Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Bírság igazolatlan gyógyhatásért

Munkatársunktól, 2009. október 30. - péntek 15:44
Címkék: gvh, bírság, fogyasztóvédelem, egészség, hirdetés, reklám, átverés
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Több cégnek kell naponta végrehajtási bírságot fizetnie amiatt, mert nem teljesítették a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) határozatában számukra előírt kötelezettségeiket. Ezek a vállalkozások notóriusan hazudják gyógyhatásúnak az általuk forgalmazott készítményeket.Az őssejtek szaporítása elmaradt

A GVH 2008. július 8-án megállapította, a StemXcell Kft. "v.a.", a Crystal Institute Kft., a Dunai és Társa Bt. és a Flavinárium Első Magyar Flavonoid és Antioxidáns Termék Forgalmazó Zrt. megtévesztették a fogyasztókat. 2007-ben és 2008-ban a vásárlóknak szóló tájékoztatásaikban az Olimpiq StemXCell étrend-kiegészítő termékről azt állították, hogy az alkalmas az őssejtek szaporítására és védelmére, illetve a termék és az egészség között összefüggés van, a termék gyógyhatással bír.


A gyógyhatást bizonyítani is kell

A versenyhatóság ezeknek a cégeknek a jogsértő magatartás további folytatását megtiltotta, és kötelezte őket, hogy a határozat kézhezvételétől számított tizenöt nap elteltével minden olyan általuk üzemeltetett vagy használt internetes honlap nyitó oldalán, amelyen bármilyen tájékoztatást tesznek közzé az Olimpiq StemXCell termékkel kapcsolatban, jól láthatóan, észrevételek hozzátétele nélkül, annak feltételét követő fél éven át ismertessék a GVH határozatának rendelkező részét. A hatóság mindezeken túl kötelezte a StemXcell Kft. "v.a."-t tízmillió, a Crystal Institute Kft.-t 25 millió, a Dunai és Társa Bt.-t félmillió, a Flavinárium Első Magyar Flavonoid és Antioxidáns Termék Forgalmazó Zrt.-t 15 millió forint bírság megfizetésére.


Második menet

Az ügyben a versenyhatóság utóvizsgálatot indított annak ellenőrzésére, hogy a vállalkozások teljesítették-e a rájuk kirótt kötelezettségeket. Ennek megállapítására adatszolgáltatásra kötelezte az említett cégeket. Mivel a társaságok ennek a GVH által megadott határidőig nem tettek eleget, eljárási bírságot kaptak. A Flavinárium Első Magyar Flavonoid és Antioxidáns Termék Forgalmazó Zrt.-t 6,65 millió, a Crystal Institute Kft.-t 5,35 millió, a Dunai és Társa Bt.-t 72 ezer, a StemXcell Kft. "v.a."-t 830 ezer forint eljárási bírság megfizetésére kötelezte a hatóság.


Minden napra egy bírság

A vállalkozásoknak 2008. augusztus 8. és 2009. február 8. között kellett volna ismertetniük a GVH határozatát internetes oldalaikon, ám az utóvizsgálat során kiderült, hogy erre nem került sor. Emiatt a versenyhatóság elrendelte határozatának végrehajtását és ezzel együtt végrehajtási bírságot is kiszabott az érintett vállalkozásokra. A StemXcell Kft. harmincötezer, a Crystal Institute Kft. negyvenezer, a Dunai és Társa Bt. ötezer, a Flavinárium Első Magyar Flavonoid és Antioxidáns Termék Forgalmazó Zrt. pedig harmincezer forint bírságot fizet minden nap egészen addig, amíg eleget nem tesz a GVH határozatában foglalt kötelezettsége maradéktalan teljesülését hitelt érdemlően nem igazolja.

Forrás: GVH
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

giovannipiombi@gmail.com, 2020. január 15.

Komoly és gyors nemzetközi egyedi kölcsön-ajánlat.
Szeretne kölcsönt keresni anélkül...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

giovannipiombi@gmail.com, 2020. január 15.

Komoly és gyors nemzetközi egyedi kölcsön-ajánlat.
Szeretne kölcsönt keresni anélkül...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

REMY FINK, 2020. január 09.

[REMY.CREDIT111@gmail.com]

Szüksége van valamilyen hitelre vagy finanszírozásra? ...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza