Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!



Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Koporsónkká válhat a szolárium

Munkatársunktól, 2009. november 02. - hétfő 11:56
Címkék: egészség, műszaki cikk
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A szoláriumozás ugyanolyan népszerű, mint amilyen káros. Használatát a cigarettával, az arzénnel és az azbeszttel egyformán rákkeltőnek minősítette egy nemzetközi rákkutató csoport.



Míg egy generációval korábban a hetvenöt évesnél idősebbek betegsége volt a melanóma (bőrrák), addig most vezető halálozási ok a tizennyolc-harminc éves korosztályban. Hetvenöt százalékkal nagyobb esélye van valakinek arra, hogy ez kialakuljon, ha ebben az életkorban kezd el szoláriumba járni.

A WHO-hoz tartozó Nemzetközi Rákkutató Intézet sokáig csak a valószínűleg rákkeltő kategóriába sorolta a barnító lámpákat és a szoláriumokat, de a közelmúltban egy kutatás eredményeként megállapította, hogy a sápadt bőrszín eltüntetésének ez a módja legalább annyira veszélyes, mint délben napvédő krém nélkül napozni. Sőt, a mostani gyorsbarnító gépek háromszor erősebb ultraviola-sugárzásnak teszik ki a bőrt, mint a legerősebb nyári napfény.


Ára van a barnulásnak

Bár a szakértők eddig úgy vélekedtek, csak az egyik típusú UV-sugárzás jelent halálos veszélyt, most egereken végzett kísérletekkel igazolták, hogy az UV-sugárzás minden fajtája ijesztő mutációkat okoz a sejtekben. A mértékletességre hívja fel a figyelmet dr. Bajor Klára, a szekszárdi Balassa János kórház bőrgyógyászati osztályának vezető főorvosa is.

Máshol szigorúbbak a korlátozások. Ausztráliában és az USA több államában már törvényileg szabályozzák a szolárium ipart. Az Egyesült Államokban a tinédzserek például nem használhatják a napágyakat szülő és/vagy a háziorvos írásos engedélye nélkül. Ausztráliában tiltják a gyerekek szolárium használatát, és ugyanúgy kötelező jól láthatóan kifüggeszteni a szoláriumozás egészségügyi kockázatait, mint ahogy a dohánytermékeken is meg kell jeleníteni a káros hatásokat.


Évente tíz-tizenöt alkalom az UV csövek alatt még nem okoz nagyobb problémát. Tizennyolc év alattiaknak azonban még ennyit sem javasolnak. Az sem mellékes, alkalmanként mennyi ideig barníttatjuk magunkat. Különösen igaz ez azokra, akik szőke hajúak és világos bőrűek. A leégés ugyanis a legkárosabb, mivel irritálja az anyajegyeket, aminek következtében később bőrrák alakulhat ki. A melanómán kívül számos daganatos megbetegedés kockázata is megnő. És nem mellékesen olyan mértékben ráncosítja a bőrt, hogy csak a kemény dohányzás veheti fel vele a versenyt.  

Forrás: Teol.hu
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Sanchez, 2020. június 06.

Ha sürgõs hitre van szüksége a pénzügyi igények megoldására, akkor 3000 és 80 000 000 doll...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mr. George Anderson, 2020. május 30.

Sürgős kölcsönt keres? Megtagadták-e hitelét a bankjától vagy bármely pénzügyi vállalkoz...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mr. Dékány Endre, 2020. május 30.

Szüksége van hitelre az adósság megszilárdításához? Szüksége van kölcsönre vállalkozás...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza