Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Jobb a maximált THM, mint a kamatplafon

Munkatársunktól, 2009. október 26. - hétfő 10:32
Címkék: bank, fogyasztóvédelem, hitel, díj, jog
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A teljes hiteldíj mutató (THM) maximálása kedvezőbb a hitelfelvevők számára, mint a kamatplafon - vélekedett egy független szakértő és egy fogyasztóvédő. Az érintett pénzintézet szerint az árkorlátozás torzíthatja a piacot, és egyes ügyfeleket az illegális pénzpiacok irányába mozdíthat.A kormány szerdán a banki ügyfeleket védő és a pénzügyi felügyeletet erősítő javaslatokat fogadott el. Ezek részeként a mindenkori jegybanki alapkamat tízszeresében (a jelenlegi alapkamat szerint ez hetven százalék lenne) maximálnák a teljes hiteldíjmutató (THM) mértékét, ami a gyorskölcsönöket nyújtó cégeket érinti.

Korlátoznák az elő- és végtörlesztési díjak mértékét is: az érintett összeg legfeljebb egy százaléka, egyéves hátralévő futamidő esetén legfeljebb fél százaléka lehetne; a jelzálog alapú hiteleknél másfél százalék, ha pedig a tartozás már egymillió forint alá csökkent, díjmentes. A maximált teljes hiteldíj mutató (THM) azért kedvezőbb a hitelfelvevőknek, mint a kamatplafon, mert a magyar pénzintézetek olyan költségelemeket foglalnak bele a hitel árába, ami aztán megjelenik a THM-ben, amelyeket a kamatköltségek nem tükröznek - mutatott rá Várhegyi Éva, a Pénzügykutató tudományos főmunkatársa.

Dietz Gusztávné, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE) elnöke szerint, ha a kamat mértékét korlátoznák, akkor az egyéb költségelemeket emelnék a pénzügyi szolgáltatók. Az OFE elnöke szerint a bejelentett szabályozás a legkirívóbb esetekre jelenthet megoldást. A korlátozással azonban szerinte elindult egy olyan folyamat, aminek eredményeként talán a többi kiemelkedően drága hiteltermék - például a hitelkártya, áruhitel - esetében is elgondolkodnak a szabályozók arról, hogy az árak vajon összhangban vannak-e a költségekkel.

A gyorshitel-piacon piacvezető Provident Pénzügyi Zrt. szerint bármilyen jellegű árkorlátozás torzíthatja a piacot. A cég ugyanakkor attól tart, hogy a tervezett szabályozás bizonyos ügyféligényeket az illegális pénzpiacok irányába mozdíthat. A Provident szerint egy alapkamathoz kötött THM az alapkamat csökkenése esetén a teljes lakossági hitelpiacra súlyos következményekkel járhat.

A javaslatcsomag további elemei közül Várhegyi Éva egyetért azzal, hogy a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletét (PSZÁF) az Országgyűlés alá rendeljék. "Így ugyanis a PSZÁF jóval erősebbé válik, státusza közelít a Magyar Nemzeti Bankéhoz, s elkerülhetővé válik, hogy a felügyelet vezetőjét hivatali idejének lejárta előtt felmentse a mindenkor hatalomra kerülő kormány" - fogalmazott.

Miközben a kutató pozitívan értékelte a kormány által most elfogadott komplex pénzügyi csomagot, emlékeztetett arra, hogy az a banki szakértői bizottság, amelyet az akkori kormányfő hozott létre, már 2007 februárjában javaslatot tett a mostani csomag számos elemére.

Úgy látszik, hogy két és fél évre, és egy pénzügyi világválságra volt szükség ahhoz, hogy a kormány lépjen, és beláttassa a pénzintézetekkel, hogy nem lehet tovább halogatni a szabályozást - mondta a banki szakértői bizottság egykori vezetője.

Forrás: MTI
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mr. George Anderson, 2020. május 30.

Sürgős kölcsönt keres? Megtagadták-e hitelét a bankjától vagy bármely pénzügyi vállalkoz...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mr. Dékány Endre, 2020. május 30.

Szüksége van hitelre az adósság megszilárdításához? Szüksége van kölcsönre vállalkozás...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

Mária Ádám, 2020. május 28.

A nevem Mária Ádám, magyar, egyedülálló szülő, mielőtt a férjem meghalt, annyi adósságot...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza