Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Bízik az NHH a közeli digitális átállásban

Munkatársunktól, 2009. október 22. - csütörtök 11:28
Címkék: szolgáltató, kábeltévé
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Nemzeti Hírközlési Hatóság elnöke bízik abban, hogy 2011 végére teljes mértékben megvalósul Magyarországon a digitális műsorterjesztés.Pataki Dániel csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján hozzátette: elégedetlen a digitális átállás alakulásával, de reméli, csak átmeneti csúszásról van szó. Az NHH figyelemmel kíséri a folyamatot, s ha szükséges azonnal beavatkozik annak érdekében, hogy a szerződésben foglaltak megvalósuljanak - mondta az elnök. Közölte azt is, hogy a kötelezettségek nem teljesítéséért a hatóság negyvenmillió forint bírsággal sújtotta az Antenna Hungária Zrt.-t (AH), amellyel még tavaly szeptemberben kötött szerződést a digitális műsorterjesztés megvalósítására.


Pataki Dániel

Magyarországon a három országos televízió mellett az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) nyilvántartása szerint negyvenhat helyi, analóg földfelszíni műsorszolgáltató működik. A hatóság elnöke elmondta, hogy a magyar modell szerint a nyertes az üzleti megoldás megválasztásban nagy szabadságot élvez, sok frekvenciát kapott és alacsony díjat fizet a használatukért. Cserébe az államnak nem kell sok pénzt költenie az átállásra, azaz nem költségvetési forrásból finanszírozzák a folyamatot. Ma már 2,4 millió háztartásba kábelen jut el a tévéadás, 620 ezerbe pedig műholdon. Ezek közül egymillió háztarás már digitális adást fog, miközben 770 ezer háztartásban csak analóg módon nézik a televíziós műsorokat.

Egy felmérését idézve Pataki Dániel közölte: a lakosság ötvenöt százaléka még nem hallott arról, hogy elindult a digitális átállás. S annak a 770 ezer háztartásnak, amelyik a leginkább érintett, csak a negyede tud a váltásáról.

Rozgonyi Krisztina, az NHH tanácsának alelnöke kifejtette: júniusi vizsgálataik során megállapították, hogy az AH több tekintetben is megsértette, illetve nem teljesítette a szerződésben leírtakat. Így például még fogható digitálisan egy új, általános tematikájú, szabad hozzáférésű tévéműsor. A vizsgálatkor megállapították azt is, hogy az AH az eredeti határidőre nem tette lehetővé azt sem, hogy a lakosság kedvezményesen vásárolhasson dekódert a digitális műsorok fogására. Az AH nem kötött még szerződést a közszolgálati rádióval sem, s ezért az NHH felhívta a feleket ennek megtételére. Nem teljesült az Inforádió és Lánchíd rádió műsorának terjesztésére vonatkozó vállalás sem. Ezen túlmenően a lakosságot tájékoztató internetes oldal sem felel meg mindenben a szerződésben foglaltaknak. Az NHH tanácsa ugyanakkor elismeri, hogy az utóbbi hónapokban jelentősen kibővült a földfelszíni digitális televíziózás műsorkínálata, s már elindult a kedvezményes vevő dekóder értékesítés és a kommunikációs kampány is.

Az eseményen elmondták, a sikeres átállás feltétele egyebek mellett az, hogy a lakosság kilencvennégy százaléka digitálisan érje el a közszolgálati adásokat és ehhez rendelkezésre is álljon a digitális adások vételére alkalmas készülék. Az országos földfelszíni digitális televíziós adások jelenleg az ország területének több mint felén érhetőek el. A lefedettséget az Antenna Hungáriának az év végéig több mint nyolcvannyolc százalékra, 2010 végére pedig klencvenöt százalékra kell növelnie.

A bírságolás mellett az NHH Tanácsa nyolc-, tizenöt-, illetve harminc napos határidők megadásával felszólította az Antenna Hungáriát, hogy tegye meg a szükséges lépéseket a jogszerű, a hatósági szerződésben foglaltaknak megfelelő állapot eléréséhez.

A digitális átállás sikere érdekében nagyon fontos a helyi televíziók analógról digitálisra történő átállítása. Magyarországon jelenleg negyvenhat helyi analóg, földfelszíni sugárzású helyi televízió van, ezeket az átállás - mivel 2012-től nem lesz mód az analóg földfelszíni sugárzásra - közvetlenül érinti. A helyi televíziók digitális átállása érdekében az NHH előzetes meghallgatást hirdetett november 10-re az érintett műsorszolgáltatók és műsorelosztók, az érdekvédelmi szervezetek és az önkormányzatok részére.

Kérdésekre válaszolva elhangzott, a digitális átállás támogatására az ORTT műsorszolgáltatási alapjában összegyűlt mintegy másfél milliárd forint felhasználásáról még nincs döntés, egy kormányhatározat szerint egyelőre nem lehet elkölteni. A változatás a kormány joga és lehetősége.

Forrás: MTI
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

giovannipiombi@gmail.com, 2020. január 15.

Komoly és gyors nemzetközi egyedi kölcsön-ajánlat.
Szeretne kölcsönt keresni anélkül...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

giovannipiombi@gmail.com, 2020. január 15.

Komoly és gyors nemzetközi egyedi kölcsön-ajánlat.
Szeretne kölcsönt keresni anélkül...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

REMY FINK, 2020. január 09.

[REMY.CREDIT111@gmail.com]

Szüksége van valamilyen hitelre vagy finanszírozásra? ...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza