Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Tizennyolcas karika az energiaitalon

Munkatársunktól, 2009. november 04. - szerda 13:54
Címkék: élelmiszer, fogyasztóvédelem, ellenőrzés
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Egyik-másik energiaitalon tizennyolcas karika van. A marketing-fogás a kereskedőket is összezavarta. Sokan nem merik eladni fiatalkorúaknak, mert félnek a fogyasztóvédőktől.Egy-két energiaital dobozán "tizennyolcas karika" látható. Többen jelezték: ha ilyet akartak venni, elkérték a személyi igazolványukat. Akadt olyan vásárló, akinek egy gyöngyösi boltban azt is bizonygatták, hogy ez egy új szabály: ugyanúgy, mint az alkohol, vagy a dohányáru, az energiaitalok is csak nagykorúaknak kiszolgálhatók. Nos, nem.

Vidra Zsolt, a Coop-Szolnok Zrt. kereskedelmi igazgatója elmondta: valószínűleg egy félreértelmezett marketingfogásról lehet szó. Felvettük a kapcsolatot a fogyasztóvédelem munkatársaival is, akik utánajártak minden idevonatkozó szabályozásnak, azonban ők sem tudnak arról, hogy korhatárhoz lenne kötve ezeknek az italoknak a forgalmazása - mondta az igazgató.

Vidra Zsolt megemlítette, hogy neki is van tudomása olyan esetről, amikor egy boltban személyigazolványt kértek az érintett termékek oldalán látható jelzés miatt. Azonban hozzátette, hogy az ilyen jellegű problémák kiküszöbölése érdekében rendszeres tréningeken, oktatásokon vesznek részt az alkalmazottak, ahol megismerkedhetnek az esetleges jogszabályváltozásokkal.
Az sért törvényt, aki igazolványt kér

Kiss Gáborné, a Magyarországi Üdítőital-, Gyümölcslé- és Ásványvízgyártók Szövetsége munkatársa is megerősítette: amennyiben az ital az Élelmiszerkönyv rendelkezéseinek eleget tesz, forgalmazását semmilyen, a dohányáruk és alkoholtermékekhez hasonló, különös jogszabály nem korlátozza. Jogszabályi háttér nélkül semmilyen, ismeretlen forrású "körüzenet" sem intézkedhet az energiaitalok fogyasztásának korosztályi megkötésről, a vásárló személyi igazolványának elkérése pedig jogsértő.

Farkast kiáltanak?

Szakértők szerint a "szinte pánikhangulatnak" az is lehetett az oka, hogy a Fogyasztóvédelmi Hatóság olykor túlzottan is erélyesen lép fel a kereskedőkkel szemben a fiatalkorúak védelme érdekében. Ez egyik oldalról jó, de példák mutatják, hogy gyakran fiatalkorúakat is felkérnek segítőnek egy-egy próbavásárlás során, ahol a simlis kereskedőket próbálják tetten érni. A kereskedők pedig igyekeznek kerülni a bajt, tapasztalataik alapján igencsak - ez esetben talán túlzottan - óvatosak.

Forrás: Szoljon.hu/Heol.hu
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

bishop berry smith, 2020. január 21.

Helló Szüksége van pénzügyi kölcsönre, ingatlanbefektetésre, autókölcsönre, adósságkons...

Menekülés a UPC-től

Mr. Dékány Endre, 2020. január 19.


Van rossz hitelképességi mutatója? Pénzügyi szempontból nem megfelelő? Hitelt adunk a...

Menekülés a UPC-től

giovannipiombi@gmail.com, 2020. január 15.

Komoly és gyors nemzetközi egyedi kölcsön-ajánlat.
Szeretne kölcsönt keresni anélkül...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza