) újjá építésén,hálózatok kiépítésén létrehoztak azt a rendszerváltásnál egymás kezére játszottak, eladtak, KISEMMIZTÉK AZ EMBEREKET!!!!!! (LÁSD: VILLANY, VÍZ, ÚT, GÁZ, STB:) mOST MEG ANNYIT KÉR ÉRTE AMIT NEM SZÉGYELL, HOGY MILLIÁRDOSODJON!!!!!! MÁS MEG MÁR A REZSIT, ÉLELMET NEM TUDJA MEGVENNI!!!!

Matus László, 2009. november 04. - szerda 14:38

Azért magas - többek között - az áramdíj, mert \"okos\" minisztereink eladták a külföldieknek a szolgáltatót aki persze csak a saját hasznát lesi. Pedig ezeket a cégeket szüleink és a mi pénzünkön építették fel. Az eladásból befolyt összeget meg ellopták.

anonyma, 2009. november 04. - szerda 12:00

A fogyasztók pedig úgy gondolják, hogy ez az irreálisan nagy távhő ÁFA csökkentés összefüggésben van a fogyasztói áram áremelkedésével! Meg a gázár emeléssel is. Kiegyenlítő akció az energiaárak között, a távfűtéses lakások javára. Pedig az emberek intuíciója nem szokott téves lenni!!!!!!!!!

Kommentek

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

REMY FINK, 2020. június 21.

Helló, kölcsönre van szüksége? Írjon nekünk e-mailt remy.credit111@gmail.com
E-mail (r...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mr. Dékány Endre, 2020. június 12.

Szüksége van bármilyen pénzügyi támogatásra? Személyi kölcsönök? Üzleti hitelek? Jelzál...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza