Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Állataink eledele

Gräf Szilvia, 2009. október 26. - hétfő 16:52
Címkék: élelmiszer, vásárlás, egészség
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Instant, gyors és sűrített - kedvencünk vacsorája is pillanatok alatt kész lehet. Mi alapján válasszunk, mit kell tudnunk kutyánk-macskánk fast foodjáról? Feltérképeztük, hogy mennyire könnyítik meg a dolgunkat az állateledel-készítők.Kategóriás finomságok 

A gazdik gyakran ár alapján választanak állateledelt - az ár persze egyben minőségi mérce is. Az alapanyag minőségét és a gyártás technológiáját tekintve nagyjából háromféle állateledel típus közül választhatunk. Az alacsony árkategóriás termékek kilónként átlagosan százötven forintba kerülnek. Ezekhez az áruházláncok polcain vagy kis boltokban egyaránt könnyen hozzájuthatunk.

Forrás: photos.com
A csoportba tartoznak az üzletláncok saját márkás termékei mellett az erős promócióval megtámogatott Chappy és Darling termékek. Az ilyen táplálék mellé az állatnak persze kiegészítő vitaminra, tápanyagokra is szüksége lesz. A prémium termékek kínálatában találjuk a Pedigree, Whiskas, Happy dog tápjait. Ezek a termékcsaládok általában mást ajánlanak a kis- és nagyobb testű kutyáknak, mást a felnőtt korúaknak, mint a kölyköknek. A táp kilónkénti ára öt-hatszáz forint körül mozog. A szuperprémium kategóriába tartozó termékeket inkább tenyésztők és kiállítók vásárolják - nem ritkán csak verseny időszakban. Tipikus képviselőjük a Royal Canin vagy az Eukanuba. A prémium termékek közül fajta, szőrtípus vagy hiánybetegségek szerint is választhatunk. Az ilyen tápokat szakboltokban, állatorvosi rendelőkben is meg lehet venni.

Jobb minőségű tápból az állat több és értékesebb tápanyagot képes hasznosítani, mint az olcsóbbakból. Még akár akkor is, ha arányra a két termék egyforma mennyiségben tartalmaz tápanyagot és vitamint. A csomagolást alaposabban átböngészve kitűnik, hogy minőségi tápból kevesebb is elég az állatnak, mint az alsó kategóriás termékcsoportból. Szakértők szerint egy életre meghatározó, hogy egy éves koráig mivel etetjük az állatot.

Az állateledelek ízkínálata bőséges - halastól a májasig mindent megtalálunk. A hozzáértők szerint abban biztosak lehetünk, hogy míg az alacsonyabb kategóriás termékekben túlteng az ízadalék, addig a prémium márkákban az ízhez tartozó összetevő is megtalálható. Néhány macskatartó cicája a lazacos falatoktól ugrik ki a szőréből, míg a tejszínesre csak megvetően néz. De könnyen lehet, hogy ez csak a macskák finnyássága miatt van így. 


Száraz táp és konzerv harca

Az állateledelek és főzött ételek küzdelme nem olyan egyértelműen dönthető el egyik vagy a másik javára. A kézenfekvőnek tűnő példa, miszerint az instant porétel rossz a házi és a bio pedig tökéletes - nem jó analógia. A száraz táp valójában olyan koncentrátum, ami segít beállítani a tápanyagok ideális arányát. Mivel a száraz tápok nedvességtartalma kisebb, az állat folyadékfogyasztására is figyelni kell! Akkor is, ha nem az előírt adagot adjuk az állatnak, hanem jóval többet, hiszen ha arra még jó sok vizet is ráiszik, könnyen baj történhet.

photos.com
Akkor is hibát követünk el, ha a tökéletes száraz táp mellé más főzött, teljes tápértékű ételeket rakunk az állat elé. Ha például a kellő fehérjetartalommal bíró táp mellé még sok főtt húst is adunk, azzal könnyen túladagolhatjuk a fehérjét, ami hosszú távon káros. Ezért mindig figyeljünk az ajánlott porciókra! A jó minőségű táp ugyanúgy teljes körűen fedezi az állat zsír- és fehérjebevitelét, mint a teljes értékű konzerv. Általánosságban azonban elmondható, hogy a konzervek tápanyagtartalma kevés, víztartalmuk pedig igen magas. Ezek legtöbbször vágóhídi melléktermékekből és ízjavítókból készülnek. Éppen ezért a konzerveknél is tartsuk szem előtt a minőséget! A konzervet felbontás után hűtőben kell tárolni. A kedvenc tányérjába pedig szobahőmérsékleten tálaljuk.


Ha miénk a választás

Az állateledeleknél nincs egységes minőségbiztosítási osztályzás, megkülönböztető embléma, ami alapján könnyen választhatna a gazda. Nem árt, ha a címkén az összetétel mellett az is szerepel, hogy mennyire elégíti ki a jószág napi tápanyagigényét. A kategóriák mellett az összetevőkre is figyeljünk. Legfontosabb a fehérje, zsír, vitamin és a hústartalom.

Kutyaeledelek
Típus
Súly
Ár (Ft)
Chappy

15 kg
5030
Darling
száraz táp
10 kg
3360
Cesar Tépőzáras kutyaeledel konzerv
marhahús és máj, baromfihús, vadhús és baromfihús
150 gr
325
Chappi Kutyaeledel konzerv
marhahús-baromfihús-sárgarépa, máj-pulykahús-sárgarépa, marhahús-csontvelő, máj-pulykahús-sárgarépa,
1,2 kg
579
Darling Kutyaeledel konzerv
csirke- és pulykahússal, hússal és májjal
1,2 kg
545
Darling Kutyaeledel konzerv
-
400 gr
215
Chappi Kutyaeledel konzerv
-
400 gr
255
Happy Dog Fleisch pur konzerv
-
400 gr
559
Pedigree Kutyaeledel konzerv
5 féle hússal
1,2kg
699
Pedigree Kutyaeledel konzerv
6 féle hússal
400 gr
305
Reál Kutyaeledel konzerv 
baromfihúsos
1,2 kg
315
Reál Kutyaeledel konzerv 
baromfihúsos
400 gr
135
Chappi Száraz kutyaeledel
-
15 kg
5369
Happy dog natur-croq kutyaeledel 
-
15 kg
7399
Pedigree Száraz kutyaeledel 
-
3 kg
1679
Friskies adult balance
száraztáp 
3 kg
1390
Friskies junior
száraztáp 
3 kg
1785
Frolic
félszáraz táp 
2 kg
2 095
Zsoma kutyatészta

15 kg
2 915
Hill's canine b/d
gyógytáp (agyi öregedés, viselkedésváltozás ellen)
2 kg
4 680
Hill's canine c/d
gyógytáp (hugykő ellen)
2 kg
4 950
Hill's canine i/d
gyógytáp (gyomorbaj, bélbetegség ellen)
2 kg
5 250
Beef stick 
jutalomfalat
12 gr
150
Bobi fit dominos
jutalomfalatok
1 kg
1 230
Acana adult dog
felnőtt kutyáknak 1 éves kor felett
13,5 kg
10 525
Acana adult dog
felnőtt kutyáknak 1 éves kor felett
2,5 kg
3 240
Acana adult dog
felnőtt kutyáknak 1 éves kor felett
7,5 kg
6 325
Acana grasslands dog
összes fajta kutyának bármely életszakaszban
2,5 kg
3 795
Vitakraft sensitiv best age
tápérzékeny idősödő kutyáknak (7 év felett)
1,8 kg
1 450
Trovet weight&diabetic
elhízott kutyák részére 
3 kg
3 565
Purina junior lamb
-
15 kg
7 350
Purina adult mix
-
15 kg
6 300
Happy dog baby milk
anyatej pótló
0,5 kg
4 935
Royal canin age milk
anyatej pótló 3-4 hetes korban
2 kg
14 990

A legszerényebb kategóriába tartozó termékek választékában sincs hiány ízekben. A mindenféle húsokkal csalogató konzervek között még itt sem ritka a kétszeres árkülönbség. Az 1,2 kilogrammos csomag ára kétszáz forinttól ötszázig terjed. A saját márkás termékek mindenképpen a legolcsóbbak. A macskaeledeleknél a kis tasakos finomságok a nyerők, darabonként 130 forint körüli árral. A középmezőnyben duplája az ár, míg felső kategóriás, kiszacskós macskafinomságot közel 350 forintért adnak. A fiatal vagy idős állatoknak készült eledelek általában drágábbak, mint a sima "adult" verzió.

A legfelső  kategória állateledelei majd négyszer annyiba kerülnek, mint a saját márkás termékek. A beteg cicáknak való, kétkilós táp majdnem ötezer forint, míg egészséges társaiknak jó száraz tápot, kilónként átlagosan ezer forintért kapunk. Nem ritka, hogy a felső kategóriás márka állatkölyköknek való kis adagja majdnem hatszoros áron szerezhető be, mint középkategóriás termékek junior tápjai.

Macskaeledelek
Típus
Súly
Ár (Ft)
Reál Teljes értékű macskaeledel konzerv
hal, marha, baromfi
400 gr
129
Darling Macskaeledel konzerv 
nyúlhússal és kacsahússal, libahússal és vesével, hússal és kukoricával
400 gr
245
Kitekat Complete 
borjú, lazac, pulyka
100 gr
115
Kitekat Macskaeledel konzerv
borjú, csirke, hal, marha
400 gr
270
Whiskas Adult macskaeledel 
csirkehús, lazac, borjú
100 gr
135
Whiskas Felnőtt macskaeledel konzerv 
-
400 gr
340
Whiskas Supreme tasakos

85 gr
185
Felix
kacsa zselében
400 gr
310
Whiskas Felnőtt száraz macskaeledel 
-
1,5 kg
1355
Whiskas Anti-Hairball

60 gr
375
Kitekat Száraz macskaeledel 
-
 
1 kg
670
Happy Cat Supreme Fit & Well Junior 
-
10 kg
9 995
Happy Cat Supreme Fit & Well adult XL
-
1 kg
1715
Sheba Macskaeledel konzerv  
csirkemellfilével, tonhal, óceán
80 g
309
Purina One Adult száraz macskaeledel
-
0,8 kg
1265
Sheba paté
borjú finom szószban
100 gr
305
Sheba essence
zacskós
85 gr
279
Purina Gourmet gold
konzerv
195 gr
285
Gourmet perle
-
85 gr
229
Royal Canin Babycat 
-
400 gr
1 320
Friskies Picnic rudacskák
-
42 gr
199
Pedigree Denta Rask rágócsont 
-
64 gr
359
Purina T-Bonz jutalomfalat 
-
150 g
399

Tenyésztők szerint az állateledelek minősége egyenesen aránylik áraikkal. A drágább fajták teljes értékű tápanyagot tartalmaznak, ami a kutyának és macskának csak a javukra válik. A jobb minőségűből lehet, hogy napjában húsz dekával is beéri egy huszonöt kilós kutya, míg az alacsonyabb kategóriájúból hatvanat is belakmároz. A kevesebb táp nem terheli meeg annyira az állat szervezetét, mintha nagyobb mennyiséget kellene megemésztenie - ugyanannyi felhasználható tápanyag miatt.


Konyhából vagy a boltból? 

Az áruházak polcain annyiféle állateledel található, hogy talán még egy éhesebb jószág se tudná eldönteni, melyiket válassza. Mi, akik tudatosan mérlegelünk még nehezebb helyzetben vagyunk. Kell-e egyáltalán a konzerv?

MTI
Kutyaeledelt csomagoló gépsor Csongrád-Bokroson

Az állatvédők szerint egészségesebb, ha házi kosztot fogyaszt az állat, mintha előre csomagoltat enne. A sok élelmiszeradalék  és mesterséges ízfokozó ugyanis kedvenceinknek is árthat. Ha másért nem, ezért mindenképpen megéri az időigényes és főzőcskézést választani. Az állattenyésztők azonban arra hívják fel a figyelmet, hogy megfelelő minőségű tápokkal a kevésbé tájékozottak is egészségesen táplálhatják kutyájukat.

Egy nagytestű kutya, illetve egy kétéves macska esetében a következőképp számolhatunk. Belsőséget, farhátat, zúzát, csirkefejet és csirkelábat már kilónként háromszáz forintért kaphatunk, egy kis rizzsel vagy néhány áztatott zsömlével így négyszáz forintba kerül az eb vacsorája. Ugyanebből a cicára legfeljebb fele ennyi költséggel számolhatunk. Egy kilós konzerv állateledellel, ha nagytestű a kutya három-négyszáz forintba kerül a napi adagja, zsömlével együtt. Macska esetében tasakos finomságból négyet kell vennünk, vagy egy konzervet, vésztartaléknak némi száraz táppal. Így az egy napi macskamenza négyszáz forint körül áll meg. Ha viszont főzünk az állatnak, legalább tudjuk, mi van benne. Ahhoz azonban nagyon képben kell lennünk, hogy az eledel minden szükséges vitamint és ásványanyagot tartalmazzon. Ez sokszor nehéz, időigényes, sok utánajárást és utána olvasást követel. Hozzá nem értéssel pedig sokat árthatunk kedvencünknek.

photos.com
Persze az is fontos, hogy ne csak a táplálék minősége, de az állattartás körülményei is optimálisak legyenek. Ha kutyánk számára nincs elegendő mozgás biztosítva, akkor bármilyen vitaminbombát beléje tömhetünk, igen hamar elhízhat a jószág, jelentősen lerontva életminőségét, egyben pedig elvéve tőlünk a társasága által szerzett örömet.
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Ilona, 2011. november 22. - kedd 04:22

Igen am, de mi van akkor, ha a gazdi meg maganak is lusta fozni, nemhogy a kutyajanak :) Lasdd, Norbi kutya es macska vacak ...

Tóth Istvánné, 2010. március 09. - kedd 13:27

2010.03.5. Vásároltam cba boltban Darling száraz macskaeledelt . Mire észrevetem hogy mért nem eszi a macska már féldobozal kinosan megevet. és ekort egy nagydarab penészes gomboc jöt ki elöl a dobozból és ekort jötem rá hogy tiszta penész a macskaeledel.

Légrádyné, 2009. október 28. - szerda 17:33

Mint sok mindent, ezt is túllihegjük. Az én kutyám, a kutyaeledel-választékból, leginkább a szárazat kedveli. Legboldogabb akkor, ha azt eheti amit én. Nagyon nagy a választék az üzletekben, a bőség zavarával küzdök, amikor vásárolni szeretnék, leginkább a pénztárcám és józan eszem szab határt.

Kommentek

Mrs Farida Stephen, 2018. augusztus 22.

Jó nap regisztrált magánpénzt kölcsönadó vagyok. Olyan hiteleket adunk ki, amelyek segítik a...

Évi egy fogkefe

Mrs Farida Stephen, 2018. augusztus 21.

Jó nap regisztrált magánpénzt kölcsönadó vagyok. Olyan hiteleket adunk ki, amelyek segítik a...

Nincs több egyoldalú szerződésmódosítás

Mrs Farida Stephen, 2018. augusztus 21.

Jó nap regisztrált magánpénzt kölcsönadó vagyok. Olyan hiteleket adunk ki, amelyek segítik a...

Patika trükk

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés